Παιχνίδι στο σπίτι: Πέντε ιδέες για τα παιδιά όταν έξω βρέχει… καρέκλες!

Τα Χριστούγεννα μπορεί να πέρασαν και ήδη όλοι να έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε το Πάσχα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο χειμώνας δεν συνεχίζει να μας δείχνει τον κακό εαυτό του! Εντάξει, ας μην είμαστε αχάριστοι, αφού το βαρύ κρύο και ο χιονιάς σπάνια κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, και δη την Αθήνα, ωστόσο οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις είναι πάντοτε μέσα στο πρόγραμμα! Γι’ αυτό και οι βροχερές κρύες ημέρες μπορούν συχνά να σε κρατήσουν στο σπίτι με τα παιδιά, χωρίς να μπορείτε με άνεση και ευκολία να… ξεχυθείτε στις παιδικές χαρές και τα πάρκα για ποδηλατάδες και παιχνίδια! Κανένα, όμως, πρόβλημα γιατί και μέσα στο σπίτι μπορείτε να περάσετε το ίδιο καλά, κάνοντας ένα σωρό διαφορετικές δραστηριότητες που θα σας κάνουν να ευχαριστηθείτε ακόμη κι αν έχω βρέχει… καρέκλες!

Η εύκολη λύση για τα περισσότερα παιδιά, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τις βόλτες και το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, είναι να καταφεύγουν στην τηλεόραση και το laptop του μπαμπά για να περάσουν την ώρα τους και να διασκεδάσουν, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια και βλέποντας ταινίες. Την ίδια στιγμή, μπορεί να αρχίσουν τα παράπονα γιατί δεν έχουν με τι να ασχοληθούν. Ωστόσο, μιας σίγουρα ούτε εσύ θα το προτιμούσες το παιδί σου να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του μπροστά σε οθόνες, αλλά θα ήθελες να κάνει πιο δημιουργικές και εποικοδομητικές δραστηριότητες, θα πρέπει να θυμάσαι πως υπάρχουν τρόποι να κάνεις ακόμη και μια βαρετή ημέρα στο σπίτι πολύ ενδιαφέρουσα!

Δες, λοιπόν, παρακάτω πώς να σχεδιάσεις μερικές indoor δραστηριότητες που θα κρατήσουν το παιδί σου απασχολημένο και θα το γεμίσουν ενέργεια και χαρά, ενώ παράλληλα θα διασκεδάσεις κι εσύ μαζί του!

 

Κάν’ τε ένα “πάρτι με σούπες”!

Όταν ο υδράργυρος πέφτει, το πιο αγαπητό φαγητό για μικρούς και μεγάλους, που μας κρατά ζεστούς και χορτάτους είναι φυσικά οι σούπες! Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχει παιδί που να μην λαχταρά να μπει στην κουζίνα με τη μαμά και να… μπλεχτεί στα μαγειρέματά της, γιατί να μην φτιάξετε παρέα μία εύκολη και γρήγορη σούπα; Και για έξτρα πόντους διασκέδασης, μπορείς να δημιουργήσεις έναν πάγκο με υλικά γαρνιρίσματος, που σίγουρα θα ξετρελάνουν τα μικρά: κρακεράκια σε σχήματα ζώων, τραγανό μπέικον σε κύβους, κρουτόν με διάφορες γεύσεις, τριμμένο τυρί και οτιδήποτε άλλο ξέρεις ότι θα τα χαροποιούσε και θα έκανε την εμπειρία του μαγειρέματος super διασκεδαστική!

 

Δημιουργήστε χειροτεχνίες με ντεκουπάζ!

Δείξε μου ένα παιδί που δεν λατρεύει να παίζει με χαρτιά, ψαλίδια και κόλλα και θα σε… παραδεχτώ! Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο είναι δυσεύρετο, γιατί να μην διοχετεύσεις όλη αυτή τη δημιουργική φύση του στο ντεκουπάζ; Η μέθοδος αυτή είναι ακίνδυνη και σίγουρα θα ξετρελάνει το μικρό σου! Χρησιμοποιήστε παλιά βάζα, σκαμπουδάκια και δοχεία που δεν χρειάζεστε, ειδικά κόλλα για ντεκουπάζ και χαρτί περιτυλίγματος, εφημερίδες ή ακόμη και χαρτοπετσέτες και φτιάξτε παρέα τα πιο ιδιαίτερα σκεύη για το δωμάτιο και το γραφείο του!

 

Οργάνωσε ένα κυνήγι του θησαυρού!

Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, που σίγουρα θα τα ξετρελάνει, ειδικά αν το συνδυάσεις με όλα εκείνα τα γλυκίσματα που τόσο καιρό τους κρύβεις! Μπορεί να χρειαστεί λίγη παραπάνω προετοιμασία από τη μεριά σου, αλλά το αποτέλεσμα θα σε κάνει ευτυχισμένη! Κρύψε, λοιπόν, ζαχαρωτά και γλυκίσματα σε διάφορα σημεία του σπιτιού και ζωγράφισε ένα χάρτη που να τα καθοδηγεί με αινίγματα και παγίδες στο… θησαυρό!

 

Παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι!

Πολύ συχνά οι γονείς ξεχνούν πως το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια είναι ένα “παραδοσιακό” επιτραπέζιο! Και όμως, παίζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις, μεθοδικότητα, αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές ικανότητές τους, μαθαίνουν την οργάνωση και τη στρατηγική, ενώ ταυτόχρονα περνούν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους!

 

Φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο bowling!

Άλλο ένα παιχνίδι που σίγουρα θα συναρπάσει τα μικρά, ενώ μπορεί να συνδυάσει και λίγη χειροτεχνία! Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μερικά πλαστικά μπουκάλια για κορίνες και μια μπάλα! Αν θέλετε, μπορείτε να βάψετε και να διακοσμήσετε τα μπουκάλια ώστε να μοιάζουν με κορίνες, αλλά και να φτιάξετε μια μπάλα από πλαστικές σακούλες που θα κολλήσετε με χαρτοταινία και θα βάψετε στη συνέχεια ή από πολλές κάλτσες που θα διπλώσετε μαζί! Έτοιμο το bowling στο σπίτι!

Read More

And More