Πεταχτά αυτιά στο παιδί: Πώς διορθώνονται;

Τα πεταχτά αυτιά στο παιδί είναι ένα κάποιο… πρόβλημα, κυρίως αισθητικό και κυρίως για την ψυχολογία του παιδιού. Πώς διορθώνονται; Τι πρέπει να κάνουν ή να μην κάνουν οι γονείς; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί:

Σε πολλές περιπτώσεις, τα αυτιά των παιδιών προεξέχουν από το κεφάλι τους και όπως λέμε στην καθομιλουμένη τα αυτιά τους “πετάνε”. Αυτό επιστημονικά ονομάζεται αφεστώτα ώτα. Σχεδόν τα 5 στα 100 παιδιά παρουσιάζουν αυτή την ιδιομορφία και αυτό φαίνεται ακόμα και μόλις γεννηθούν.

Οι γονείς προσπαθούν με διάφορους τρόπους να φέρουν τα αυτιά σε πιο φυσιολογική μορφή αλλά άσκοπα. Επίμονες και μακροχρόνιες προσπάθειες να περιδένουν τα αυτιά με ελαστικό επίδεσμο, να τα κολλούν με λευκοπλάστ πάνω στο κεφάλι, να επιβάλλουν στο παιδί να κοιμάται πάνω στο αυτί και άλλα πολλά μέτρα δεν φέρνουν το παραμικρό αποτέλεσμα αλλά και ταλαιπωρούν το παιδί σωματικά και ψυχικά.

Γιατί ορισμένα αυτιά είναι πεταχτά;
Πρόκειται για μία εκ γενετής έλλειψη ενός ιστού που ονομάζεται “ανθέλικας” και φυσιολογικά πρέπει να βρίσκεται στο πτερύγιο του αυτιού. Η μοναδική θεραπεία για να διορθωθεί αυτή τη ανωμαλία είναι η πλαστική εγχείρηση. Με την επέμβαση, σχηματίζεται καινούργια ανθέλικα και το πτερύγιο του αυτιού παύει να πετάει και το αυτί παίρνει κανονικό σχήμα και θέση.

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί το παιδί;
Το ιδανικότερο θα ήταν να γίνει με την ολοκλήρωση της σωματικής του ανάπτυξης. Στην πράξη όμως αυτό σχεδόν ποτέ δεν τηρείται διότι το παιδί αρχίζει να διαμαρτύρεται και να στεναχωριέται όταν στο σχολείο οι συμμαθητές ή οι φίλοι του το κοροϊδεύουν για τα πεταχτά αυτιά του. Όταν τα παιδιά είναι μικρά δεν τα απασχολεί το πρόβλημα των αυτιών. Όταν όμως αρχίζουν να δέχονται πειράγματα τότε μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην συναισθηματική και ψυχολογική ανάπτυξή του και αυτό το “τραύμα” να το ακολουθεί σε όλη τη ζωή του. Γι’ αυτό πολλά παιδάκια μεταξύ 6 και 12 χρονών, δηλαδή πριν μπουν στην εφηβεία χειρουργούνται. Η επέμβαση είναι σχετικά απλή και τις περισσότερες φορές μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Σχεδόν 4 στους 10 χειρουργημένους για πεταχτά αυτιά είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Read More

And More