Πότε μπορεί το παιδί μου να χρησιμοποιήσει μαξιλάρι;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται από ποια ηλικία μπορούν να βάζουν μαξιλάρι για να κοιμάται το παιδί.
Την απορία αυτή λύνει το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης το οποίο συστήνει να χρησιμοποιούνται τα μαξιλάρια μετά την ηλικία των 2 ετών. Και αυτό διότι σε μικρότερη ηλικία!

-Υπάρχει ο κίνδυνος να αποφραχτεί η μύτη και το στόμα τους και να πεθάνουν από ασφυξία ειδικά όταν κοιμούνται σε βρεφικό κρεβατάκι.
-Η χρήση του μαξιλαριού βρέθηκε ότι αυξάνει το κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
-Τα βρέφη τους πρώτους 3-4 μήνες ζωής κοιμούνται αρκετές ώρες, δεν έχουν καλό έλεγχο του κορμού και της κεφαλής και ένα μαξιλάρι μπορεί να εγκλωβίσει το κορμί τους σε μια κακή στάση. Επιπλέον, η σπονδυλική στήλη τους δεν είναι καλά αναπτυγμένη και μπορεί να υποστεί στρες.

Τι μαξιλάρι;
Μην αγοράζετε για τα παιδιά σας μεγάλα μαξιλάρια. Το μαξιλάρι για τα παιδιά πρέπει να είναι μικρότερο από αυτό των ενηλίκων. Το μήκος του να κυμαίνεται 30 έως 40 εκατοστά και το πάχος του 5 έως 7 εκατοστά. Όταν το μέγεθος είναι μικρό δεν μένει περίσσεια υφάσματος γεγονός που αποτελεί κίνδυνο ασφυξίας.
Εάν το παιδί σας κοιμάται σε διπλό κρεβάτι μην αφήνετε έξτρα μαξιλάρι στο κρεβάτι.
Όσον αφορά στη σύσταση του μαξιλαριού: Το παιδί αναπνέει κοντά στο μαξιλάρι έτσι καλό θα ήταν να πάρετε ένα αντιαλλεργικό (allergen free) που μπλοκάρει τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Καλή επιλογή είναι ένα μαξιλάρι από 100% βαμβάκι. Αποφύγετε μαξιλάρια που αποτελούνται από φτερά ή πούπουλα διότι αφενός μεν είναι ανασφαλή για τα παιδιά και αφετέρου μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.
Τα λεγόμενα ανατομικά μαξιλάρια καλύτερα να χρησιμοποιούνται σε παιδιά άνω των 5 ετών.

Συμπέρασμα
Το σημαντικότερο από όλα είναι ο ύπνος του παιδιού να είναι άνετος και ασφαλής. Το μαξιλάρι για τον ύπνο των παιδιών δεν είναι κανόνας. Αν και η χρήση μαξιλαριού συστήνεται μετά την ηλικία των 2 ετών εντούτοις καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε πάντοτε τον παιδίατρό του.

Read More

And More