Potty training: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την εκπαίδευση της τουαλέτας

Ως νέα μητέρα, έχεις κληθεί να έρθεις αντιμέτωπη με αμέτρητες καινούριες καταστάσεις και να αντεπεξέλθεις σε δυσκολίες πρωτόγνωρες για εσένα. Άλλωστε, κάθε μέρα με ένα μωρό είναι και μια νέα περιπέτεια. Ανάλογα, όμως, με τα διάφορα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, θα γνωρίσεις και νέες προκλήσεις, στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθείς και να βγεις νικήτρια! Μία από αυτές, λοιπόν, είναι και η εκπαίδευση στην τουαλέτα! Ω ναι, αυτή η μέρα πλησιάζει και θα πρέπει να αρχίσεις να προετοιμάζεσαι από τώρα, αν θέλεις να αποφύγεις τον πανικό που θα ξεσπάσει εκείνη την περίοδο. Βλέπεις, μετά τα δύο έτη, τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν έλεγχο τους σώματος και των αναγκών τους, με αποτέλεσμα να πρέπει πλέον να “κόβεται” η πάνα και να ενθαρρύνεται το παιδί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται όμως!

Γι’ αυτό και πέρα από τις συμβουλές του παιδιάτρου σου και επιπλέον από όσα θα διαβάσεις σε εξειδικευμένα βιβλία, παρακάτω θα βρεις πέντε πληροφορίες για την εκπαίδευση στην τουαλέτα, που θα σε βοηθήσουν εκείνη την δύσκολη στιγμή!

Τα ατυχήματα είναι μέσα στο πρόγραμμα
Προφανώς και δεν μπορείς να περιμένεις ότι άπαξ και πεις στο παιδί πως πρέπει να κάνει τα τσίσα και τα κακά του στην τουαλέτα, εκείνο θα σηκωθεί και θα πάει! Αντιθέτως, θα πρέπει από τώρα να εξοπλιστείς με υπομονή και να προετοιμαστείς για τα ατυχήματα που θα προκύψουν, αφού είναι αναπόφευκτο. Όταν, όμως, φτάσει η στιγμή που θα βραχεί το σαλόνι ή θα λερωθεί το μικρό σου, θα χρειαστεί να είσαι διακριτική και όχι επικριτική, ώστε χωρίς να προκαλέσεις ντροπή στο παιδί, εκείνο να κατανοήσει ότι κάτι δεν πήγε καλά.

Μπορείς να αναβάλεις την εκπαίδευση
Ο πιο σημαντικός παράγοντας σε αυτή την διαδικασία είναι η ετοιμότητα, σωματική και συναισθηματική, του παιδιού. Γι’ αυτό και όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με απόλυτη άρνηση, κλάματα, στεναχώρια, στρες και θυμό, αν κρίνεις πως η εκπαίδευση δεν μπορεί να προχωρήσει, θα μπορούσες να την αναβάλεις και για αργότερα, εφόσον βλέπεις ότι το παιδί δεν είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα του. Φυσικά, μην ξεχνάς πως πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, κατά την οποία το μικρό σου χωρίς πίεση, θα καταφέρει προοδευτικά να ελέγξει το σώμα του.

Το χρονόμετρο μπορεί να σε βοηθήσει
Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις εσύ σε αυτή την διαδικασία εκμάθησης της τουαλέτας θα είναι να θυμάσαι εγκαίρως πως το παιδί πρέπει να κάνει την ανάγκη του. Θα μπορούσες, λοιπόν, να αποφύγεις ακόμη και τα αμέτρητα ατυχήματα, φροντίζοντας να βάλεις υπενθύμιση στο κινητό σου ή ακόμη και ένα ξυπνητήρι σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να σου υπενθυμίζει ότι ήρθε η ώρα να προσπαθήσετε ξανά!

Τα ρούχα δεν είναι απαραίτητο αξεσουάρ
Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσει η εκπαίδευση είναι το καλοκαίρι. Ο βασικός λόγος για αυτή την συμβουλή είναι πως οι θερμοκρασίες τότε είναι κατάλληλες για να κυκλοφορεί το παιδί στο σπίτι χωρίς πάνα, αλλά και χωρίς ρούχα. Έτσι, μειώνονται οι εξωτερικές δυσκολίες στην διαδικασία της εκμάθησης, όπως είναι το ανέβασμα και κατέβασμα του παντελονιού και το σήκωμα της μπλούζας, ενώ το παιδί δεν βρέχει και δεν λερώνει τα ρουχαλάκια του, στην προσπάθειά του να πάει στην τουαλέτα.

Η τουαλέτα είναι διαφορετική την ημέρα και το βράδυ
Ξεκινώντας την διαδικασία της εκπαίδευσης, θα πρέπει να διαχωρίσεις στο μυαλό σου την ημέρα με την νύχτα. Διότι, μπορεί το μικρό σου να τα καταφέρνει περίφημα και βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό δρόμο προς την τουαλέτα, αλλά το βράδυ να βρέχεται στον ύπνο του. Βλέπεις, ο έλεγχος των σφιγκτήρων έρχεται διαδοχικά πρώτα κατά την διάρκεια της ημέρας και τελευταία στην διάρκεια της νύχτας. Μην αισθάνεσαι, λοιπόν, πως αποτυγχάνουν οι προσπάθειές σας, όταν κάνει τα τσίσα του την ώρα που κοιμάται, αφού είναι καθαρά θέμα φυσιολογίας.

Read More

And More