Θηλασμός: Πέντε “κρυφά” οφέλη του μητρικού θηλασμού που θα σε ενθουσιάσουν

Αν ρωτήσεις το γιατρό σου ή τον παιδίατρο, είναι βέβαιο πως θα σε ωθήσουν ασυζητητί προς το θηλασμό του μωρού σου. Άλλωστε, είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις, αναφορικά με το νεογέννητό σου! Πέρα από φυσική “ασπίδα” προστασίας και πηγή πολύτιμων θρεπτικών ουσιών, αξίες συνυφασμένες με το μητρικό γάλα, ο θηλασμός λειτουργεί και ως “σύνδεσμος” ανάμεσα στο παιδί και τη μητέρα, ενισχύοντας την κοντινότητα και “χτίζοντας” στενή σχέση ανάμεσά τους. Δεν είναι, λοιπόν, άξιο απορίας που η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει το μακροχρόνιο θηλασμό, ο οποίος μπορεί να συνεχιστεί έως και την ηλικία των δύο ετών. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, οι μητέρες προσπαθούν να θηλάζουν όσο περισσότερο γίνεται τα παιδιά τους, δημιουργώντας ένα κίνημα υπέρ της διαδικασίας. Φυσικά, την ίδια στιγμή κάθε μητέρα έχει το δικαίωμα της επιλογής, αφού πρόκειται για το δικό της σώμα, το οποίο μπορεί να διαχειρίζεται με όποιο τρόπο επιθυμεί. Παρ’ όλα αυτά, τα οφέλη του θηλασμού είναι αδιαμφισβήτητα και δεν μπορούν να καταρριφθούν.

Πέρα, όμως, από τις πολλές -επιστημονικά αποδεδειγμένες- εποικοδομητικές δράσεις του μητρικού θηλασμού σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας, τόσο στη μητέρα, όσο και στο μωρό της, υπάρχουν και ορισμένα ακόμη οφέλη που ίσως να μην γνώριζες.

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις πέντε τέτοια προτερήματα του θηλασμού, που ίσως σε βοηθήσουν να συνεχίσεις να θηλάζεις για πολύ καιρό ακόμη!

 

“Καταπολεμά” την κακή διάθεση
Μετά τους έξι μήνες ή τον ένα χρόνο, μπορεί το μικρό σου να μην είναι πια βρέφος, αλλά σίγουρα είναι ακόμα μωρό. Κατά πάσα πιθανότητα, λοιπόν, θα συνεχίζεις να το θηλάζεις. Σε αυτές τις ηλικίες, όμως, θα έρθεις συχνά αντιμέτωπη με το… θυμό του. Ξέρεις, αν του πάρεις από τα χέρια εκείνο το γυάλινο βάζο που κινδυνεύει να ρίξει στο πάτωμα ή προσπαθήσεις να το απομακρύνεις από την ηλεκτρική κουζίνα όταν είναι αναμμένη. Αν σε αυτό το σημείο οι φωνές και το κλάμα του είναι απαρηγόρητα, υπάρχει πάντα ο θηλασμός που θα το ηρεμήσει και θα το καθησυχάσει σε χρόνο dt!

 

Απαλύνει τον πόνο
Όταν το μικρό σου αρχίσει να κάνει τα πρώτα βήματά του, τότε θα μετατραπεί σε… κινητή βόμβα. Κάθε δικό του βήμα θα είναι ένα έντονο καρδιοχτύπι για σένα! Βλέπεις, τα παιδιά από αυτή την ηλικία και έπειτα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν, να χτυπήσουν, να γδαρθούν και γενικά να… πληγωθούν. Και σε αυτή την περίπτωση, ο θηλασμός μπορεί να τα ηρεμήσει άμεσα, βοηθώντας τα να χαλαρώσουν και να απαλύνουν το φόβο και το στρες που τους προκάλεσε η πτώση ή το χτύπημα.

 

Είναι αντίδοτο στις… ασθένειες
Πέρα από την προσφορά αντισωμάτων στα βρέφη, το μητρικό γάλα είναι και μία τροφή πολύ υψηλής διατροφικής αξίας. Επομένως, όταν το μικρό σου είναι άρρωστο, ενδεχομένως ανεβάζοντας πυρετό ή κάνοντας εμετούς, και για αυτό το λόγο αρνείται να φάει οτιδήποτε άλλο, ο θηλασμός είναι το αντίδοτο στην αφαγία του! Συνήθως, ακόμη και όταν δεν θέλουν να φάνε καμία στερεά τροφή, τα παιδιά δεν αντιδρούν άσχημα απέναντι στο γάλα της μαμάς, επομένως μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

 

Βοηθά στον ύπνο του παιδιού
Τα μωρά που θηλάζουν είναι συνήθως πιο εύκολο να αποκοιμηθούν στην αγκαλιά της μαμάς τους. Αυτό δεν αλλάζει, καθώς το παιδί μεγαλώνει, που σημαίνει πως ακόμη και μετά τους έξι μήνες, ο θηλασμός θα το βοηθάει να ηρεμεί και να κοιμάται πιο εύκολα και ήσυχα.

 

Ενισχύει την υγεία -και των δύο
Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού δεν σταματούν όταν το παιδί συμπληρώνει το πρώτο έτος του. Απεναντίας, σύμφωνα με μελέτες, όσο πιο πολύ (χρονικά) θηλάζει μια γυναίκα, τόσο περισσότερο προστατεύεται από παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος και η κατάθλιψη. Ταυτόχρονα, και για το παιδί τα οφέλη είναι πολλά, αφού όσο περισσότερο θηλάσει, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακές δυσλειτουργίες ή ακόμη και καρκίνο.

 

*Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύσου τον παιδίατρο σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού και για τυχόν απορίες που ενδεχομένως θα αποκτήσεις καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Read More

And More