Το πρώτο του μπάνιο: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η μέρα έφθασε! Το μωρό που έφερες, πριν από λίγους μήνες, στον κόσμο αυτό, είναι έτοιμο να απολαύσει το πρώτο του μπάνιο. Στη θάλασσα ή στην πισίνα. Πόση ώρα μπορείς να το αφήσεις στο νερό; Τι πρέπει να προσέξεις; Τι χρειάζεται να γνωρίζεις; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου έχει ετοιμάσει τον κατάλληλο οδηγό! Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

 

 

Και ήρθε η στιγμή που το μωρό σου θα ξεκινήσει να μπαίνει στη θάλασσα και είναι έτοιμο να κάνει τα πρώτα του μπάνια. Για σένα είναι κάτι πρωτόγνωρο και είναι αναμενόμενο να έχεις πολλές απορίες. όπως απο ποια ηλικία το μωρό μπαίνει στη θάλασσα, πώς το ξεκινάμε, ποιες ώρες της ημέρας και για πόση ώρα μπορεί να μένει στο νερό και πολλές άλλες ερωτήσεις απασχολούν το μυαλό σου.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από τις βασικές προϋποθέσεις της πρώτης επαφής με το υγρό στοιχείο της θάλασσας:

– Tο μωρό μπορεί να ξεκινήσει να μπαίνει στη θάλασσα, μετά την ηλικία των 2 μηνών.

– Το μωρό ήταν μέσα στην κοιλιά σου αρκετούς μήνες και έπλεε μέσα στο αμνιακό υγρό. Την ικανότητα και το ένστικτο της κολύμβησης το διατηρεί μέχρι την ηλικία των 15 μηνών. Κανονικά, λοιπόν, αν για κάποιο λογο δεν έχει φοβηθεί, με το που θα το βάλεις στο νερό, μπορεί να επιπλεύσει.

– Φρόντισε να μην βάζεις το μωρό απότομα στο νερό. Άφησε το, πρώτα, για κάποια ώρα στην παραλία να συνηθίσει το περιβάλλον. Μπορεί στο σπίτι να λατρεύει το μπάνιο, όμως, στη θάλασσα το απέραντο περιβάλλον μπορεί να το φοβίσει.

– Να θυμάσαι πως αν την πρώτη φορά δεν μπει στο νερό, δεν πειράζει. Και μόνο που βρίσκεται στη φύση και τον καθαρό αέρα είναι μια χαρά.

– Όταν αποφασίσεις να μπει στο νερό, καν’το σιγά – σιγά. Μην χρησιμοποιήσεις μπρατσάκια ή άλλο βοηθητικό μέσο. Πάρε το μωρό σου αγκαλιά και άρχισε να του βρέχεις σιγά – σιγά τα ποδαράκια. Θα δεις την αντίδραση του. Αν είναι θετική, τότε προσπάθησε σιγά – σιγά να βάλεις και το υπόλοιπο σώμα του στο νερό, πάντοτε, όμως, στην αγκαλιά σου. Αν η αντίδραση του είναι αρνητική, τότε μην επιμένεις. Κάνε μέχρι εκεί που του αρέσει. Θα το επαναλάβεις αργότερα και θα δεις ότι θα αρχίσει να παίρνει θάρρος και να συνηθίζει.

– Βάλε το χέρι σου για στήριγμα κάτω από τις μασχάλες του, ώστε να επιπλέει και να νοιώθει σιγουριά.

– Μπορείς να το αφήνεις στο νερό, όσο νομίζεις ότι το ευχαριστεί. Αν αρχίσει να κρυώνει ή τα χεράκια του μελανιάζουν ή “μουλιάζουν”, τότε να το βγάλεις έξω.

Όταν το βγάλεις απο το θαλασσινό νερό, μπορείς να το ξεπλύνεις με καθαρό νερό, ώστε να φύγει το αλάτι. Σκούπισε το καλά με την πετσέτα.

Αν μείνει στη σκιά, τότε απλώς κάνε μια επάλειψη με το αντηλιακό. Διαφορετικά, θα πρέπει να του φορέσεις φαρδιά ρούχα που θα καλύπτουν όλα τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος.

– Aν το μωρό σου πρόκειται να ξαναμπεί στο νερό, μην του δώσεις να φάει τίποτα, εκτός από δροσερό νερό ή χυμούς φρούτων.

– Αν παραμείνει στην παραλία, φρόντισε να φοράει προστατευτικά ρούχα στο κάτω μέρος του σώματος, ώστε να μην εισχωρήσουν σκόνες και μικρόβια στα γεννητικά του όργανα.

Οι καλύτερες ώρες για την θάλασσα είναι πριν τις 12.30 και μετά τις 17.30. Τέλος, να θυμάσαι πως μωρά κάτω των 6 μηνών δεν επιτρέπεται να εκτείθονται στον ήλιο και γι’ αυτό δεν συνιστάται και η χρήση του αντηλιακού.

Read More

And More