Βόλτα με το αυτοκίνητο: Tips για να… προλάβεις το κλάμα του μωρού

Όταν μόλις έχεις αποκτήσει ένα νέο μωρό, με τον καιρό αντιλαμβάνεσαι πως μία από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να το βοηθήσεις να ηρεμήσει είναι να το κρατάς στην αγκαλιά σου και με ήπιες κινήσεις να το κουνάς, ώστε να χαλαρώσει. Με κάπως αντίστοιχο τρόπο θα πίστευε κανείς πως λειτουργεί και μια βόλτα με το αυτοκίνητο, μιας και το μωρό καθισμένο αναπαυτικά στο ειδικό καρεκλάκι του θα απολάμβανε τα μικρά ταρακουνήματα και την κίνηση του οχήματος. Έλα, όμως, που συνήθως τα πράγματα γίνονται αντίθετα και τόσο πολλά παιδιά, όταν μπαίνουν στο αυτοκίνητο βάζουν τα κλάματα, τα οποία και δεν δύνανται να σταματήσουν… ποτέ! Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν μέσα σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση εσύ πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να συνεχίσεις να οδηγείς με προσοχή και ασφάλεια;

Τα βρεφικά καθίσματα αυτοκινήτου είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε με τη σωστή χρήση τους να βοηθούν τα μωρά σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ ο τρόπος που οφείλουν να τοποθετούνται κοιτάζοντας προς την πλάτη του καθίσματος (δηλαδή, προς τα πίσω) είναι αναγκαίος για να προστατεύουν το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη του μικρού. Όλα τα παραπάνω, φυσικά, είναι έννοιες που κανένα βρέφος δεν θα καταλάβει ποτέ και το μόνο που μπορεί να αντιληφθεί είναι πως δεν βλέπει πουθενά τη μαμά και, σαν να μην έφτανε αυτό, δεν το κρατάει και κανείς στην αγκαλιά του! Κι αυτό -όσο να πεις- είναι αρκετά τρομακτικό! Για αυτό το λόγο ξεκινά και ο… Γολγοθάς του, που μπορεί να διαρκέσει για ώρες (αν έχετε ξεκινήσει για μια εκδρομή), κάνοντας το μωρό να κλαίει απαρηγόρητο για όση ώρα παραμείνει στο καρεκλάκι του! Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει πως η μητέρα ή ο πατέρας, που οδηγεί υπό αυτές τις συνθήκες, βρίσκεται σε σύγχυση και βιώνει στρες, μιας και δεν μπορεί (εύλογα) να αφήσει το τιμόνι και να παρηγορήσει το μικρό του. Μάλιστα, αυτού του είδους η απόσπαση προσοχής είναι, σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, ο No1 λόγος που ανησυχεί το 90% των γονέων που οδηγούν! Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ανεδαφικό, αφού όπως απαντά και η επιστήμη, όλοι οι άνθρωποι -όχι μόνο οι γονείς- είναι βιολογικά “προγραμματισμένοι” να ανταποκρίνονται στο κλάμα ενός μωρού, χωρίς να μπορούν να το αγνοήσουν. Έτσι, οι γονείς που ενώ οδηγούν καλούνται να ακούν το μωρό τους να κλαίει, αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση, πανικό, λύπη και φόβο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ξεσπάσουν και οι ίδιοι σε κλάματα, λόγω του στρες που βιώνουν.

Για όλους, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητο να βρεις τους κατάλληλους τρόπους που θα αντιμετωπίσουν το κλάμα του μωρού, κάθε φορά που μπαίνει στο αυτοκίνητο!

Και για να σε βοηθήσω, παρακάτω θα βρεις μερικά tips που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως βοηθητικά!

 

⇒ Tip #1: Κάνε καλή αρχή
Όταν ένα μωρό ξεκινά να κλαίει τη στιγμή που μπαίνει στο αυτοκίνητο, τότε ο νόμος των πιθανοτήτων λέει πως μάλλον θα κλαίει καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Για αυτό και θα πρέπει να είσαι προσεκτική στον τρόπο που θα το τοποθετήσεις στο καρεκλάκι του εξαρχής! Σε καμία περίπτωση, μην ξαπλώσεις το μωρό πάνω στις ζώνες ασφαλείας του καθίσματος, αφού αυτό αυτόματα θα του προκαλέσει αναστάτωση λόγω της άβολης θέσης της πλάτης του πάνω στους ιμάντες. Φρόντισε, λοιπόν, οι ζώνες να είναι στην άκρη και το μωρό να ακουμπήσει απευθείας στο αναπαυτικό μαξιλάρι του καθίσματος, για να προλάβεις τη δυσφορία του!

 

⇒ Tip #2: Φόρεσέ του τα κατάλληλα ρούχα
Ένας από τους πιο κοινούς λόγους που προκαλεί εκνευρισμό και ταλαιπωρία στα μωρά είναι η θερμοκρασία τους. Όταν, λοιπόν, ετοιμάζεις το μικρό σου για να βγείτε από το σπίτι, του φοράς το μπουφανάκι του και έπειτα το καθίζεις στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου. Και τότε ξεκινούν τα προβλήματα! Βλέπεις, τα μωρά ζεσταίνονται στο αυτοκίνητο και για αυτό το λόγο αισθάνονται μεγάλη δυσφορία που καταλήγει σε κλάμα. Ποτέ, λοιπόν, μην αφήνεις το μωρό σου με το μπουφάν του στο αυτοκίνητο, μιας και μπορείς να καθορίσεις τη θερμοκρασία του χώρου με το κλιματιστικό. Επιπλέον, υπάρχει και σοβαρός λόγος ασφάλειας για τον οποίο τα μωρά δεν πρέπει να φορούν πανωφόρια ενώ επιβαίνουν στο αυτοκίνητο, γιατί εμποδίζουν τις ζώνες να λειτουργήσουν κατάλληλα.

 

⇒ Tip #3: Πιάσε… το τραγούδι
Σύμφωνα με έρευνες, η μουσική είναι μία από τις ενδεδειγμένες λύσεις απέναντι στα ανήσυχα μωρά, ενώ μία μελέτη έχει αποδείξει πως τα μωρά που ακούν μουσική μένουν ήρεμα για διπλάσιο χρόνο από εκείνα που ακούν ομιλία ή και baby talk! Για αυτό, λοιπόν, μπαίνοντας στο αυτοκίνητο μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια playlist με νανουρίσματα ή παιδικά τραγούδια και επιπλέον, να τραγουδήσεις και εσύ παράλληλα. Γιατί, αρκετές μελέτες θεωρούν πως πέρα από τη χαλάρωση του μωρού, το τραγούδισμα ηρεμεί και τους γονείς, που επικεντρώνονται στο ρυθμό και τη μελωδία!

 

⇒ Tip #4: Φρόντισε την ώρα του φαγητού
Μετά το γεύμα τους, όπως πολύ καλά ξέρεις, τα μωρά πρέπει να ρευτούν για να ανακουφιστούν. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είναι στην κατάλληλη στάση και σε ήρεμη κατάσταση για να αποβάλουν τα αέρια της πέψης και να μην παλινδρομήσει το γάλα στον οισοφάγο τους. Όταν είναι, όμως, καθισμένα στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου και δέχονται αναταράξεις από την κίνησή του, η θέση τους είναι άβολη και δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη διαδικασία. Για αυτό, επομένως, είναι απαραίτητο να έχουν φάει αρκετή ώρα πριν επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο, ώστε να προλάβουν να αποβάλουν τα αέρια και να νιώσουν άνετα.

Read More

And More