Βούρτσισμα δοντιών: Πώς μπορείς να το κάνεις διασκεδαστικό και ευχάριστο;

Σήμερα, το παιδί σου βούρτσισε μόνο του τα δόντια του. Γιούπι! Όμως, δεν το έκανε και με μεγάλη ευχαρίστηση. Ωχ! Ξέρεις τη συνέχεια: αύριο μπορεί να παραλείψει εντελώς τη συγκεκριμένη διαδικασία και ο κόπος σου τόσο καιρό να πάει στράφι. Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα… Γιατί, το μικρό σου θέλει να περνάει καλά, ακόμα και όταν βουρτσίζει τα δόντια του. Ας είμαστε ειλικρινείς: Όσο πιο πολύ το διασκεδάζει, τόσο καλύτερα θα φροντίζει τη στοματική του υγιεινή. Πώς, μπορείς, λοιπόν, να κάνεις το βούρτσισμα των δοντιών του μικρού σου μία πιο διασκεδαστική διαδικασία; 

 

 

– Διάλεξε τη σωστή οδοντόβουρτσα. Πέρα από τα διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά, εστίασε την προσοχή σου στο στυλ της οδοντόβουρτσας που ταιριάζει καλύτερα στο μικρό σου. Οι χαρούμενες, χρωματιστές οδοντόβουρτσες με αγαπημένους ήρωες του παιδιού μπορούν να μετατρέψουν το πλύσιμο των δοντιών σε… παιχνίδι. Φαντάσου την μικρή σου να βουρτσίζει τα δόντια της με την πριγκίπισσα Elsa από το “Frozen” ή το μικρό σου να έχει πάνω τον Mr. Mc-Queen, από την ταινία “Cars”. Υπέροχο; Απόφυγε, λοιπόν, τις μονόχρωμες και απλές οδοντόβουρτσες, γιατί κανένα παιδάκι δε θα ενθουσιαστεί. Ούτε το δικό σου.

– Επίλεξε οδοντόπαστα ή στοματικό διάλυμα με γεύσεις. Θα προσφέρει δροσιά στον ουρανίσκο του και μία γλυκιά νότα στη διαδικασία. Και στη διάθεση του. Κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι τα περισσότερα παιδιά δεν ενθουσιάζονται και τόσο με την κλασική γεύση μέντας, γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν αν είναι γλυκιά ή αλμυρή. Σε αυτό, συνυπολόγισε ότι δεν τη βλέπουν και συχνά στο πιάτο τους. Τι μπορείς να κάνεις; Να αναζητήσεις μερικά πιο φιλικά προς το παιδί υλικά, όπως γεύσεις φρούτων και ζαχαρωτών. Όλοι και όλα θα γλυκάνουν.

– Παρέα, μπροστά από το νιπτήρα. Κάθε παιδί λατρεύει να κάνει πράγματα μαζί με τη μαμά του. Να ανακαλύπτει τον κόσμο. Μαζί σου. Άλλωστε, όπως σου έχω επισημάνει αρκετές φορές, μέσα από τη στήλη αυτή, στα μάτια του είσαι το πρότυπο του. Μέσα από τη μίμηση των κινήσεων σου, μαθαίνει καινούργιες διαδικασίες. Βλέποντας σε, λοιπόν, να καθαρίσεις σωστά τη στοματική κοιλότητα, θα μάθει να κάνει τα ίδια.

– Πάτησε Play στο αγαπημένο του τραγούδι. Ξέρεις… Σε εκείνο που δεν αποχωρίζεται στιγμή. Εκείνο που αγαπάει να ακούει ακόμα και εκατό φόρες μέσα στην ημέρα. Επειδή, λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, το σωστό βούρτσισμα δοντιών πρέπει να διαρκεί δύο ολόκληρα λεπτά, μήπως, να αφήσεις στο background το “La, La, La” να παίζει;

– Κάν’το παιχνίδι! Σταθείτε μαζί απέναντι από τον καθρέφτη του νιπτήρα, βάλτε χρονόμετρο στο τηλέφωνο και ξεκινήστε. Έχετε δύο λεπτά μπροστά σας! Προσοχή, όμως, αυτός που θα κερδίσει δε θα είναι εκείνος που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία πρώτος, αλλά εκείνος που θα το κάνει σωστά. Μαμά, μπορεί να μην είσαι εσύ! Ωχ.

– Ετοιμάσου για γκριμάτσες στον καθρέφτη. Το παιδί σου έχει την οδοντόβουρτσα στο χέρι του και το σωστό πλύσιμο δοντιών στο τσεπάκι του. Αρκεί, εσύ, όσο το μικρό σου καθαρίζει το στόμα του, να κάνεις γκριμάτσες με το δικό σου. Το πρόσωπο σου να αποκτά αστείο σχήμα και η φωνή σου παιχνιδιάρικη χροιά. Έτσι, θα το διασκεδάσει με τη ψυχή του. Και την υγιεινή του.

 

Read More

And More