Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά και αυτήν την εβδομάδα σε ό, τι απασχολεί τους γονείς

Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά και αυτήν την εβδομάδα σε ό, τι απασχολεί τους γονείς | tlife.gr

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτήν ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις δικές σας ερωτήσεις, λύνοντας σας όποιας απορία έχετε σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών σας και την υγεία τους.

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι 14 μηνών και παρουσιάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκζέματα (όπως μας είπε η παιδίατρος ότι λέγονται) στα ποδαράκια του και μόνο εκεί. Του τα ενυδατώνω συνέχεια με κρέμα και πρωί βράδυ του βάζω και την fusidin πάνω στις κοκκινίλες. Μετά από σχεδόν 4 μέρες τα ποδαράκια του καθαρίζουν και μετά από κάποιες μέρες πάλι θα ξαναβγάλει. Τί μπορεί να φταίει; Σημειωτέον ότι τρώει στερεά τροφή πλέον και γάλα. Θα με βοηθούσε πολύ η γνώμη σας.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη αυτό που περιγράφεις φαίνεται για ατοπική δερματίτιδα. Δηλαδή μια μορφή αλλεργίας που εμφανίζεται μόνο στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Μπορεί να φταίνε πολλά πράγματα. Ξεκινάμε να υποψιαζόμαστε ότι έρχεται σε επαφή με αυτά τα σημεία όπως ρούχα,απορρυπαντικά, παιχνίδια και άλλα. Αρχικά να αλλάξεις τα σαμπουάν και τα απορρυπαντικά των ρούχων και των σεντονιών σε υπό αλλεργικά και να φροντίσεις να μην τα απλώνεις έξω διότι υπάρχει πολύ γύρη που εξίσου προκαλεί αλλεργικούς ερεθισμούς.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ έχω ένα αγοράκι 3 μηνών. Γεννήθηκε 3.090 γραμμάρια, 49 εκατοστά και 33 πκ. Έκανε ίκτερο από την πρώτη μέρα λόγω λοίμωξης και έκατσε 6 μέρες με αντιβίωση ! Δεν μπόρεσε η γυναίκα μου να το θηλάσει και έτσι το αντλούμε και το δίνουμε με μπιμπερό. Στην αρχή έκανε ανάμεικτη διατροφή και έπαιρνε 250-300 γραμμάρια την εβδομάδα, στη συνέχεια μόνο μητρικό με μικρότερη πρόληψη 200 περίπου την εβδομάδα. 1,5 μηνών περίπου μας έκανε 3 μέρες διάρροιες. Την εβδομάδα εκείνη πήρε κανονικά βάρος αλλά τις επόμενες δεν πήρε καθόλου και μετά μέχρι σήμερα παίρνει οριακά 170 γραμμάρια. Σήμερα ζυγίζουμε 5.480 γραμμάρια, είμαστε 59 εκατοστά και πκ 41. Να σημειωθεί ότι μετά τις διάρροιες η γυναίκα μου έχει κόψει τα γαλακτοκομικά. Ο αλεργιολόγος με τα τεστ μας είπε πως πιθανόν είχε αλλεργία αλλά δείχνει να την ξεπερνάει. Κάναμε εξετάσεις ούρων και κοπράνων την εβδομάδα που δεν πήρε βάρος και βγήκαν καθαρές. Θεωρείται ότι πρέπει να ψάξουμε κάτι άλλο; Οι πάνες μας έχουν βλέννες μόνιμα και με την αποχή από τα γαλακτοκομικά. Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητέ πατέρα καταρχάς το βάρος που έχει το μωρό μέχρι τώρα είναι πολύ καλό και αυτό δείχνει ότι δεν έχει επηρεαστεί από την τυχόν αλλεργία. Το ερώτημα είναι αν αυτό που κάνει το μωρό είναι πραγματικές διάρροιες ή είναι κανονικές κενώσεις του μωρού που θηλάζει. Διότι ξέρουμε ότι τα μωρά που πίνουν μητρικό ΓΑΛΑ έχουν πολλές και υδαρείς κενώσεις που όμως δεν είναι διάρροιες. Πως λοιπόν μπήκε η διάγνωση της αλλεργίας και ότι οι κενώσεις αυτές δεν είναι φυσιολογικές;

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ η κόρη μου είναι 9 μηνών θηλάζω αποκλειστικά παρατηρώ ότι όταν της δίνω μπιμπερό απλά δαγκώνει την θηλή. Να της δίνω συνέχεια μπιμπερό να συνηθίσει ή να δίνω εκπαιδευτικό ποτηράκι κ αν ναι για πόσο μηνών. Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα αυτό εξαρτάται από το πόσο διάστημα έχεις αποφασίσει να το θηλάσεις. Δηλαδή όσο θηλάζει δεν χρειάζεται να κάνεις πειράματα. Αν χρειασθεί να πιει νερό λόγω υπερβολικής ζέστης τότε μπορείς να το δώσεις με το ποτηράκι ή με κουταλάκι.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 10 εβδομάδων που γεννήθηκε 2.900 γραμμάρια και τώρα είναι 5.200 γραμμάρια. Δεν κατάφερα να τον θηλάζω αποκλειστικά. Τον θηλάζω στην αρχή του ταΐσματος και μετά συμπληρώνω με ξένο γάλα. Επειδή η παραγωγή μου είναι μικρή (περίπου 20-30 γραμμάρια τη φορά) πίνει αρκετό ξένο γάλα, μέχρι και 120 γραμμάρια τη φορά. Την τελευταία εβδομάδα έχει αρχίσει να πιπιλάει τα χεράκια του. Όταν δεν του φοράω φόρμες με γαντάκια πιπιλάει τον αντίχειρα του. Να προσπαθήσω να του δώσω πιπίλα όταν τον βλέπω να το κάνει; Επίσης, μερικές φορές δεν τον θηλάζω αλλά κάνω θήλαστρο και του το δίνω με μπιμπερό. Μήπως αυτό έχει σχέση; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, κανονικά δεν θα θέλαμε καθόλου το πιπίλισμα ούτε με το δάχτυλο ούτε και με την πλαστική. Προκειμένου όμως, να μάθει το δάχτυλο και να μην μπορούμε να το κόψουμε εύκολα, είναι προτιμότερο η πιπίλα και να έχεις στο μυαλό σου να την βγάζεις με την πρώτη ευκαιρία ώστε ούτε και αυτή να την συνηθίσει.

 

⇒ Ερώτηση:
Έχω ένα αγοράκι που είναι 32 μηνών. Κατά την διάρκεια της νύχτας ξυπνάει 4-5 φορές κλαίγοντας. Τον παίρνω αγκαλιά του φτιάχνω γάλα (κάθε φορά περίπου 180γρ) και αφού το πιει ξανακοιμάται. Αυτό συμβαίνει καθημερινά μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας. Με τον μεσημεριανό ύπνο δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη είναι πολλές οι αιτίες που δημιουργούν προβλήματα στον ύπνο. Και συνήθως σε αυτή την ηλικία επειδή βγάζει δόντια έχει ανήσυχο ύπνο και μπορεί να ξυπνάει. Και επειδή έχει συνδυάσει το ΓΑΛΑ με την μαμά του και την ασφάλεια , γι’ αυτό ζητάει να του το δώσεις.

 

⇒ Ερώτηση:
Χαίρετε, Η κόρη μου είναι 2.5 ετών και ενώ έτρωγε τα πάντα, εδώ και δυο εβδομάδες τα μόνα που δεν αρνείται να φάει είναι φακές, δημητριακά, γάλα, πατάτες, ταχίνι και ψωμί. Σε όλα τα άλλα κάνει «μπλιαχ» με το που τα μυρίσει και σπρώχνει το πιάτο της μακριά. Είναι 13.6 Kg / 97 cm και γεννήθηκε 37w6d / 3.5 Κg / 51 cm. Δεν έγινε κάποιο γεγονός (πχ έναρξη παιδικού σταθμού ή εκμάθηση τουαλέτας) που να άλλαξε δραστικά την καθημερινότητά της. Ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η ξαφνική «ανορεξία» υποδηλώνει κάτι άλλο που θα πρέπει να το ψάξω περαιτέρω ή είναι απλά τερτίπια της ηλικίας της. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη καταρχάς το μωρό σου δεν έχει ανορεξία. Η όρεξη του είναι κανονική αλλά για κάποιο λόγο έχει αποκτήσει ιδιορρυθμίες στις γεύσεις και στην επιλογή των τροφίμων. Πολλές είναι οι αιτίες και βέβαια περισσότερο ψυχολογικές. Το σίγουρο ει ναι ότι τελικά σας χειρίζεται και η κατάσταση χειροτερεύει επειδή βλέπει ότι συμπεριφέρεστε με ανησυχία και πανικό. Η λύση είναι μια (όταν έχουμε παιδί που έχει όρεξη αλλά είναι ιδιότροπο): Πρέπει να μην έχετε πανικό, να μην δείχνετε ότι σας απασχολεί και να εκμεταλλεύεστε την πείνα της ώστε αφού πεινάει να φάει αυτά που «πρέπει». Η μέθοδος είναι αλάνθαστη αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από το πόσο καλοί ηθοποιοί είσαστε στο σπίτι.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

READ more