Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις απορίες σου και αυτήν την εβδομάδα

Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις απορίες σου και αυτήν την εβδομάδα | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ γιατρέ, ο γιος μου είναι 15 μηνών. Τον τελευταίο μήνα, όταν δεν περνάει το δικό του, π.χ. αν δεν του δίνουμε το αντικείμενο που δείχνει, χτυπάει το κεφάλι του στο πάτωμα ή στον τοίχο. Μετά κλαίει, οπότε πονάει με αυτό που κάνει. Προσπαθούμε να μην του δίνουμε σημασία όταν χτυπάει το κεφάλι του, αλλά φοβάμαι μήπως χτυπήσει. Τι μας προτείνεται να κάνουμε; Το παιδί έχει πολύ καλή ανάπτυξη, είναι 83 εκατοστά σε ύψος και 12.2 κιλά. Περπατάει πολύ σταθερά, αλλά δεν μιλάει και δείχνει αυτό που θέλει. Kαταλαβαίνει τα πάντα, αλλά δεν μπορεί να εκφραστεί και νευριάζει όταν δεν καταλαβαίνουμε αυτό που ζητάει. Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Aγαπητή φίλη, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Όπως και εσύ έχεις διαπιστώσει , εκνευρίζεται επειδή ακόμη δεν μπορεί να επικοινωνήσει λεκτικά και από την άλλη έχει την απαίτηση να αντιλαμβάνεστε τι ζητάει. Είναι θέμα χρόνου να αρχίσει μα μιλάει και έτσι να επικοινωνεί καλύτερα με τους γύρω του. Μην αγχώνεσαι. Ακολουθήστε την συνταγή της πραότητας και της διακριτικότητας. Δεν πρέπει να τον «ζορίζετε» διότι έτσι κι αλλιώς λόγω της ηλικίας του δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Δείξτε του κατανόηση, βοηθήστε τον τώρα που σας έχει ανάγκη, διότι σε λίγο που θα μιλήσει νομίζω ότι δεν θα μπορεί κανένας άλλος στο σπίτι σας να μιλάει!

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, η κόρη μου 3,5 ετών και έλαβε το Σεπτέμβριο την πρώτη δόση του Bexsero. Από τότε όμως δεν έχει κλείσει πάνω από 20 ημέρες απύρετη (λόγω παιδικού σταθμού ήταν πολύ συχνά άρρωστη) με αποτέλεσμα να μην έχει λάβει ακόμη τη β’ δόση όπως προβλέπεται. Αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί θέμα στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή αλλάζει κάτι στον αριθμό των δόσεων που πρέπει να γίνουν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, επειδή πολλά παιδιά κατά καιρούς καθυστερούν τις δόσεις των εμβολίων για διάφορους λόγους, μας έχει απασχολήσει στα συνέδρια μας για το ποια θα πρέπει να είναι η απόφαση και η τακτική σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουμε συμφωνήσει , λοιπόν, ότι θα πρέπει να συνεχίζει το πρόγραμμα των εμβολιασμών από εκεί που σταμάτησε. Επομένως όσο αφορά το δικό σου παδιί με την πρώτη ευκαιρία να συνεχίζεται κανονικά τους εμβολιασμούς.

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, γέννησα την 1η Μαρτίου ένα κοριτσάκι στην 38η εβδομάδα, 2700 σε βάρος με καισαρική που έγινε με ολική νάρκωση. Το μωρό νοσηλεύτηκε 8 μέρες στην ΜΕΘ γιατί όπως μου είπαν οι γιατροί έπαθε περιγεννητικό στρες. Δεν ανέπνευσε αμέσως, αλλά με neopuf, έκλαψε στο 1 λεπτό και 20 ΄. Το apgar test ήταν 5 και μετά 9. Μετά από αυτά δεν μπορούσε να φάει, ό, τι έτρωγε το έκανε εμετό, έτσι της έκαναν πλύση στομάχου. Είχε πράσινα κολλώδη υγρά και έφαγε κανονικά την 6 μέρα ζωής. Αυτή τη στιγμή έχει φτάσει τα 5.500 κιλά και είναι καλά όπως λέει η παιδίατρος. Όμως εγώ, ανησυχώ αν αυτή η καθυστέρηση στην αναπνοή μπορεί να έχει προκαλέσει νοητικά προβλήματα. Πιστεύεται ότι πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιο παιδονευρολόγο ( γιατί δεν έχει το αντανακλαστικό της βάδισης);

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η παιδίατρος κανονικά κάνει και την απαιτούμενη νευρολογική εξέταση του μωρού. Αν διαπιστώνει φυσιολογική εξέλιξη, τότε δεν έχεις λόγο να ανησυχείς. Αν όμως, δεν εκλύονται όλα τα νευρολογικά αντανακλαστικά, όπως αυτό της βάδισης, τότε θα ήταν καλό να εξεταστεί από ειδικό παιδονευρολόγο.

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ μου, γεια σας. Έχω δυο κορούλες, η μια είναι σχεδόν 8 ετών κ η άλλη 26 μηνών. Η μικρή θηλάζει ακόμη, σε άσχετες ώρες, όποτε το θελήσει κ πιστέψτε με είναι πολύ συχνά αυτό και μάλιστα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πρόβλημα μου, δεν είναι ο θηλασμός. Ίσα ίσα αποτελεί συνειδητή επιλογή, όμως η μικρή δεν τρώει σχεδόν τίποτα. Πιο συγκεκριμένα λίγα δημητριακά με γάλα το πρωί, λίγη μπανάνα ή κεράσια από φρούτα, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες τηγανίτες, με το ζόρι λίγο κοτόπουλο και καμία φορά σουπίτσα που προσπαθώ να λιώνω μέσα κρέας για να μη το καταλαβαίνει. Τίποτε άλλο! Και μετά πάλι θηλασμός! Δεν παίρνει πιπίλα, δεν έχει πάρει ποτέ, ούτε μπιμπερό. Δεν ξέρει καν πως είναι. Κατευθείαν ποτήρι. Είναι κοινωνικότατη και από λεξούλες λέει σχεδόν τα πάντα. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες 3.030 και 50 εκ. και τώρα είναι 13.500, 90 εκ. Δεν είναι αδύνατη αλλά ανησυχώ που αρνείται τόσο έντονα να εντάξει οτιδήποτε άλλο στη διατροφή της. Τι μπορώ να κάνω; Πάντως οι εξετάσεις αίματος που κάναμε πριν 6 μήνες ήταν καλές. Και επίσης, εσείς ποτέ θεωρείτε ότι πρέπει να σταματήσουμε το θηλασμό; Σε ποια ηλικία να είναι το παιδί και πως; Το βλέπω πολύ δύσκολο. Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, ο ΠΟΥ συστήνει τον μητρικό θηλασμό μέχρι την ηλικία των δυο χρόνων. Μάλλον θα πρέπει να αρχίσεις να τον σταματάς. Φυσικά το μωρό σου θα αντιδράσει, αλλά θα ει ναι μια μεταβατική περίοδος που λίγο πολύ την αντιμετωπίζουν οι μανούλες που έχουν πετύχει καλά τον θηλασμό. Το κάθε μωρό αντιδρά διαφορετικά στον αποθηλασμό, αλλά τελικά με τον χρόνο επιτυγχάνεται. Η πεποίθηση μας είναι ότι εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από την αποφασιστικότητα της μητέρας. Εσύ θα βάλεις τους κανόνες που γνωρίζεις καλύτερα το μωρό σου, διότι κάθε μωρό και κάθε μανούλα, είναι διαφορετικές προσωπικότητες. Θα πρέπει να «εκμεταλλευτείς» την πείνα του μωρού σου και να το κάνεις να φάει αυτό που πρέπει με διάφορα τεχνάσματα όπως: να το ταΐζει κάποιος άλλος χωρίς να σε βλέπει, να ξεκινήσει παιδικό σταθμό και διάφορα αλλα.

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζανη καλησπέρα. Έχω ένα γιο που είναι τώρα 6 ετών. Πριν γίνει δυο εμφάνισε φλέβαρισμους οι οποίοι έρχονταν πάντα μετά από πυρετό. Όσο περνούσαν τα χρόνια και πάντα μετά από πυρετούς εμφάνιζε κάποια κινητικά τικ τα οποία κρατούσαν λίγους μήνες και έφευγαν, με αποκορύφωμα στα 5,5 χρόνια μετά από λοίμωξη στρεπτόκοκκου εμφάνισε πολλαπλά φωνητικά και κινητικά τικ εντελώς ξαφνικά και απότομα. Ζούμε στο εξωτερικό και πρόσφατα ενημερωθήκαμε για το σύνδρομο pandas. Εδώ που ζούμε όμως δε μπορούμε να βρούμε γιατρό που να το γνωρίζει η να θέλει να μας βοηθήσει. Υπάρχει στην Ελλάδα, αν γνωρίζετε, κάποιος γιατρός που να έχει ασχοληθεί με αυτό; Ξέρω ότι είναι δύσκολο να διαγνωστεί το σύνδρομο αυτό μιας και δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις που να το αποδεικνύουν, αλλά θα ήθελα να το ψάξω.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το σύνδρομο pandas είναι ακόμη σε φάση εξερεύνησης όπως το γνωρίζεις και πιστεύω ότι το «έχεις ψάξει » πολύ. Η αντιμετώπιση γίνεται με την συνεργασία παιδιάτρου και παιδοψυχιάτρου. Υπάρχουν δυο-τρία πρωτόκολλα αντιμετώπισης παγκοσμίως και εξαρτώνται από την κλινική συμπεριφορά του κάθε παιδιού. Επομένως,η ανεύρεση έμπειρου παιδιάτρου και παιδοψυχιάτρου και ενδεχομένως καλού κέντρου, είναι το καλύτερο αυτή την στιγμή για το παιδί σου.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

READ more