Ο παιδίατρος απαντά…

Στείλε κι εσύ την απορία σου στις ειδικές φόρμες του TLIFE και διάβασε την απάντηση από τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη…

Ερώτηση

Η κόρη μου είναι 7,5 χρονών και όταν περπατάει οι φτέρνες κλείνουν προς τα μέσα και στραβοπατάει τα παπούτσια της. Πρέπει να πάω σε ορθοπεδικό;”
Απάντηση
Φυσικά και πρέπει να το δει ειδικός παιδο-ορθοπεδικός. Σίγουρα το πρόβλημα αυτό δεν παρουσιάστηκε τώρα αλλά από τη στιγμή που άρχισε να σταθεροποιεί το βάδισμα το παιδί σας, δηλαδή γύρω στην ηλικία των 2 χρόνων και ήδη πρέπει να το έχετε “παραμελήσει”. Επειδή το παιδί βρίσκεται ακόμα στην ανάπτυξη και διαμορφώνεται ο σκελετός του καλό είναι όσο πιο γρήγορα να πάτε σε παιδο-ορθοπεδικό για να γίνει η σωστή αντιμετώπιση.
Ερώτηση
Η κόρη μου είναι 14 μηνών και βάζει το δάχτυλό της στο στόμα όταν είναι να κοιμηθεί και όταν θυμώνει. Την πιπίλα δεν την δέχεται και όταν την μαλώνω το κάνει πιο επιδεικτικά. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Είναι το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα παιδάκια, δηλαδή το θέμα της πιπίλας είτε αυτό είναι το δάχτυλο είτε είναι η τεχνική πιπίλα. Το παιδί σας έχει εντοπίσει ότι σας ενοχλεί πάρα πολύ αυτό το οποίο κάνει και γι’ αυτό ακριβώς εξακολουθεί να βάζει το δάχτυλο στο στόμα προκειμένου να προκαλεί την προσοχή σας και το ενδιαφέρον σας να ασχολείστε με αυτό. Κατά δεύτερο λόγο όταν το παιδί πιπιλάει εκκρίνονται μέσα στον οργανισμό του κάποιες ουσίες που λέγονται ενδορφίνες και αυτές προκαλούν ηρεμία, χαλάρωση, ευχαρίστηση και φυσικά όσο η πιπίλα είναι πιο φυσική όπως είναι το δάχτυλο του παιδιού τόσο η ευχαρίστηση είναι μεγαλύτερη.
Χρειάζεται αρκετή υπομονή, διακριτικότητα να φανείτε εσείς πιο έξυπνη από το παιδί για να μπορέσετε να κόψετε σιγά σιγά αυτή την συνήθεια η οποία αν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να δημιουργήσει και πρόβλημα στην οδοντοφυΐα του παιδιού, αλλά και πρόβλημα στο δάχτυλο το οποίο βάζει συνέχεια στο στόμα.
Ερώτηση
Η κόρη μου έχει ατοπική δερματίτιδα. Τι πρέπει να προσέχω και τι κρέμες πρέπει να χρησιμοποιώ; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Δεν μας λέτε την ηλικία του παιδιού για να μπορέσουμε περισσότερο να συγκεκριμενοποιήσουμε την πάθηση και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Γενικά στην ατοπική δερματίτιδα επειδή πρόκειται για υπόστρωμα αλλεργικό προσπαθούμε να είμαστε παρατηρητικοί για να δούμε τι είναι εκείνο που ενοχλεί το παιδί για να μπορέσουμε να το αποφύγουμε.
Όσον αφορά τις κρέμες χρησιμοποιούμε αντισταμινικές αλοιφές οι οποίες είναι και οι πιο απλές και σε περιπτώσεις όπου η ατοπική δερματίτιδα γίνεται έντονη με μεγάλη κοκκινίλα και φαγούρα τότε μπορεί για 2-3 μέρες να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποια αλοιφή που περιέχει κορτιζόνη ή ακόμα και κάποιο σιροπάκι ή σταγονίτσες αντισταμινικά ή κορτιζονούχα.
Ερώτηση
Το παιδί μου είναι 24 μηνών και δαγκώνει. Τι πρέπει να κάνω;”
Απάντηση
Είναι μια κακή συνήθεια που έχουν αρκετά παιδάκι και την αποκτούν στη φάση της ηλικίας αυτής όπου αρχίζουν να γίνονται επιθετικά προκειμένου να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερο το ενδιαφέρον των γονιών τους και του κόσμου που υπάρχει γύρω τους. Η αλήθεια είναι ότι το δάγκωμα του ανθρώπου είναι πολύ επικίνδυνο διότι μόνο μέσα στο στόμα του ανθρώπου υπάρχει το μικρόβιο της γάγγραινας και δαγκώνοντας έναν άλλον άνθρωπο μπορούμε να του μεταδώσουμε αυτό το τρομερό μικρόβιο.
Για τους λόγους αυτούς πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει αυτή η κακιά συνήθεια του παιδιού σας, θα βρείτε το κουμπί του όπως λέμε για να το σταματήσει είτε με διακριτικό τρόπο είτε με κάποια μέθοδο πιο ισχυρής πειθούς. Βέβαια η φύση προβλέπει ότι μπορεί κάποιο άλλο παιδάκι που θα συναντήσει στη ζωή του να είναι πιο επιθετικό από αυτό και να χτυπήσει το δικό σας το παιδί οπότε σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσει και αυτό να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να είναι αυτό το πιο δυνατό στον κόσμο και θα αρχίσει να κόβει αυτή την κακιά συνήθεια. Μέχρι όμως να συμβεί κάτι τέτοιο καλό είναι εσείς να προσπαθήσετε να βρείτε το κουμπί του για να σταματήσει αυτή την κακιά συνήθεια.

Read More

And More