Ο παιδίατρος απαντά στα email σας!

Γιατί η μικρή μου δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει; Το 6 μηνών μωράκι μου μπορεί να φορέσει γυαλιά ηλίου; Τι θα κάνω με την ατοπική δερματίτιδα;
Ανήσυχες μανούλες στέλνουν τις απορίες τους στις ειδικές φόρμες του TLIFE και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά…

Ερώτηση

Έχω μία κόρη 3 ετών και δεν καταλαβαίνει την λέξη στοπ στο φαγητό. Από μικρή όλο “μη και μη” είμαστε. Στα κιλά της είναι κανονική με μεγάλη προσπάθεια άλλα στεναχωριέμαι που από μικρή προσέχουμε πόσο και τι θα φάει. Την λέξη χόρτασα δεν την ξέρει. Τι μπορώ άλλο να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Πρώτα πρώτα πρέπει να γίνει ένας γενικός έλεγχος με εξετάσεις μη τυχόν βρίσκεται κάτω από την λαιμαργία του παιδιού ένα παθολογικό υπόστρωμα. Θα πρέπει να ελεγχθεί ο θυροειδής και ο ζαχαρώδης διαβήτης και εφόσον δεν υπάρχει τέτοιου είδους πρόβλημα θα πρέπει να επιδιώξετε να καταπολεμήσετε το πρόβλημα του παιδιού με ψυχολογικές λύσεις.
Η λαιμαργία του παιδιού μπορεί να είναι ένας τρόπος για να σας προκαλεί την προσοχή να ενδιαφέρεστε περισσότερο γιαυτό ή να είναι η αντίδρασή του γενικότερα σε κάτι που το ενοχλεί στο περιβάλλον στο οποίο ζει.

Ερώτηση
Αγαπητέ κύριε Μαζάνη είμαι 27 ετών και έχω μια κόρη 6 μηνών. Μπορώ να της φορέσω γυαλιά ηλίου γιατί έχει ανοιχτόχρωμα μάτια.”
Απάντηση
Βεβαίως και το βρέφος 6 μηνών μπορεί να φορέσει γυαλιά ηλίου. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι απαραίτητα ειδικά τώρα το καλοκαίρι που ζούμε σε μία χώρα με τόση μεγάλη ηλιοφάνεια. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα καλό οπτικό κατάστημα ώστε να πάρετε γυαλιά με δείκτη 3. Συνήθως στα παιδιά αυτής της ηλικίας τους αρέσει να φοράνε τα γυαλιά και δεν τα απορρίπτουν όπως αρχικά νομίζουμε. Επιπλέον τα γυαλιά αυτά πρέπει να είναι πολύ απορροφητικά, να μην παραμορφώνονται οι φακοί ώστε να μπορούν να απορροφούν σε μέγιστο βαθμό την ηλιακή ακτινοβολία και επίσης να μην είναι επικίνδυνα σε περίπτωση που σπάσουν.

Ερώτηση
Καλησπέρα σας! Το κοριτσάκι μου (6 χρονών τώρα) έχει σύμμιση μικρών χειλέων και έχει κάνει διάνοιξη ήδη 4 φορές. Η τελευταία φορά ήταν επώδυνη και “τραυματική” με αποτέλεσμα να μην θέλει να την βλέπω ούτε εγώ. Σας παρακαλώ, επειδή ξανακλείνει, μπορώ να κάνω κάτι εγώ με μία ειδική αλοιφή για να το αποτρέψω; Σας ευχαριστώ πολύ. Κατερίνα”
Απάντηση
Η σύμμιση των χειλέων είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στα μικρά παιδάκια και σιγά σιγά αποκαθίσταται έτσι και αλλιώς από μόνο του. Εσείς για να το βοηθήσετε να μην ξανακλείσει θα πρέπει σε κάθε πλύσιμο του παιδιού των γεννητικών οργάνων τουλάχιστον μία φορά την ημέρα να ανοίγετε καλά την οπή του αιδοίου ώστε σε περίπτωση που έχει ξεκινήσει ανεπαίσθητα να κλείνει και χωρίς να φαίνεται με γυμνό μάτι ότι συμβαίνει αυτό, εσείς θα το ξεκολλάτε ώστε να μην δίνετε την ευκαιρία να κολλήσει κανονικά και να προχωρήσει σιγά σιγά αυτή η σύμμιση όπως γίνεται κάθε φορά. Όσον αφορά κάποια τοπική αλοιφή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια βαζελίνη παιδική ή κάποια ενυδατική αλοιφούλα.

Ερώτηση
Η κόρη μου είναι σχεδόν 5 ετών και εδώ κι ένα περίπου χρόνο έχει παρουσιάσει ατοπική δερματίτιδα, κυρίως στις κλειδώσεις των άκρων. Ακολούθησα τις συμβουλές παιδιάτρου και δερματολόγου αλλά το πρόβλημα παραμένει. Εκτός από ενυδάτωση σαν πρόληψη ποια θεραπεία μου προτείνετε;”
Απάντηση
Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που συμβαίνει στα παιδάκια ιδιαίτερα την περίοδο των ζεστών ημερών του καλοκαιριού επειδή στις κλειδώσεις εφάπτεται δέρμα με δέρμα και εκεί αναπτύσσεται υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες.
Εκτός από τις συγκεκριμένες αλοιφές αντισταμινικές και κορτιζόνες που έχετε χρησιμοποιήσει το πιο αθώο είναι να χρησιμοποιείτε μια υγρή πούδρα η οποία κάνει μία κρούστα και έτσι περιορίζει την υγρασία και την τριβή του δέρματος στην περιοχή.

Read More

And More