Ο παιδίατρος απαντάει στα email σας!

To παιδί μου επιτρέπεται να κάνει το εμβόλιο της γρίπης; Το μωράκι μου γέρνει το κεφαλάκι του προς τα δεξιά, τι να κάνω; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει…

Ερώτηση

Κύριε Μαζάνη τι γνώμη έχετε για το γνωστό γάλα “κοιμάμαι και μεγαλώνω”;
Απάντηση
Καταρχήν η γενική άποψη είναι ότι όλα τα γάλατα είναι καλά, δεδομένου ότι ειδικά αυτά τα οποία φτιάχνονται για τα παιδιά είναι μελετημένα, παράγονται από αγελάδες που έχουν προσεχτική επιλογή στη διατροφή τους. Όμως το κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα με τα σωματομετρικά του χαρακτηριστικά και τον βαθμό της υγείας στον οποίο βρίσκεται. Επομένως ο παιδίατρος του κάθε παιδιού είναι ο κατάλληλος για να κρίνει εάν ένα γάλα είναι εγκεκριμένο για το συγκεκριμένο παιδί ή όχι.
Ερώτηση
Το μωράκι μου είναι 2 μηνών και κάτι ημέρες. Έχω παρατηρήσει ότι γέρνει το κεφαλάκι της μόνο προς τα δεξιά όταν την έχω αγκαλίτσα ή όταν είναι στο rilax ακόμη και όταν κοιμάται. Έχω αρχίσει να ανησυχώ. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Αυτό που έχει το παιδί σας λέγεται επιστημονικά ραιβόκρανο. Το πιθανότερο απ’ όλα είναι ότι μέσα στην κοιλιά ήταν γυρισμένο το κεφαλάκι του προς τα δεξιά και γι’ αυτό τώρα υπάρχει μία μικρή σύσπαση του μυός από εκείνη την πλευρά και γι’ αυτό το παιδί προτιμάει να γέρνει το κεφαλάκι προς τα δεξιά ακόμα και όταν βρίσκεται στο rilax ή και όταν κοιμάται.
Η αντιμετώπιση σε πρώτη φάση είναι η εξής:
1. Προσπαθήστε να βάζετε το παιδί να κοιμάται περισσότερο από άλλο πλευρό.
2. Όλα του τα παιχνίδια τα βάζετε από την αριστερή πλευρά φωνητικά ή φωτεινά ερεθίσματα ώστε να προσπαθεί το παιδί να γυρίζει προς τα αριστερά.
3. Κατά την διάρκεια του μπάνιου κάνετε ελαφρές μαλάξεις από την δεξιά μεριά που γυρίζει το κεφαλάκι του ώστε σιγά σιγά να χαλαρώσει ο μυς.

Ερώτηση
Καλημέρα γιατρέ. Η κόρη μου είναι 2 χρονών και 2 μηνών. Πέρσι τον χειμώνα που ήταν στο σπίτι με γυναίκα ήταν συνέχεια κρυωμένη με πυρετούς που έφταναν το 40. Φέτος πάει παιδικό σταθμό και η δικιά μας παιδίατρος δεν θέλει να της κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Το θέμα είναι ότι όποτε αρρωσταίνει κάνει πολλές μέρες πυρετό και πολύ υψηλό. Ποια είναι η γνώμη σας; Να της το κάνω ή όχι;”
Απάντηση
Το εμβόλιο της γρίπης όπως και όλα τα εμβόλια που κάνουμε στα παιδιά, έχουν προληπτική σημασία. Ο στόχος μας είναι εάν ένα παιδί έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο μικρόβιο που περιέχεται στο εμβόλιο, το παιδί να μην αρρωστήσει και να μην έχει τις επιπλοκές που μπορεί να έχει αυτή η αρρώστια. Κατά συνέπεια και το εμβόλιο της γρίπης είναι ένα εμβόλιο το οποίο δεν κάνει κακό και μπορεί το παιδί σας να το κάνει. Όμως πρέπει να ξέρετε ότι το προστατεύει μόνο για τους συγκεκριμένους ιούς της γρίπης που περιέχονται μέσα στο εμβόλιο και όχι για όλες τις ιώσεις, αν και σε κάποιες εργασίες αναφέρεται ότι μπορεί να προστατέψει το εμβόλιο της γρίπης και από κάποιους άλλους ιούς συγγενείς με τους ιούς που βρίσκονται μέσα στο εμβόλιο.
Φυσικά το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται σε όλα εκείνα τα παιδάκια που έχουν ειδικούς λόγους όπως : άσθμα, επαναλαμβανόμενα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, ζαχαρώδη διαβήτη, χρόνιες θεραπείες κλπ.

Ερώτηση
Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 3 ετών και τον περασμένο μήνα ξεκινήσαμε τις πρώτες προσπάθειες να κόψουμε την πάνα χωρίς αποτέλεσμα. Δεν ήθελε με τίποτα να πάει στην τουαλέτα και όταν τον είχα με βρακάκι περίμενε να του βάλει. Έχω απογοητευτεί! Θα ήθελα μερικές συμβουλές.”
Απάντηση
Δεν θα πρέπει να πιέζετε το παιδί σας να κάνει κάτι το οποίο δεν είναι ακόμα ώριμο να πραγματοποιηθεί. Απ’ ότι φαίνεται οι σφιγκτήρες του δεν έχουν ωριμάσει, αλλά και γενικότερα το επίπεδό του για να μπορέσει να κόψει την πάνα. Μην απογοητεύεστε, από εδώ και πέρα κάποια στιγμή θα τη κόψει, δεν υπάρχει που να μην έχει σταματήσει να κάνει τα κακά του επάνω του. Πιστεύω ότι είναι καλό να ξεκινήσετε ξανά γύρω στο Μάιο, όταν θα φτιάξει ο καιρός που θα φοράει λιγότερα ρούχα και θα είναι και πιο ώριμο να κόψει την πάνα.

Ερώτηση
Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 10μηνων. Είναι 73ποντους και 10 κιλά. Είναι εντάξει για την ηλικία της; Επίσης πριν κοιμηθεί το βράδυ, πίνει γύρω στα 350γρ.γαλα και το πρωί γύρω στα 230γρ. Όλοι μου λένε ότι δεν χρειάζεται τόσο γάλα στην ηλικία της. Ποια είναι η άποψη σας; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Τα σωματομετρικά του παιδιού σας βάση την ηλικία του και του φύλου του είναι ως εξής:
Το ύψος του βρίσκεται στην 92η θέση και το βάρος της στην 70η θέση. Δηλαδή είναι αρκετά ψηλή και το βάρος της είναι πάνω από τη μέση.
Επίσης το γάλα που πίνει είναι πολύ καλό. Σε αυτή την ηλικία ένα παιδί πρέπει να παίρνει γύρω στα 600γρ γάλα το 24ωρο. Πολλές φορές συνυπολογίζουμε και το γιαούρτι και το τυρί. Άρα δεν πρέπει να ανησυχείτε καθόλου, συνεχίστε έτσι όπως κάνετε μέχρι τώρα.

Read More

And More