Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας, γιατρέ μου. Έχω ένα αγοράκι 19 μηνών, μόλις άρχισε τα πρώτα βήματα του και έτσι δειλά – δειλά πάμε κοντινές βόλτες από το χεράκι. Το θέμα είναι πως τις περισσότερες φορές ζητάει συνέχεια αγκαλιά, ειδικά όταν είναι σε μέρος που του είναι άγνωστο ή έχει κάτω χαλίκι ή οτιδήποτε άλλο εκτός από πλακάκι. Ακόμα και στη θάλασσα φέτος δεν μπήκαμε, γιατί ήμασταν συνεχώς αγκαλιά, σε αντίθεση με πέρσι που δε ξεκολλάγαμε. Επίσης, δε μιλάει λέει μόνο μαμαμαμαμα και μπαμπαμπα χωρίς να τα εννοεί και φυσικά κάποια δικά του ακαταλαβίστικα. Εγώ, όμως, ανησυχώ μήπως δεν πάει κάτι καλά με το παιδί.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το φυσιολογικό φάσμα της ψυχοκινητικής εξέλιξης ενός παιδιού διαφέρει κατά πολύ. Άλλα παιδιά αναπτύσσουν κάποιες δεξιότητες πιο γρήγορα ή αντίθετα καθυστερούν, χωρίς πάντοτε να υπάρχει κάποια παθολογία. Έτσι, και το δικό σου παιδάκι εν πρώτοις φαίνεται να είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν ο παιδίατρος δεν ανησυχεί, τότε να περιμένεις. Επίσης, να ξέρεις ότι αν πάει σε βρεφικό σταθμό, θα έχει πιο γρήγορη εξέλιξη. Αν πάλι ανησυχείς πολύ, τότε θα πρέπει να το εξετάσει ένας αναπτυξιολόγος για παιδιά.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζανη, Καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι λίγο παραπάνω από 2,5 ετών. Το πρόβλημα μου είναι η αφαγία της. Δεν τρώει σχεδόν τίποτα. Δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Αρνείται να φάει το φαγητό, χωρίς καν να το έχει δοκιμάσει. Είμαι σε απόγνωση. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Να σημειώσω ότι γενικά έχει όρεξη για παιχνίδι, βόλτες, απλά δεν τρώει τίποτα. Να της χορηγήσω σιρόπι, προκειμένου να της ανοίξω την όρεξη; Τι προτείνετε;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, καταρχάς τα σιρόπια δεν κάνουν τίποτα. Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να κάνεις εξετάσεις αίματος και ούρων, για να ελεγχθεί επαρκώς η υγεία της. Σε δεύτερη φάση ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασιστεί η περαιτέρω διερεύνηση. Δηλαδή εξέταση από γαστρεντερολόγο, ενδοκρινολόγο, ψυχολόγο και άλλα.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ, Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το εγγονάκι μου που είναι 8 μηνών και παρουσίασε σταφυλόκοκκο και κόκκινα στίγματα στο σώμα του. Ο γιατρός μας είπε ότι κάτι ενοχλεί το μωρό, αλλά δεν εντοπίσαμε τι. Σχετικά με το σταφυλόκοκκο βάζαμε τη Fusicort. Μετά από μία – δύο εβδομάδες έφυγε, αλλά παρουσιάστηκε ξανά. Θα ήθελα τη συμβουλή σας!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή γιαγιά, ο σταφυλόκοκκος βρίσκεται παντού στο χώρο που ζει και κινείται ένα παιδί. Εύκολα, λοιπόν, μπορεί να κολλήσει πολλές φορές ένα παιδί, διότι δεν αφήνει μόνιμη ανοσία. Η μόνη πρόληψη είναι να τηρούνται καλύτερα οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και της υγιεινής του περιβάλλοντα χώρου.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Θα ήθελα τη γνώμη σας για μια απορία που έχω. Ο γιος μου είναι 6 ετών. Αυτό που με προβληματίζει κάπως είναι το ύψος του. Εχει ύψος 1,11, όταν τα υπόλοιπα παιδάκια της ηλικίας του (αγοράκια) είναι πιο ψηλά. Η παιδίατρος μου, μου είπε να μην ανησυχώ ,απλά μου είχε προτείνει πριν 4 μήνες να κάνουμε εξέταση αίματος για TSH, η οποία βγήκε 2.19 με τιμές αναφοράς 0.70 – 5.97 μIU/ml. Εσείς τη γνώμη έχετε; Πιστεύετε ότι αποκλίνει πολύ στο ύψος, σε σχέση με την ηλικία του; Θα πρέπει να κάνουμε, ίσως, και κάποιες άλλες εξετάσεις; Μήπως, τελικά, δεν πρέπει να ανησυχώ τόσο πολύ και απλά είναι το δυναμικό του παιδιού μου αυτό; Στα κιλά του είναι 18.5. Επίσης, να σημειώσω ότι το δικό μου ύψος είναι 1.62 και του συζύγου μου 1.84. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν υπολογίσουμε με ένα μαθηματικό τύπο το τελικό ύψος του γιου σου σε σχέση με το ύψος του πατέρα και της μητέρας, τότε ο γιος σου θα φτάσει το λιγότερο 164 εκατοστά. Προτείνω να κάνετε μια ακτινογραφία άκρων χειρός για οστική ηλικία. Από αυτή την εξέταση, θα δείτε αν ο σκελετός του παιδιού συμβαδίζει με την ηλικία του.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα. Έχω 2 αγοράκια, 7 και 2 χρονών. Το τελευταίο διάστημα ο μεγάλος μου έχει αρχίσει να είναι λίγο επιθετικός απέναντι στον μικρό. Του φωνάζει, τον πειράζει συνέχεια, του παίρνει τα παιχνίδια. Μέχρι σήμερα δεν είχε βγάλει ποτέ ζήλια. Πώς να το χειριστώ;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όλα αυτά είναι ένδειξη ζήλιας, η οποία υπήρχε τόσο καιρό, αλλά ποιος ξέρει τι έγινε και πυροδότησε τώρα την εκδήλωση της. Θα πρέπει να είστε πολύ ήρεμοι και να μην τον μαλώνετε, γιατί θα χειροτερέψει. Προτείνω να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχολόγο, διότι χρειάζεται πολλή δουλειά.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More