Οι πιο συχνοί λόγοι που κάνουν ένα μωρό να κλαίει…

Μωρό και κλάμα. Ένας συνδυασμός που καθόλου αναπάντεχο δεν τον λες. Το νεογέννητα αγαπούν το κλάμα και αντιστρόφως. Γιατί, αποτελεί τον μοναδικό τρόπο έκφρασής τους. Δεν μπορούν ούτε να μιλήσουν, ούτε να αρχίσουν τις γκριμάτσες, όταν κάτι δεν τους ευχαριστεί. Για αυτό, επιλέγουν να κλάψουν. Άλλοτε, λοιπόν, μπορεί να δηλώνει δυσαρέσκεια, άλλοτε πείνα και άλλοτε… αγάπη! Ναι, (πολύ) καλά διάβασες. Πριν αρχίσεις να πανικοβάλλεσαι, σου έχω συγκεντρώσει τους κυριότερους λόγους, που οδηγούν ένα μωράκι στο να κλάψει!

Μαμά, θέλω να φάω

Είναι η πρώτη σκέψη κάθε μαμάς, μόλις ακούει ότι το μωρό αρχίζει να βάζει κλάματα. Και όχι άδικα. Σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία που ένα νεογέννητο αποφασίζει να κάνει τα μάτια του να τρέχουν δάκρυα. Κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι αν δεν έχεις ακόμη υιοθετήσει μία συγκεκριμένη ρουτίνα φαγητού, τότε το φαινόμενο αυτό θα είναι ακόμα πιο συχνό. Μην αγχώνεσαι! Απλά, τάισε το άμεσα.

 

Μαμά, ζεσταίνομαι

Αν το άκουσες να κλαίει λίγο περισσότερο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, τότε μόλις έμαθες το λόγο. Το σώμα ενός μωρού ανεβάζει πολύ γρηγορότερα (σε σχέση με εσένα) τη θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα, όταν τα πρώτα σαραντάρια κάνουν την εμφάνιση τους (καλή ώρα), το κλάμα να παίρνει την ανιούσα. Προσπάθησε να το δροσίσεις με λίγο νερό ή άφησε έναν ανεμιστήρα να το ανακουφίσει.

 

Μαμά, η πάνα θέλει αλλαγή

Ωχ! Καθόλου ευχάριστη δραστηριότητα, αλλά αναγκαία. Δεν έχεις εναλλακτική. Ειδικά, αν, εκείνη τη στιγμή, είσαι μόνη στο σπίτι. Το μωρό σου χρειάζεται καθαρή πάνα. Και εσύ ως σωστή μαμά, πρέπει να του το προσφέρεις. Αν αισθάνεσαι χαμένη στο… διάστημα της πάνας, μπορείς να ακολουθήσεις τα βήματα που θα βρεις εδώ.

 

Μαμά, ήρθε η ώρα να ρευτώ

αλλά δυσκολεύομαι αρκετά… Αν παρατηρείς, ότι, θέλει να κλάψει, μόλις έχει χορτάσει από το μεσημεριανό ή το απογευματινό του. Για να το βοηθήσεις, μπορείς να του τρίψεις απλά την πλάτη από πάνω μέχρι κάτω.

Μαμά, μάλλον βγάζω δόντι

Σε μερικά παιδιά, το πρώτο δόντι κάνει την εμφάνιση του περίπου στους 5 μήνες εν ζωή, σε άλλα λίγο αργότερα. Ξαφνικά, το μικρό σου αισθάνεται ότι ένας νέος φίλος έρχεται στο στόμα του. Θα το βοηθήσει; Θα είναι στο πλευρό του; Το μόνο σίγουρο είναι πως το βρέφος θα εκδηλώσει την ενόχληση του με κλάμα. Πώς μπορείς να τα περιποιηθείς; Ρίξε μία ματιά εδώ.

 

Μαμά, νομίζω ότι πονάω

Οι γνωστοί κολικοί. Ταλαιπωρούν τόσο συχνά τους μικρούς μας φίλους. Συνήθως, όταν το μωρό υποφέρει από τον συγκεκριμένο πόνο, σηκώνει τα πόδια του προς το στομάχι του, σφίγγει τις γροθιές του και το κλάμα ακατάπαυστο. Το πιο σημαντικό είναι να ανταποκριθείς στο κάλεσμα του μωρού σου άμεσα, γιατί, όσο η ώρα περνάει, ο πόνος μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να το ηρεμήσεις αργότερα.

 

Μαμά, βαριέμαι λίγο

Μην σου κάνει εντύπωση αν η αιτία που το νεογέννητο σου βάζει τα κλάματα εντοπίζεται στην πλήξη του. Γιατί, και αυτό πόσο καιρό να κάτσει μέσα στο σπίτι και πόσα λίγα πράγματα μπορεί να κάνει με ασφάλεια, όταν βγει από αυτό. Για να το ξεγελάσεις, κρέμασε πάνω από την κούνια μερικά χαριτωμένα περιστρεφόμενα παιχνιδάκια και άφησε το να τα παρατηρεί με τις ώρες…

 

Μαμά, που είσαι;

Και πάνω που ήσασταν όλη τη μέρα μαζί, το νεογέννητο σου αντιλαμβάνεται ότι κάπου έχεις πάει και μόνο κοντά του δεν είσαι. Μέχρι να συνηθίσει, να είσαι βέβαιη ότι το δάκρυ θα κλάψει, αλλά με έναν μαγικό τρόπο να είσαι αισιόδοξη ότι θα καταλάβει!

Read More

And More