Όλες οι νεότερες εξελίξεις για το εμβόλιο της γρίπης!

Όλες οι νεότερες εξελίξεις για το εμβόλιο της γρίπης! | tlife.gr

Με επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας προς όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας στις 13/10/ 2014 υπογραμμίζει την αναγκαιότητα και τον τρόπο εμβολιασμού για την εποχική γρίπη 2014-2015.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι η διαχρονική παρακολούθηση της γρίπης στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο έως Μάρτιο. Ωστόσο κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωης, τη διαάραξη των σχολικών μαθημάτων, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια την αύξηση της θνητότητας.

Οι τοπικοί, εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων από άτομο σε άτομο καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασικούς τρόπους όπως αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων ατόμων, ατομικά μέτρα υγιεινής κλπ. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλλάσει από την μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στη μείωση απουσιασμού εργαζομένων και μαθητων.

Όπως κάθε χρόνο επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσεσεται σε διαφοερικούς υποορότυπους έτσι και για την περίοδο 2014-15 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού σύμφωνα με την γνωμάτευση του Ευρωπαικού Οργανσιμού Φαρμάκων, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις συστάσετιες του ΠΟΥ.

Επισημαίνεται ότι είναι δυνατόν να συνταγογραφείται οποιοδήποιτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στελέχη με άδεια κυκλοφορίας από την ΕΟΦ για τη φετινή περίοδο.

Στα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή, συνΙστάται η χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου ενηλίκων. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη την συνήθους περιόδου της έναρξης των κρουσμάτων, δηλαδή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδόμαδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Ο αντιγριπικος εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα από την ηλικία των 6 μηνών εφόσον το επιθυμούν.

READ more