Όταν νιώθεις αόρατος ως γονιός: Τι να κάνεις όταν το παιδί σου σε φτάνει στα όριά σου

Υπάρχουν στιγμές που η γονεϊκότητα σου φαίνεται σαν να κάνεις αναρρίχηση χωρίς σχοινί. Όλοι μιλάνε για το πόσο όμορφο και γεμάτο νόημα είναι να είσαι γονιός, αλλά σπάνια μπαίνει κανείς στον κόπο να σου πει πόσο δύσκολο είναι όταν είσαι μέσα στο χάος. Και ναι, υπάρχουν και οι μέρες που το παιδί σου αποφασίζει ότι θα πατήσει όλα σου τα κουμπιά ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει οδηγός που να σου λέει ακριβώς τι να κάνεις όταν το τρίχρονο σου σού φτύνει το σοκολατούχο γάλα σε δημόσιο χώρο και εσύ σκέφτεσαι να αλλάξεις ταυτότητα. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να μην χάσεις τελείως τον εαυτό σου.

Βάλε πρώτα τη δική σου μάσκα οξυγόνου

Δε μπορείς να φροντίσεις ένα παιδί όταν νιώθεις ότι δεν έχεις κουράγιο ούτε να σταθείς όρθια. Η φροντίδα του εαυτού σου δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Αν δεν κοιμάσαι, αν τρέφεσαι με τυχαία μπισκότα που βρίσκεις στις τσέπες, αν δεν έχεις χρόνο να σταθείς πέντε λεπτά μόνη σου, τότε πώς περιμένεις να διαχειριστείς μια κρίση στη μέση του εμπορικού κέντρου; Φτιάξε ένα μικρό τελετουργικό δικό σου. Ένα τσάι μόνη σου, ένα επεισόδιο από μια αγαπημένη σειρά, μια μικρή βόλτα. Δεν αλλάζουν τον κόσμο, αλλά βοηθούν να μη γκρεμιστεί ο δικός σου.

Μην το περάσεις μόνη σου


Υπάρχουν άνθρωποι που σε νοιάζονται και αρκεί να τους μιλήσεις. Δε χρειάζεται να έχεις πάντα απαντήσεις, δε χρειάζεται να είσαι η τέλεια μαμά. Μίλα στον σύντροφό σου, σε μια φίλη, σε μια ομάδα γονέων που καταλαβαίνουν πώς είναι να σε φτύνει ένα τρίχρονο μπροστά από τον Άγιο Βασίλη. Και αν νιώθεις ότι η πίεση σε πνίγει, ζήτησε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Δε σημαίνει ότι απέτυχες, σημαίνει ότι είσαι άνθρωπος και το αναγνωρίζεις.


Βρες τη ρεαλιστική εκδοχή του παιδιού σου


Μην παλεύεις να φτιάξεις ένα φανταστικό παιδί που κάθεται ήσυχα, λέει “ευχαριστώ” και “παρακαλώ” και ποτέ δεν πετάει το παιχνίδι του στο πιάτο του διπλανού. Το παιδί σου είναι όπως είναι, και εσύ χρειάζεσαι να αποδεχτείς ότι δεν θα είναι πάντα «καλό» με βάση τα πρότυπα των άλλων. Βρες τι του ταιριάζει, δες τι το κάνει να ξεφεύγει και μάθε να αναγνωρίζεις πότε μπορείς να παρέμβεις και πότε απλώς να αναπνεύσεις βαθιά και να το αφήσεις να περάσει.


Κράτα τη γραμμή, ακόμα κι όταν όλα φωνάζουν να παραιτηθείς


Η σταθερότητα είναι σωσίβιο, όχι τιμωρία. Αν έχεις βάλει έναν κανόνα, κράτα τον όσο δύσκολο κι αν είναι. Δε χρειάζεται να φωνάζεις, δεν χρειάζεται να παγιδευτείς σε μάχες εξουσίας. Το παιδί σου χρειάζεται να ξέρει τι ισχύει και τι όχι, ακόμα κι όταν ουρλιάζει στο πάτωμα. Αν πεις πως δεν θα πάρει πίσω το παιχνίδι του μέχρι να φύγετε, τότε όντως μην το δώσεις πίσω μέχρι να φύγετε. Ναι, θα είναι κόλαση για λίγο, αλλά αυτό χτίζει το όριο που τόσο χρειάζεται.


Μην προσπαθείς να κερδίζεις πάντα


Δε χρειάζεται να λύσεις όλα τα προβλήματα σε μία μέρα. Κάποιες συμπεριφορές δεν αξίζουν τον κόπο να τις κυνηγήσεις. Αν το παιδί σου φοράει την κάλτσα στο χέρι και επιμένει ότι είναι γάντι, άσ’ το. Εστίασε στα σημαντικά, εκεί που πραγματικά πρέπει να βάλεις το βάρος σου. Όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες που σε εξουθενώνουν χωρίς λόγο. Μείωσε τον θόρυβο και θα βρεις πιο εύκολα τη φωνή σου.


Το να μεγαλώνεις ένα δύσκολο παιδί δεν είναι ένδειξη αποτυχίας, είναι απλώς μια πιο έντονη εκδοχή της γονεϊκότητας. Δε σε καθορίζει το πόσες φορές σου έτυχε δημόσια κρίση, αλλά το πώς αντέδρασες μετά. Να θυμάσαι, δεν είσαι μόνη. Δε χρειάζεται να είσαι τέλεια. Χρειάζεται μόνο να προσπαθείς κάθε μέρα με ό,τι έχεις. Και κάποιες μέρες, αυτό από μόνο του είναι υπερηρωικό.

Κεντρική εικόνα και εικόνες αρθρου: iStock

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164