Όταν το παιδί σου έχει πονοκέφαλο!

Μήπως το παιδί σου όταν γυρίζει σπίτι από κάποιο άθλημα ή από το σχολείο, γκρινιάζει ότι πονάει το κεφάλι του; Σε τι μπορεί να οφείλονται οι πονοκέφαλοι; Πως εκδηλώνονται στο παιδί;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξηγεί :
Ο πονοκέφαλος δεν αφορά μόνο στους μεγάλους. Ταλαιπωρεί και τους μικρούς και μάλιστα περισσότερο απ’ ότι πιστεύουμε. Μην νομίζετε λοιπόν ότι το παιδί σας λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται πως πονάει το κεφάλι του.
Μπορεί να είναι αλήθεια και να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.
Το 40% των παιδιών ηλικίας 7 χρονών έχουν ήδη την εμπειρία περισσότερο από μίας κεφαλαλγίας και σε ηλικία 12-15 χρονών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 1 στα 2 παιδιά κάποια στιγμή έχει πονοκέφαλο.
Ο οξύς και ξαφνικός πονοκέφαλος είναι ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζει πολλές αρρώστιες. Ο πυρετός για παράδειγμα σχεδόν πάντοτε συνοδεύεται από πόνο στους κροτάφους ή πίσω από τα μάτια.
Προσοχή στον αθλητισμό!
Πονοκέφαλος παρατηρείται και στα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό και επιδιώκουν τις πρωτιές.
Κατά τη διάρκεια αγώνων δρόμου, ποδοσφαίρου ή άρσης βαρών ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι αιτία διακοπής του αγωνίσματος.
Οι τραυματισμοί του κεφαλιού μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο διάρκειας αρκετών ημερών λόγω εγκεφαλικής διάσεισης και μπορεί να είναι απαραίτητο να υποβάλλουμε το παιδί σε αξονική τομογραφία η υπερηχογράφημα.
Τι μπορεί να τον προκαλεί;
-Μπορεί να εκδηλωθεί με έντονο πόνο στο αυτί που ίσως εξελιχθεί σε γενικευμένο πονοκέφαλο.
-Ακόμη και η ιγμορίτιδα που συνοδεύεται από ρινική καταρροή κιτρινοπράσινου χρώματος μπορεί να είναι αιτία πόνου στο πρόσωπο.
-Η μυωπία, ο αστιγματισμός και ο στραβισμός προκαλούν πονοκέφαλο μετά από πολύ διάβασμα ή παρακολούθηση τηλεόρασης και video-games.

-Ακόμα η τερηδόνα, οι φλεγμονές των ούλων και των δοντιών αλλά και οι ορθοδοντικές ανωμαλίες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις γνάθους που αντανακλαστικά θα διαχέεται σε όλο το κεφάλι.

-Όταν το πρόβλημα βρίσκεται μέσα στην κρανιακή κοιλότητα (όγκοι του εγκεφάλου, εγκεφαλικά αποστήματα, αιματώματα ή υδροκέφαλος) τον πονοκέφαλο συνοδεύουν:
ναυτία, καταβολή των δυνάμεων, διαταραχή της προσωπικότητας, λήθαργος, σπασμοί και νοητική έκπτωση.
Πως μπορούμε να προλάβουμε τον παιδικό πονοκέφαλο
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κρίσης ορίζεται πάντοτε μετά από συμβουλή του παιδιάτρου.
Η πρόληψη ορίζεται από την ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού και την αποφυγή των προδιαθεσικών παραγόντων. Τέτοιοι παράγοντες είναι :
-το άγχος
-η σχολική φοβία
-η κούραση
-η αϋπνία
-διάφορες τροφικές αιτίες όπως: η σοκολάτα, το τυρί φέτα, τα αλλαντικά, ο καφές, όλα τα είδη coca cola και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Read More

And More