Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 7 παιδικά βιβλία που στη συνέχεια έγιναν… ταινία

Πριν από περίπου 200 χρόνια, σε ένα μικρό χωριό της Δανίας, γεννιέται ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο συγγραφέας που θα αγαπήσει τα παιδιά και θα αφιερωθεί στη συγγραφή παιδικών ιστοριών και κλασικών παραμυθιών. Με τους αιώνες να περνούν, το 1966, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα, ορίζει την ημέρα γενεθλίων του Δανού παραμυθά ως την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σήμερα, γιατί αν κοιτάξεις το ημερολόγιο σου θα διαπιστώσεις ότι είναι αυτή την ημέρα, συγκεντρώσαμε τα αγαπημένα μας παιδικά βιβλία που στη συνέχεια έγιναν εξίσου πετυχημένες… ταινίες. 

Ματίλντα, Roald Dahl
Δεν υπάρχει παιδί πιο έξυπνο, πιο λογικό, πιο τρυφερό, πιο αξιαγάπητο από αυτήν. Αυτό το υπέροχο κορίτσι, το προικισμένο με μυαλό τόσο λαμπερό και με καρδιά τόσο μεγάλη, ας γίνει το φωτεινό παράδειγμα για όλους. Παραμύθι και πραγματικότητα, δεξιοτεχνία, γνώση και ταλέντο, να τι χρησιμοποίησε ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας για να μας οδηγήσει σ’ έναν κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι ο κόσμος μας και που, ίσως, μια μέρα τον κερδίσουμε. Το βιβλίο αποκτά φανατικούς θαυμαστές (μικρούς και μεγάλους), αποσπά σπουδαία βραβεία και κάπως έτσι το 1996 μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, διατηρώντας την ιστορία ζωντανή.

Η Μελωδία της Ευτυχίας, Maria Augusta Von Trapp
Η τακτοποιημένη ζωή του πλοιάρχου Γκέοργκ φον Τραπ και των επτά ορφανών παιδιών του αλλάζει ριζικά μόλις φτάνει στο σπίτι μια νεαρή δόκιμη μοναχή, η Μαρία Αυγούστα, και αναλαμβάνει καθήκοντα δασκάλας, με τη ζωντάνια, την πίστη της στο Θεό και την αισιοδοξία της, αλλά και με το κέφι, την αγάπη της για τη μουσική και το νεανικό πείσμα της, καταφέρνει να κάνει ευτυχισμένα τα παιδιά του πλοιάρχου αλλά και τον ίδιο. Η ζωή του αποκτά καινούριο ενδιαφέρον κοντά στην Μαρία. Την ερωτεύεται και την παντρεύεται, κι έτσι μαζί αντιμετωπίζουν όχι μόνο τις καλές στιγμές αλλά και τις τεράστιες δυσκολίες και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στη ζωή τους. Για να ξεφύγουν από το ναζιστικό κλοιό, φεύγουν από την Αυστρία, την πατρίδα τους, και καταλήγουν στην Αμερική. Στη γεμάτη περιπέτειες αλλά και αισιοδοξία αληθινή αυτή ιστορία βασίστηκαν το πολύ επιτυχημένο μιούζικαλ “Η Μελωδία της Ευτυχίας” (1959) και η ομώνυμη κινηματογραφική επιτυχία με πρωταγωνίστρια την Τζούλι ‘Aντριους που έγινε Block – Buster.

Οι περιπέτειες του Harry Potter, J. K. Rowling
Δεν μπορείς να μην λατρέψεις τον Χάρι Πότερ. Είτε πρόκειται για τα πρώτα «αθώα» χρόνια του, είτε για τις λίγο πιο σκοτεινές ταινίες (όπως ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν), οι ιστορίες του Χάρι μαγεύουν. Επίσης, δεν μπορεί να μην έχεις διαβάσει τα βιβλία που η J. K. Rowling έγραψε με αγάπη και άφθονη φαντασία. Ίσως, από τις λίγες φορές που το βιβλία είναι πιο δημοφιλή από τη μεταφορά τους στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Στιούαρτ ο Ποντικομικρούλης, E. B. White
Γεννημένο σε οικογένεια ανθρώπων, ζει στη Νέα Υόρκη με τους γονείς του, τον μεγαλύτερο αδελφό του τον Τζορτζ και τον γάτο τον Χιονάτο. Παρόλο που είναι ντροπαλός και συνετός, λατρεύει τις περιπέτειες και μπαίνει στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του όταν εξαφανίζεται από τη φωλιά της η Μαργκάλο, ένα όμορφο πουλάκι. Ο, βραβευμένος για τα παιδικά του έργα, E. B. White , συγγράφει τις περιπέτειες και η Columbia Pictures, τέσσερις δεκαετίες μετά, το επαναφέρει στη ζωή μικρότερων παιδιών!

Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, Dodie Smith
Τα αξιαγάπητα κουταβάκια Δαλματίας κινδυνεύουν εξαιτίας της κακιάς Κρουέλα Ντεβίλ. Θα καταφέρουν να γλιτώσουν και να επιστρέψουν με ασφάλεια στη ζεστασιά του σπιτιού τους; Πριν η Κρουέλα και τα όμορφα σκυλάκια αποκτήσουν την κινηματογραφική τους υπόσταση, ο Dodie Smith τα είχε φανταστεί, καταγράψει και εικονογραφήσει.

Το χρονικό της Νάρνια, K. S. Lewis
Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτή! Τέσσερα αδέλφια ανακαλύπτουν σε ένα βρετανικό πύργο μια μαγική ντουλάπα που τους οδηγεί στην παραμυθένια χώρα της Νάρνια και βοηθούν το λιοντάρι Ασλάν να πολεμήσει μια κακιά βασίλισσα-μάγισσα, η οποία θέλει να επιβάλλει αιώνιο ψύχος. Το συγγραφικό έπος του Κ.Σ. Λιούις έγινε σειρά ταινιών από την Disney και οι μικροί μας φίλοι την απόλαυσαν με την καρδιά τους. Όχι μόνο μία φορά.

Το Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, Roald Dahl
Μία περιπέτεια γεμάτη σοκολάτα. Πέντε παιδιά –και μονάχα πέντε– πήραν την άδεια να επισκεφτούν το εργοστάσιο σοκολάτας του κυρίου Βόνκα. Τα πέντε αυτά τυχερά παιδιά θα έβλεπαν όλα τα μυστηριώδη μηχανήματα του εργοστασίου απ’ όπου έβγαιναν τα πιο θαυμαστά ζαχαρωτά όλου του κόσμου. Τι συμβαίνει όμως όταν συναντούν τον διάσημο κύριο Βόνκα; Τι συμβαίνει όταν περνάνε τη μεγάλη πύλη του εργοστασίου; Τι συμβαίνει όταν βλέπουν για πρώτη φορά τους παράξενους εργάτες που μιλούν μόνο με στίχους και που οι μικροσκοπικές σκιές τους διαγράφονται στα παράθυρα του εργοστασίου; Πριν απολαύσετε μαζί μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες των 00s, μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο. 

Read More

And More