Στα τρία του χρόνια, το παιδί σου δεν είναι πια μωρό, είναι ένα μικρό άτομο με χαρακτήρα, απορίες και απίθανες ατάκες. Αυτή η ηλικία είναι κρίσιμη για την ανάπτυξή του, καθώς οι ικανότητές του εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις κάθε μέρα μέσα στο χάος, αλλά ο εγκέφαλός του δουλεύει υπερωρίες. Αν θες να καταλάβεις πού βρίσκεται το παιδί σου και πώς μπορείς να το βοηθήσεις να εξελιχθεί, είσαι στο σωστό μέρος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κίνηση και αυτονομία: Η σωματική έκφραση στα τρίχρονα
Στα τρία, η ενέργεια χτυπάει κόκκινο. Το παιδί σου τρέχει, σκαρφαλώνει, ανεβαίνει σκάλες, προσπαθεί να κάνει ποδήλατο με ρόδες και φυσικά, δεν κάθεται ούτε λεπτό. Όλη αυτή η δραστηριότητα δεν είναι απλώς «παιχνίδι», είναι ουσιαστική σωματική εκπαίδευση. Εσύ τι κάνεις; Δε χρειάζεται να του στήσεις γυμναστήριο, αρκεί να του δίνεις ευκαιρίες για καθημερινή κίνηση. Πάρ’ το στην παιδική χαρά, βάλε μουσική στο σπίτι και χορέψτε, παίξτε κυνηγητό. Έτσι ενισχύεις την ισορροπία, τη δύναμη και την αυτοπεποίθησή του.
Λεπτές δεξιότητες: Από τη ζωγραφιά στο κουμπί
Αν σου φαίνεται απλό το να κρατάει σωστά ένα μολύβι, ξανασκέψου το. Στα τρία, το παιδί μαθαίνει να χειρίζεται μικρά αντικείμενα με ακρίβεια: ζωγραφίζει κύκλους, ξεφυλλίζει βιβλία, προσπαθεί να ντυθεί μόνο του. Αυτές οι κινήσεις απαιτούν συγκέντρωση και συντονισμό, και είναι βασικές για την αυτονομία αλλά και τη σχολική ετοιμότητα. Παίξε μαζί του με πλαστελίνη, κόλλα, χάντρες, ψαλίδι (με επίβλεψη φυσικά) και δώσ’ του χώρο να δοκιμάζει μόνο του, ακόμα κι αν κάνει 20 λεπτά να φορέσει τη μία κάλτσα.
Νοητική ανάπτυξη: Ο μικρός επιστήμονας ξυπνάει
Το τρίχρονο μυαλουδάκι θέλει να μάθει τα πάντα. Γιατί βρέχει, γιατί κοιμάσαι, γιατί τα σκυλιά έχουν ουρά. Αυτό που βλέπεις είναι το ξύπνημα της γνωστικής του ανάπτυξης: αρχίζει να μετράει αντικείμενα, να ξεχωρίζει χρώματα και σχήματα, να κάνει φανταστικό παιχνίδι. Εσύ μπορείς να ενισχύσεις αυτή τη φάση με απλά πράγματα: διάβασε του κάθε μέρα, παίξε μαζί του με τουβλάκια και παζλ, άφησέ το να φτιάξει ιστορίες με τις κούκλες του. Το παιχνίδι είναι το καλύτερο σχολείο – κι εσύ είσαι ο πιο σημαντικός δάσκαλος.
Συναισθηματική νοημοσύνη: Καταλαβαίνει και νιώθει περισσότερα από ό,τι νομίζεις
Στα τρία, το παιδί αρχίζει να βάζει λόγια στα συναισθήματά του και να αναγνωρίζει αυτά των άλλων. Μπορεί να πει “είμαι λυπημένος” ή να παρηγορήσει ένα φίλο. Παράλληλα, κάνει τα πρώτα του βήματα προς την ανεξαρτησία – αλλά σε χρειάζεται για να νιώσει ασφάλεια. Τι μπορείς να κάνεις; Μίλα του για τα συναισθήματα, δώσε όνομα σε αυτά που νιώθει, δείξε του πώς να τα εκφράζει. Παίξτε ρόλους, διαβάστε βιβλία με συναισθηματικό περιεχόμενο, και πάνω απ’ όλα, δώσε του χώρο να νιώθει, χωρίς να το διορθώνεις διαρκώς.
Η ηλικία των τριών είναι γεμάτη ένταση, τρυφερότητα και μαγεία. Δεν υπάρχει “τέλειο παιδί” ούτε “τέλειος γονιός”. Υπάρχεις εσύ, που το αγαπάς, το καθοδηγείς και του δείχνεις το δρόμο με τρόπο που δε θα ξεχάσει ποτέ. Αντί να ανησυχείς για το αν κάνει όλα τα “πρέπει”, παρατήρησέ το, άκουσέ το, και δώσε βάση σε όσα σου δείχνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Γιατί εσύ το ξέρεις καλύτερα απ’ όλους.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ