10 all-time classic παιδικές ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία Όσκαρ!

Το ΣΚ έρχεται! Όμως, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πιο διαφορετικό. Πιο λαμπερό. Πιο χρυσό. Ναι, διανύουμε την πιο λαμπρή περίοδο του σινεμά, η οποία κορυφώνεται αυτή την Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας, για να είμαι ειλικρινής απέναντι σου) με την 91η τελετή απονομής. Και μπορεί να πιστεύεις ότι τα παιδιά δεν έχουν χώρο σε αυτά τα βραβεία, όμως, δεν είναι λίγες οι φορές, που όλοι οι προβολείς (και τα σημαντικότερα βραβεία) “πέφτουν” σε ταινίες κινουμένων σχεδίων. Σε διαμάντια για μικρούς και μεγάλους. Γιατί, πόσες φορές άφησες το παιδάκι σου στον καναπέ, να δει την ταινία που θέλει, αλλά τελικά βυθίζεται στην αγκαλιά του Μορφέα λίγο πριν το φινάλε, ενώ εσύ παρακολουθείς μέχρι και τους τίτλους τέλους; Χμ…

 

Ποιες είναι, λοιπόν, οι all-time classic ταινίες που “σάρωσαν” τα χρυσά αγαλματίδια;

 

Η Μικρή Γοργόνα (1990)

Στο μακρινό 1990 θα σε πάω. Χρονιά – ορόσημο για τη Disney, η οποία προσπάθησε να κάνει δυναμικό comeback στην απονομή, μετά από μία όχι και τόσο επιτυχημένη δεκαετία. Για αυτό, δημιούργησε μία πανέμορφη γοργόνα, η οποία δεν άργησε να γίνει ορόσημο της παιδικής ηλικίας όλων των 90s Kids. Δύο Χρυσά Αγαλματίδια και η δεκαετία δε θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα για τον όμιλο που τα παιδιά λατρεύουν.

Η Πεντάμορφη και το τέρας (1992)

Υποψήφια για έξι βραβεία, το 1992, η πιο κλασσική ταινία (με αμέτρητα remakes στη συνέχεια), αποσπά το Oscar Καλύτερου Τραγουδιού και Μουσικής Επένδυσης. Και αυτή η ιστορία αληθινής αγάπης γίνεται το καλύτερο μάθημα απέναντι στη διαφορετικότητα.

Aladdin (1993)

Αν μπορούσες να πραγματοποιήσεις τρεις ευχές, ποιες θα διάλεγες; Πάντως, πέρα από ευχές, το Τζίνι προσέφερε στον Aladdin τρία Χρυσά Αγαλματίδια (και θέση σε κάθε παιδική καρδιά).

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (1995)

Η πιο συναισθητική παιδική ταινία δε θα μπορούσε να αφήσει την Ακαδημία ασυγκίνητη. Το “Can You Feel The Love Tonight” κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού και το soundtrack της ταινίας καταρρίπτει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: Τα τρία από τα πέντε τραγούδια της κατηγορίας ήταν από την ταινία του… Βασιλιά.

Ποκαχόντας (1996)

Η ηρωίδα που κάθε μικρό κορίτσι θαυμάζει. Ο δυναμικός χαρακτήρας της πρωταγωνίστριας απέσπασε δύο βραβεία Oscar, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς.

Tarzan (2000)

O Phil Collins παίρνει τη θαρραλέα απόφαση να τραγουδήσει το soundtrack της ταινίας. Ένα χρόνο μετά, δικαιώνεται, έχοντας το Oscar Καλύτερου Τραγουδιού στο… τσεπάκι του.

Ψάχνοντας το Νέμο (2004)

Τα ψαράκια που αγαπάς. Η υποβρύχια περιπέτεια που συγκινεί εσένα και το μικρό σου. Και την ακαδημία, η οποία της χαρίζει απλόχερα το Βραβείο για την Καλύτερη Ταινία κινουμένων σχεδίων.

Happy Feet (2007)

Πιγκουινάκια που χορεύουν; Σίγουρη επιτυχία. Και σίγουρη θέση στην καρδιά κάθε μπόμπιρα και κοριτσιού. Η πιο πετυχημένη ταινία της Warner Bros, με έσοδα που αγγίζουν τα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια, παίρνει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, με τα (εξίσου επιτυχημένα) “Cars” και “Monster House” να φεύγουν με άδεια χέρια.

Toy Story 3 (2011)

Τελικά, και τα παιχνίδια έχουν… ψυχή. Πιο διασκεδαστική, πιο ανέμελη. “We Belong Together” τραγουδούν οι βασικοί ήρωες και το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού τους ανήκει δικαιωματικά.

Frozen (2014)

Υπάρχει παιδάκι που δεν ξέρει τους στίχους του “Let It Go”; Μάλλον, όχι! Εδώ, η Ακαδημία του χάρισε το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού και Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, με τη συνέχεια να είναι εξίσου εντυπωσιακή…

Read More

And More