10 λόγοι που πρέπει να του κόψεις την πιπίλα!

Το πιπίλισμα (δάκτυλο ή πιπίλα) αποτελεί μία από τις κακές συνήθειες των παιδιών. Το ιδανικό θα ήταν να μην πιπιλάνε τίποτα και καθόλου. Φαίνεται όμως ότι στην πράξη αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς το πιπίλισμα προκαλεί έκκριση κάποιων ουσιών που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας και ευχαρίστησης. Επίσης κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας, το πιπίλισμα παρηγορεί και ανακουφίζει από τον πόνο. Ο Δρ Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί γιατί πρέπει να το κόψεις!

Φαίνεται ότι το πιπίλισμα ακολουθεί τον άνθρωπο ακόμα και πριν γεννηθεί αφού σε προγεννητικά υπερηχογραφήματα έχουν υπερηχογραφηθεί έμβρυα που έχουν το δάχτυλό τους στο στόμα.

Παρόλα αυτά όμως το πιπίλισμα μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην υγεία των παιδιών γι’ αυτό πρέπει: α. να περιορίζουμε στο ελάχιστο το χρόνο του πιπιλίσματος διακόπτοντας την πιπίλα ή το δάχτυλο, β. μετά τον 1ο χρόνο ζωής να ξεκινάει η διαδικασία διακοπής του πιπιλίσματος.

Αυτοί είναι οι 10 σοβαρότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να σταματήσετε το πιπίλισμα στο μωρό σας:

1. Το πιπίλισμα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αλλοιώσει το σχήμα και τις διαστάσεις της άνω ή κάτω γνάθου και να αλλάξει το σχήμα του προσώπου όπως για παράδειγμα να προκαλέσει προγναθισμό. Επίσης μπορεί να προκληθεί άνιση υπερτροφία των μυών του στόματος και όταν γελάει ή κλαίει να φαίνεται ότι το στόμα είναι στραβό.

2.Μπορεί να στραβώσει τα δόντια και να προέχουν ή να εισέχουν. Επίσης μπορεί να προκληθεί άνιση σύγκλιση κατά τη φάση του δαγκώματος και έτσι το παιδί να μη μπορεί να κόψει καλά την τροφή του.

3.Το πιπίλισμα ειδικά της πιπίλας μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και να χαλάσει τα δόντια καθώς “κουρνιάζουν” τα μικρόβια ανάμεσα στην πιπίλα και τα δόντια. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να προκληθεί τερηδόνα στα παιδιά που πίνουν με το μπιμπερό και κοιμούνται χωρίς να καθαρίσουν τα δόντια τους.

4. Το πιπίλισμα μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του λόγου (να αργήσει να μιλήσει) αλλά και να επηρεάσει την σωστή άρθρωση και έτσι να χρειαστεί αργότερα λογοθεραπεία.

5. Μπορεί να προκαλέσει διάφορες μολύνσεις του στόματος όπως στοματίτιδα ουλίτιδα, φαρυγγίτιδα αλλά και ωτίτιδα αν τα μικρόβια περάσουν από το στόμα μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας στο αυτί.

6. Το πιπίλισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μόνιμη σιελόρροια (πολλά σάλια) και να έχει ψυχολογικά προβλήματα.

7. Δημιουργεί αντικοινωνικότητα καθώς το παιδί κλείνεται στην ηρεμία του, μιλάει λιγότερο και απομονώνεται.

8. Μπορεί να προκαλέσει πληθώρα ατυχημάτων: να καταπιεί την πιπίλα αν είναι μαλακιά ή μικρή, να προκληθεί κάκωση του προσώπου αν πέσει πάνω της ή αν συγκρουστεί με άλλο παιδί, παιδιά έχουν στραγγαλιστεί από την αλυσίδα της πιπίλας. Επίσης πολλά παιδιά έχουν τρυπηθεί από την παραμάνα στήριξης της αλυσίδας της πιπίλας.

9. Μπορεί να προκαλέσει στραβά δόντια και να χρειαστεί πολύχρονη και πολυδάπανη ορθοδοντική θεραπεία.

10. Το πιπίλισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλοιώσεις στο δάχτυλο με αποτέλεσμα να παραμείνει πιο μικρό.

Read More

And More