10 μαθήματα οικονομίας που μπορείς να του διδάξεις πριν κλείσει τα… 10!

Σε έναν κόσμο γεμάτο από πιστωτικές κάρτες, οικονομικούς όρους, αγορές, παιδικά (και μη) αντικείμενα, δεν είναι καθόλου δύσκολο να τα “βάψεις” μαύρα. Πόσω μάλλον, ένα μικρό παιδάκι, το οποίο, χρειάζεται, πριν καν ενηλικιωθεί να γνωρίζει τα βασικά του τομέα αυτού. Ποια είναι η αξία των χρημάτων και πόσο χρήσιμα είναι για το οικονομικό του μέλλον; Ερωτήσεις, στις οποίες καλείσαι να απαντήσεις, με έναν πιο παιχνιδιάρικο τρόπο. Στην προσπάθεια σου να του μιλήσεις… οικονομικά, μη ξεχάσεις ότι οι μικροί μας φίλοι σκέφτονται διαφορετικά από εμάς, αλλά και ότι πολλές φορές ακόμα και τα φθηνά αντικείμενα έχουν την αξία τους.

 

Σήμερα, λοιπόν, μερικοί ειδικοί, μοιράζονται μαζί μας, κάποια έξυπνα κόλπα, για να μάθεις στο μικρό σου τη σημασία των χρημάτων και της αποταμίευσης. Keep It Cool!

 

1. Δώσε στο παιδί σου ένα μικρό χαρτζιλίκι.

Αν θες να μάθει έμπρακτα την αξία του να έχεις μερικά χρήματα, για να μπορείς να αγοράσεις εκείνο που επιθυμείς, τότε αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος. Μην αγχωθείς, όμως, αν ξοδέψει όλο του το χαρτζιλίκι σε μικροπράγματα και στο τέλος δεν μπορεί να αγοράσει το αγαπημένο του παιχνίδι. Υπάρχει καλύτερη μέθοδος, για να καταλάβει ότι πρέπει να ξοδεύει τα χρήματα του σε αντικείμενα που θέλει πραγματικά και χρειάζεται;

2. Η υπομονή είναι αρετή

Μήπως το νέο του κινητό είναι λίγο πιο ακριβό από τα προηγούμενα; Και για αυτό υπάρχει λύση. Μπορεί στην αρχή το μικρό σου να γκρινιάξει, μακροπρόθεσμα, όμως, θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αφήνει λίγα χρήματα από το χαρτζιλίκι του στην άκρη, ούτως ώστε, αρκετά σύντομα, να έχει συγκεντρώσει το ποσό που χρειάζεται. Υπομονή, λοιπόν!

3. Βρείτε τι θέλει να αγοράσει κάθε μήνα

Σαν τη λίστα που ετοιμάζεις για το Super – Market. Για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο θα αγοράσετε μαζί μολύβια, τετράδια με υπέροχα σχέδια, γόμες, μαρκαδόρους και οτιδήποτε άλλο αντικείμενο γραφικής ύλης περάσει από το μυαλό του.

4. Το να αφήνεις πάντα κάτι στον κουμπαρά σου, είναι cool!

Και όταν λέμε κάτι, εννοούμε, φυσικά, μερικά χαρτονομίσματα ή ψιλά: Εξάλλου, η κίνηση είναι συμβολική.

5. Ανοίξτε το Notepad και… Καταγράψτε!

Δες το σαν ένα μικρό απολογισμό. Μία καταγραφή του τι αγόρασε μέσα στο μήνα που τελειώνει. Τι πήρε από το κυλικείο ή το περίπτερο, που πάντα υπάρχει μπροστά από το Φροντιστήριο Αγγλικών.

6. Δημιουργήστε μία λίστα… Επιθυμιών!

Ποια είναι τα παιχνίδια που θα ήθελε να αποκτήσει το φετινό καλοκαίρι; Τι θα έλεγες το ένα (το πιο φθηνό, φυσικά) να το πληρώσει με τα δικά του χρήματα; Ή έστω αυτό να πιστέψει το ίδιο; Έχοντας ετοιμάσει από νωρίς τη λίστα επιθυμιών, γνωρίζετε και οι δύο πολύ καλά τι θέλει να αποκτήσει.

7. Πρότεινε του να γίνει λίγο πιο επιλεκτικό σε αυτά που θέλει

Μα, να θέλει και τα δέκα κουκλάκια Spiderman τον ίδιο μήνα; Νομίζω δύο είναι υπεραρκετά. Άντε τρία…

8. Εξήγησε του ότι η κάρτα δεν έχει απεριόριστα μετρητά μέσα

Είναι πολύ σημαντικό να μιλάς ανοιχτά για τα λεφτά με τα παιδιά σου, όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και να τα ενθαρρύνεις να κάνουν ερωτήσεις. Γιατί, αυτό το μικρό τετραγωνάκι δεν είναι το τζίνι του Αλαντίν με τις τρεις ευχές.

9. Μην υπερβάλλεις, όταν μιλάς για λεφτά

Το πιο πιθανό; Να μοιάζουν σαν ξένη γλώσσα για τα παιδιά. Όπως εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις όταν σου μιλάνε με οικονομικούς όρους, έτσι και τα παιδιά δεν θα μπορούν να καταλάβουν, αν δεν τους το εξηγήσεις απλά και βήμα – βήμα.

10. Τα δικά του λεφτά μπορούν να βοηθήσουν άλλους, που το έχουν ανάγκη!

Το πιο σημαντικό δίδαγμα της όλης προσπάθειας. Είναι σημαντικό να εξηγήσεις στο παιδί σου, ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιοι προνομιούχοι. Για αυτό, προσπάθησε να το παροτρύνεις να δίνει πάντα ένα μέρος των χρημάτων του σε εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη!

Read More

And More