5 εναλλακτικοί τρόποι να κάνει το παιδί σου επανάληψη όσα έμαθε φέτος στο σχολείο

Η φετινή σχολική χρονιά μόνο εύκολη δεν ήταν. Μάσκες, αποστάσεις, προσοχή, τήρηση των κανόνων, τηλεκπαίδευση τους πρώτους μήνες και πάλι από την αρχή.

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι ίσως τις φετινές διακοπές χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά να πιάσεις το μικρό σου από το χέρι και να ξεκινήσεις τις επαναλήψεις. Όμως, πρέπει να το κάνεις με τρόπο. Για να μην καταλάβει το μικρό σου ότι ακόμα και στις διακοπές τα βιβλία και τα τετράδια θα είναι ανοιχτά. Πάρε ιδέες!

Όνομα, ζώο, πράγμα!
Θυμάσαι αυτό το παιχνίδι; Έχεις σκεφτεί ότι με κάθε λέξη που πρέπει να βρει για κάθε γράμμα της αλφαβήτου, το παιδί, όχι μόνο εντοπίζει την κατάλληλη λέξη, αλλά εξασκεί τις ικανότητες του στην… ορθογραφία. Γιατί, το “αβγό” δεν γράφεται πια “αυγό”. Α, μη ξεχάσω να σου πω ότι θα μάθει να εντάσσει μερικές λέξεις σε κατηγορίες, όπως για παράδειγμα την Αίγινα σε εκείνη του “νησιού”. Ιδανικός τρόπος για παιδιά που πηγαίνουν Νηπιαγωγείο ή Α’ Δημοτικού.

Διαγωνισμός παραμυθιού
Όλα τα παιδιά αγαπούν να διαβάζουν μικρές ιστορίες και να ταυτίζονται με τους ήρωες του. Τι θα έλεγες, φέτος, τα Χριστούγεννα να το δείτε από μία διαφορετική οπτική; Αν έχεις δύο παιδιά, τότε είναι πάρα πολύ εύκολο. Για ακόμα μεγαλύτερη παρέα, μπορείτε να συνδεθείτε ταυτόχρονα μέσα από υπολογιστές. Το πρώτο παιδί θα γράψει μία πρόταση, το δεύτερο θα την διαβάσει και θα συνεχίσει και το τρίτο παιδί θα βάλει τη δική του γλωσσική πινελιά. Έτσι, θα “ακονίσουν” το μυαλό τους και θα θυμηθούν όσες λέξεις έμαθαν τη φετινή χρονιά. Αν αναρωτιέσαι πώς θα το κάνεις, εδώ θα βρεις τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ένα επιτραπέζιο με ερωτήσεις που θέλουν απαντήσεις
Αν επιλέξετε εκείνο με τις κάρτες ερωτήσεων γνώσεων, τότε είναι σχεδόν αποδεδειγμένο με μαθηματική ακρίβεια ότι το μικρό σου θα θυμηθεί όλα όσα έμαθε όχι φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Μία ακόμα καλύτερη ιδέα είναι να προσθέσεις μερικές ερωτήσεις εσύ, όσο το μικρό σου σκέφτεται την απάντηση σε αυτό που γράφει η κάρτα.

Καθιερώστε μία ρουτίνα παιχνιδιού
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ρωτήσεις ένα παιδί τι θυμάται από την χρονιά που πέρασε. Ένας από αυτούς είναι να ορίσετε ένα συγκεκριμένο ραντεβού – κάθε μέρα – με την ιδανικότερη στιγμή να είναι λίγο μετά το πρωινό και ξεκινήστε ένα παιχνίδι μνήμης, στο οποίο εσύ θα ρωτάς και το μικρό σου θα απαντάς. Ιστορία, άλγεβρα, γεωμετρία, έκθεση, φυσική και ξεκινάμε!

Ταινία και επανάληψη
Κακά τα ψέματα, τώρα που είμαστε σπίτι, το να χαλαρώσουμε στον καναπέ και να δούμε παιδικές ταινίες είναι το πιο εύκολο και ζεστό που μπορούμε να κάνουμε! Και μετά τι; Ζήτησε από το παιδί σου να σου περιγράψει την υπόθεση, προκειμένου να εξασκήσει το λεξιλόγιο του και ρώτησε το ποιες καινούργιες λέξεις έμαθε από τους ήρωες – πρωταγωνιστές.

Read More

And More