5 φράσεις που δεν πρέπει να πεις στο παιδί σου όταν κλαίει

Ένα παιδί μπορεί να κλάψει για πολλούς λογούς. Αρχικά, γιατί κάτι το στεναχώρησε ή του χάλασε τη διάθεση. Ίσως επειδή θέλει να φάει και ακόμα δεν μπορεί να το εκφράσει μιας και είναι μωρό και δεν έχει αναπτύξει την ομιλία του. Ίσως γιατί απλά κάτι έκανες και το πείραξε ή κάτι όχι και τόσο θετικό συνέβη στο σχολείο. Το κλάμα ενός παιδιού θέλει ειδική διαχείριση. Ηρεμία και σωστές κουβέντες. Για αυτό, σήμερα, σου έχουμε συγκεντρώσει 5 φράσεις που καλό είναι να μην πεις στο παιδί σου όσο κλαίει

Έλα σταμάτα τώρα
Ναι, το κλάμα μόνο κάτι ευχάριστο δεν είναι και θες να το σταματήσεις, όμως, αυτή η φράση δεν θα σου προσφέρει το αποτέλεσμα που επιδιώκεις. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα δημιουργήσει στο παιδί σου περισσότερο άγχος και πίεση, συναισθήματα τα οποία με τη σειρά τους θα αυξήσουν τα δάκρυα και σε καμία περίπτωση δεν θα τα μειώσουν. Δοκίμασε να ακολουθήσεις μία πιο ήπια φρασεολογία, η οποία θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα πραγματικότητα.

Δεν κλαίμε σε αυτή την ηλικία
Δεν θέλω να ξεχνάς ότι το κλάμα είναι ένας τρόπος έκφρασης και αποφόρτισης από τη συνθήκη που ζορίζει ένα παιδί. Το να προσπαθείς να το σταματήσεις υπενθυμίζοντας του την ηλικία του και υποδεικνύοντας έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς και δράσης είναι περισσότερο πιεστικό, παρά απελευθερωτικό. Και το παιδί σου, μέσω του κλάματος, αναζητά το δεύτερο. 

Μήπως έκανες κάτι και εσύ;
Συνήθως μία τέτοια αντίδραση δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στο μυαλό των γονιών μήπως και τελικά μερίδιο στο φταίξιμο έχει και το ίδιο το παιδί. Αυτή, όμως, δεν είναι σίγουρα η στιγμή που πρέπει να το ερευνήσεις και το χρονικό διάστημα για να πεις τη φράση αυτή.

Νομίζω ότι υπερβάλλεις
Δεν υπάρχει όριο στον τρόπο που θέλει να εκφραστεί ένα παιδί, εφόσον δεν περνά τα όρια ελευθερίας κάποιου άλλου. Άφησε το ξεσπάσει και προσπάθησε να το ηρεμήσεις με πιο cool φράσεις!

Δεν είναι τίποτα
Ξέρω ότι στόχος σου είναι να το χαλαρώσεις. Όμως, με την φράση αυτή πιο πιθανόν είναι να το κάνεις να αισθανθεί ότι μειώνεις την προσπάθεια του, παρά να το ηρεμήσεις. 

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More