5 καθημερινές συνήθειες που κάνουν το μικρό σου λιγάκι κακομαθημένο

Οι σωστοί τρόποι κάνουν τους καλούς φίλους. Ναι, μπορεί αυτή να μην είναι η κλασική έκφραση, όμως, στην ηλικία του παιδιού σου, η σωστή συμπεριφορά είναι το άλφα και το ωμέγα. Τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον του. Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, η συμπεριφορά ενός ατόμου είναι κάτι που καλλιεργείται από πολύ νωρίς και εκτός από τις συστάσεις, αφορά και συνήθειες. Αυτές τις μικρές καθημερινές πράξεις που εν τέλει διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας. Δες ποιες μπορεί να κάνουν το μικρό σου λιγάκι κακομαθημένο!

Το αφήνεις να επιλέγει καθημερινά το φαγητό
Μπορεί να σου φαίνεται απλό και λίγο φυσιολογικό, όμως, ακόμα και αυτή η ευχάριστη γαστρονομική συνήθεια μπορεί να κάνει το μικρό σου λιγάκι κακομαθημένο. Και θα σου εξηγήσω το γιατί. Αφήνοντας την επιλογή του καθημερινού μενού στο παιδί σου, στην πραγματικότητα του επιτρέπεις να ορίζει αυτό τι θα φάει ολόκληρη οικογένεια σήμερα, αύριο ή ακόμα και μετά από μία εβδομάδα. Τι θα έλεγες, μερικές ημέρες, να αποφασίζεις εσύ τι θα μαγειρέψεις με τα χεράκια σου;

Δεν του κάνεις παρατήρηση όταν δεν διαβάζει 
Μιλάει όπως θέλει, γράφει ό,τι μα ό,τι θέλει, δεν κάνει όλες του τις ασκήσεις για το σχολείο και εσύ απλά υιοθετείς μία πιο παθητική στάση. Μήπως θα έπρεπε, όμως, να του κάνεις με το δικό σου, μοναδικό και αγαπησιάρικο τρόπο μία παρατήρηση, ώστε να το επαναφέρεις στην τάξη; Σκέψου ότι το σχολείο είναι κάτι σαν τη δουλειά του. 

Λες “ναι” σε κάθε του έξοδο
Θες το παιδί σου να περνάει καλά. Αυτό είναι δεδομένο και βασικό για κάθε ευτυχισμένη μαμά. Τι θα έλεγες να του βάλεις ένα μέτρο στις εξόδους του; Όχι, για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να προλάβεις το μέλλον που δεν θα θέλει να μείνει σπίτι του.

Δεν διαχειρίζεσαι καλά τις δημόσιες εξάρσεις του
Αν στις κρίσεις που έχουν υποχωρείς ή δεν βγαίνεις καν έξω με τα παιδιά για να μην το αντιμετωπίσεις, τότε κάτι δεν κάνεις και τόσο καλά. Το θέμα είναι να βγείτε όλοι μαζί και να τους μάθεις πως δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, οποιαδήποτε στιγμή θέλουν και όποτε θέλουν.

Μαζεύεις εσύ τα παιχνίδια του
Το μικρό σου παίζει, περνάει καλά, γελάει, όμως, τη διάθεση του με το μάζεμα των παιχνιδιών δεν χαλάει. Τα αφήνει στο πάτωμα. Και κάπως έτσι, υιοθετεί μία ρουτίνα και αντίληψη ότι μπορεί να τα αφήνουν οπουδήποτε θέλει. 

 

Read More

And More