5 τρόποι να σταματήσεις το κλάμα του μωρού σου

Κλάμα και μωρό πάνε μαζί. Όχι απαραίτητα επειδή κάτι κάνεις λάθος και αυτό δυσαρεστεί το μωρό σου. Απλά, επειδή είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης του. Έτσι, εκφράζει την χαρά, την γκρίνια του, τη δυσαρέσκεια του, την αγάπη του. Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, τα μωράκια δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν, οπότε οι επιλογές τους δεν είναι και τόσο πολλές. Υπάρχουν, όμως, στιγμές που το κλάμα γίνεται κάπως υπερβολικό και καθόλου εποικοδομητικό. Πρέπει να το σταματήσεις. Δες πώς θα τα καταφέρεις!

Κούνησε το μάρσιπο
Απλό και κατανοητό. Και πολύ πρακτικό. Πρόκειται για μία ιδανική επιλογή, αφού το μωρό σου αισθάνεται άνετα και χαλαρώνει, κάτι που σημαίνει ότι οι αντιδράσεις του ηρεμούν. Αν δεν σταματήσει να κλαίει, δοκίμασε να το κουνήσεις ελαφρά πάνω κάτω ενώ ταυτόχρονα του ψιθυρίζεις ένα «σσσς» συνεχόμενα, κάτι που το κάνει να συγκεντρώνεται στον ήχο και να ξεχνά το κλάμα.

Δυνάμωσε τη μουσική
Πρόσεξε, όμως, σε ποια τραγούδια θα πατήσεις “Play”. Εντόπισε εκείνα τα τραγούδια που έχουν ήπια μελωδία, γλυκά λόγια και τον ηρεμούν. Όπως η κίνηση, έτσι και η μουσική έχει την ικανότητα να ηρεμεί το νευρικό σύστημα του μωρού. Φυσικά, μην διστάσεις να το συνοδεύσεις και με τη δική σου φωνή. Ακόμα, και αν δεν είσαι καλλίφωνη και ντρέπεσαι να τραγουδάς δυνατά. Το μωρό σου δεν θα σε κρίνει για αυτό. Προσπάθησε, λοιπόν, να το απολαύσεις και το μωράκι σου από το κλάμα να σώσεις.

Σβήσε τα φώτα
Οι μπλε οθόνες και το έντονο φως θαμπώνουν το μωρό σου και ταλαιπωρούν τα μάτια του. Μην ξεχνάς ότι το μωρό σου έχει συνηθίσει να ζει σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, αυτό της μήτρας, κάτι που σημαίνει ότι η προσαρμογή του σε έναν χώρο με χαμηλό φωτισμό είναι λιγότερο επώδυνη. Και, φυσικά, γεννά λιγότερα δάκρυα.

Άλλαξε περιβάλλον
Προφανώς και δεν θα αλλάξεις σπίτι, αλλά τι θα έλεγες να πάτε σε ένα άλλο δωμάτιο; Η επανάληψη πολλές φορές κουράζει το νεογέννητο που ναι μεν θέλει τη ρουτίνα του, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Δοκίμασε να αφήσεις το δωμάτιο και να πάτε μία βόλτα μέχρι το… σαλόνι. 

Δώσε μία αγκαλιά
Σωτήρια και ευεργετική. Το μωρό νιώθει την ασφάλεια που του προσφέρεις και θέλει να ακούσει την καρδούλα το να χτυπά δίπλα στο κεφαλάκι του. Έτσι, το κλάμα μας αποχαιρετά και το χαμόγελο έρχεται στην παρέα μας. 

 

Read More

And More