5 τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου να αναπτύξει την ομιλία του

Το παιδί σου αρχίζει να μεγαλώνει. Ναι, πλέον το βλέπεις και εσύ. Μαθαίνει τα πρώτα γράμματα, λέει τα πρώτα του λογάκια, σε φωνάζει και κάπως έτσι σου μιλάει. Η στιγμή που θα μάθει να βάζει τις λέξεις στη σειρά και να σχηματίζει ολόκληρες προτάσεις έφτασε και εσύ καλείσαι να το βοηθήσεις. Άλλωστε, σε αυτή την ηλικία είσαι το πρότυπο του και, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, ό,τι κάνεις κάνει και αυτό. Πώς λοιπόν θα συμβάλλεις και εσύ στο να αναπτύξει την ομιλία του;

Διαβάστε μαζί
Μπορεί να μην είναι σε θέση ακόμα να διαβάσει μόνο του το αγαπημένο του παραμύθι, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που σε ακούει δεν συγκρατεί στο μυαλό του τις προτάσεις και τις λέξεις που μαθαίνει. Μην ξεχνάς ότι τα παιδικά βιβλία είναι πλούσια σε εικόνες, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί αρκετά χρήσιμο. Ρώτα το παιδί σου να σου πει τι βλέπει και ζήτα του να σου δείξει συγκεκριμένα σημεία στις εικόνες. Θα μπορούσες επίσης, να διαβάσεις στο παιδί σου βιβλία με την αλφάβητο για να αρχίζει σιγά-σιγά να εξοικειώνεται μαζί της.

Εστίασε στις… λεπτομέρειες
Κάνουν τη διαφορά. Πάντα και παντού. Ακόμα, και στην περίπτωση που στόχος σου είναι να βελτιώσεις την ομιλία του μικρού σου. Κάθε φορά που το μικρό σου προσπαθεί να πει μερικές λέξεις, δοκίμασε να προσθέσεις και εσύ μερικές γύρω – γύρω. Μπορείς να παίξεις με την μέθοδο των επιθέτων που πάντα χαρακτηρίζουν και περιγράφουν σωστά ένα ουσιαστικό και με αυτό τον τρόπο να δείξεις στο παιδί σου πόσο πλούσια η ελληνική γλώσσα είναι.

Γραμματική και συντακτικό σε τάξη
Μην ξεχνάς ότι το μικρό σου σε μιμείται. Για αυτό, φρόντισε κάθε φορά που είστε μαζί και μιλάτε να χρησιμοποιείς σωστή γραμματική και να βάζεις τους όρους στην πρόταση στη σωστή σειρά. Κάπως έτσι, θα ακολουθήσει το δικό σου παράδειγμα.

Χρησιμοποίησε πλήρεις προτάσεις
Αν μιλάς στο νήπιό σου χρησιμοποιώντας πλήρεις προτάσεις, το βοηθάς να αναπτύξει την ικανότητα ομιλίας του. Αν για παράδειγμα σου πει, “Κι άλλη μπανάνα”, εσύ μπορείς να απαντήσεις, “Μπορώ να φάω άλλη μία μπανάνα;”. 

Κουκλοθέατρο!
Μία πραγματικά ανορθόδοξη, αλλά αρκετά πετυχημένη – σύμφωνα με τους ειδικούς – μέθοδος ανάπτυξης της ομιλίας. Μπορείτε να προμηθευτείτε ή ακόμα και να φτιάξετε εύκολα τις δικές σας μαριονέτες χεριών από χάρτινες σακούλες και με τους μαρκαδόρους να φτιάξετε τον αγαπημένο ήρωα του παιδιού. Μαριονέτες μπορείς να φτιάξεις και από παλιές κάλτσες και να τις διακοσμήσεις με κουμπιά, νήμα και μαλλί για πλέξιμο. Φτιάξε μια παράσταση με μαριονέτες και δείξε στο μικρό σου πως οι μαριονέτες συζητάνε μεταξύ τους ή ακόμα και με το ίδιο το παιδί. Υπάρχει πιο εποικοδομητικός τρόπος να περάσετε τον χρόνο σας;

Read More

And More