7 μαθήματα καλής συμπεριφοράς που μπορείς να διδάξεις στο παιδί σου

Η ευγένεια και η καλή συμπεριφορά είναι αρετές. Σπουδαίες. Αρετές που κάθε παιδί πρέπει να έχει και να μάθει από την παιδική του ηλικία. Γιατί, όπως αναφέρουν αρκετά συχνά οι ειδικοί, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά ενός μικρού διαμορφώνεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Για αυτό, σήμερα, σού προτείνουμε μερικά μαθήματα savoir vivre για να τα διδάξεις στο μικρό σου όσο πιο σύντομα θες. 

Όταν κάποιος σου δίνει ένα δώρο, να λες “ευχαριστώ”
Με χαμόγελο και καλή διάθεση, όπως εκείνου που προσφέρει κάτι στο παιδί σου.

Σε περίπτωση που θέλεις να διακόψεις ή να αποσπάσεις την προσοχή κάποιου τρίτου, πες τη φράση: “Με συγχωρείτε, μπορώ να σας ρωτήσω…”
Με τη φράση αυτή, δεν του μαθαίνεις απλά πώς πρέπει να μιλάει, αλλά ταυτόχρονά βοηθάς στην καλλιέργεια μίας πολύ σημαντικής αξίας, αυτού του σεβασμού.

Προσπάθησε να μην διακόπτεις ενήλικες που μιλούν μεταξύ τους, εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.
Μόλις παρατηρήσεις ότι η συνομιλία έχει ολοκληρωθεί, μπορείς να πάρεις τον λόγο και να ρωτήσεις τους φίλους της μαμάς ή του μπαμπά και να θέσεις τις απορίες σου. Γιατί, το να του διδάξεις ότι καλό είναι να περιμένει, όταν οι ενήλικες μιλούν είναι αρετή, χρήσιμη τόσο στην παιδική ηλικία, όσο και μετέπειτα.

Αν η πόρτα του δωματίου, είναι κλειστή, μην την ανοίξεις αμέσως, αλλά αντίθετα χτύπα πρώτα.
Μπορεί η μαμά εκείνη τη στιγμή να αλλάζει ρούχα ή να προετοιμάζει την έκπληξη που θέλει να κάνει στο μικρό της. Το ξέρεις…

Σε περίπτωση που χρειαστεί να βήξεις ή να φτερνιστείς σε δημόσιο χώρο, θα πρέπει να καλύψεις το στόμα σου με το χέρι ή τον αγκώνα σου.
Αν, φυσικά, δεν βρίσκεται στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο, χώροι στους οποίους η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Και η συνέχεια γνωστή και απαραίτητη: Αρχικά, χρειάζεται να το μάθεις τον τρόπο, ώστε να καθαρίζει τα χέρια του σωστά και ολοκληρωμένα, προκειμένου τα μικρόβια να εξαφανιστούν. Στη συνέχεια, πώς να τα σκουπίζει με χαρτί και να επιστρέφει μετά στην τάξη.

Δεν κοροϊδεύουμε τους άλλους
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το να ενοχλείς κάποιον δείχνει απλά ότι είσαι αδύναμος και είναι πολύ κακό να κάνεις ομάδα εναντίον κάποιου. Για αυτό, φρόντισε να μάθεις από μικρή ηλικία στο παιδί σου ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αυτή είναι η ομορφιά του.

Αν η πόρτα του δωματίου, είναι κλειστή, μην την ανοίξεις αμέσως, αλλά αντίθετα χτύπα πρώτα.
Μπορεί η μαμά εκείνη τη στιγμή να αλλάζει ρούχα ή να προετοιμάζει την έκπληξη που θέλει να κάνει στο μικρό της. Το ξέρεις…

Read More

And More