7 βήματα για να προετοιμάσεις σωστά το παιδί σου για το πρώτο του sleepover!

Sleepover; Ναι. Η στιγμή που το μικρό σου θέλει να κοιμηθεί στον καλύτερο του φίλο ή φίλη έφθασε. Και η στιγμή που εσύ θα διατυπώσεις έντονα τις διαφωνίες σου είναι επίσης μπροστά σου. Γιατί, η πρώτη φορά είναι η πιο δύσκολη. Μπορείς να το επιβεβαιώσεις και εσύ η ίδια, αν θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια. Τότε, που η μαμά σου δεν ήταν και πολύ θετική.

Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο “how to”, προκειμένου και το παιδάκι σου, αλλά και εσύ να αισθανθείτε ασφαλείς ότι όλα θα πάνε καλά. Παρ’ όλα αυτά, σε όλη τη διαδικασία υπάρχει ένα κοινό μυστικό: να συμβεί τη στιγμή που το ένστικτο σου, σε διαβεβαιώνει ότι το παιδί σου είναι έτοιμο. Γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, δε θα το ευχαριστηθεί κανένας από τους δυο σας.

 

Και μετά τι; Αν αναρωτιέσαι, σου έχω την απάντηση. Σήμερα, λοιπόν, λέω να ρίξουμε μία ματιά σε 7 βήματα, τα οποία θα προετοιμάσουν σωστά το μικρό σου για το πρώτο του sleepover. 

 

1. Βάλ΄το για ύπνο σε διαφορετικά κρεβάτια. Μπορεί να σου φαίνεται αστείο, όμως, στην πράξη, κάνει τη διαφορά. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποίησαν ψυχολόγοι στην Αμερική, το μυστικό, για να μην αισθανθεί το παιδί την έλλειψη σου βρίσκεται στο διαφορετικό κρεβάτι. Έτσι, μη φοβηθείς να το βάλεις για ύπνο στον καναπέ ή στον ξενώνα, δύο ή τρεις ημέρες πριν τη μεγάλη βραδιά. Αποτέλεσμα; Θα αισθανθεί το κρεβάτι της φίλης του… σπίτι του.

2. Μία μέρα πριν, κανόνισε μία έξοδο, χωρίς τα παιδιά και άσε το μικρό σου με κάποιον συγγενή ή τη γιαγιά του. Θα προσαρμοστεί γρηγορότερα στην ιδέα να κοιμάται μακριά από την αγκαλιά σου και κανένα άλλο πάπλωμα δε θα του φαίνεται ξένο. Όλα καλά, δηλαδή….

3. Κάνε πρόβα. Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως, δε λέμε; Ε, αυτό ακριβώς θα κάνεις. Το προηγούμενο βράδυ, κάλεσε την παρέα του σπίτι σας και, πριν κλείσουν τα μάτια τους, άφησε τα, για λίγο μόνα τους. Πρόσεξε, όμως, να μην είναι το παιδάκι που θα τη φιλοξενήσει την επομένη 🙂

4. Μιλήστε. Τόσο μεταξύ σας, όσο και με τους γονείς των άλλων παιδιών. Χωρίς, φυσικά, να το μάθει το δικό σου. Λίγος έλεγχος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Άλλωστε, θες και εσύ να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο. Και είναι ο μόνος τρόπος, για να το εξασφαλίσεις.

5. Προετοιμαστείτε. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. Δε θέλω να το ξεχνάς. Το μυαλό σου δε θες να πάει στο κακό, όμως, προετοιμάσου για το πως θα το διαχειριστείς αν συμβεί. Αν τα παιδάκια δε μιλιούνται μεταξύ τους, αν το πιάσει η αϋπνία, πρόσθεσε το μαξιλάρι του στην τσάντα του και ένα αγαπημένο του αντικείμενο. Σαν το σπίτι του!

6. Ρώτα, για να μάθεις. Τις άλλες μαμάδες. Πόσο χρονών θα είναι τα υπόλοιπα παιδιά; Τι ώρα θα κοιμηθούν; Τι ταινίες θα δουν; Τι θα φάνε;. Η γνώση είναι δύναμη. Και ο τρόπος, όμως, έχει τη σημασία του…

7. Αφού κάνεις, όλα αυτά, Ηρέμησε! Όχι άλλο άγχος. Όλα θα πάνε καλά! Μέσα σου το γνωρίζεις 🙂

Read More

And More