7 χαρακτηριστικά που έχουν τα νεογέννητα και πρέπει να γνωρίζεις!

Αν τώρα που διαβάζεις το άρθρο αυτό διανύεις τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σου, τότε αυτό σημαίνει πως σε λίγες ημέρες η αγκαλιά σου θα γεμίζει με ένα πανέμορφο μωράκι. Το δικό σου. Οι μέρες θα περάσουν και πριν καν το πεις “κου πε πε”, θα έχεις επιστρέψει στο σπίτι και το νεογέννητο σου θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της καθημερινότητας σου. Μοναδικό, σαν και εσένα. Όσο καλά προετοιμασμένη και να είσαι για τη νέα αυτή γλυκιά άφιξη, τι θα έλεγες να “συγκρατήσεις” μερικές ακόμα πληροφορίες που θα σου φανούν πολύ χρήσιμες;

 

1. Τα νεογέννητα κλαίνε πολύ συχνά. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι κάνεις λάθος. Οι λόγοι που ένα μωρό μπορεί να ξεκινήσει να κλαίει είναι αρκετοί: ίσως να πεινάει, ίσως να ζεσταίνει (καθόλου απίθανο, ειδικά τώρα), ίσως να θέλει απλά να σου πει ότι σε αγαπάει. Ναι, μην σου κάνει εντύπωση. Για τα νεογέννητα, το κλάμα είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης, αφού ακόμα δεν μπορούν να μιλήσουν – ούτε καν να πουν τη λέξη “μαμά” που τόσο περιμένεις.

2. Θέλουν συνέχεια την αγκαλιά σου. Να αισθάνονται ότι είσαι εκεί για αυτά κάθε ώρα και κάθε λεπτό. Ένας τρόπος να εκφράσουν την αγάπη τους προς το πρόσωπο της μαμάς και του μπαμπά είναι να επιδιώκουν την αγκαλιά μαζί τους. Η ψυχή τους γαληνεύει και πολύ σύντομα το κλάμα υποχωρεί. Για αυτό, αγκαλιαστείτε άφοβα και με κάθε αφορμή.

3. Δεν τους αρέσει και πολύ το νερό. Είτε ζεστό, είτε κρύο το νερό δεν είναι σίγουρα το στοιχείο που θα κάνει το μικρό σου να χαμογελάσει και να ηρεμήσει. Κάθε άλλο. Πού οφείλεται η αντίδραση αυτή; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πολύ νεαρό της ηλικίας τους δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν πως μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να δέχονται ένα τεράστιο κύμα νερού και το δέρμα τους από στεγνό να μετατρέπεται σε βρεγμένο.

4. Την πρώτη εβδομάδα της ζωής σου, ίσως να αδυνατίσει. Μην ανησυχήσεις, όμως. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι μία άκρως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, αφού πλέον ο ομφάλιος λώρος είναι το παρελθόν και η προσαρμογή στο ολοκαίνουργιο και εντελώς διαφορετικό παρόν θέλει και αυτή τον χρόνο της.

5. Κοιμούνται πολύ, αλλά όχι συνεχόμενα. Μπορεί να ακούς από κάθε φίλη που έχει γίνει ήδη μαμά ότι τα νεογέννητα αγαπούν τον ύπνο, όμως, μην περιμένεις ότι θα το αφήνεις στο κρεβατάκι του και θα κλείνει τα ματάκια του για πάρα πολλές ώρες. Κάθε άλλο. Τα μωρά αυτής της ηλικίας ναι μεν κοιμούνται αρκετά, αλλά όχι συνεχόμενα, με αποτέλεσμα να πρέπει να ξυπνήσεις αρκετές φορές, ακόμα και μέσα σε δύο ώρες.

6. Το κεφαλάκι και το δερματάκι του ίσως είναι λίγο περίεργο. Η όψη του να μην είναι ίδια με τη δικιά σου, καθώς τα νεογέννητα δεν έρχονται συνήθως στον κόσμο αυτό με ολοστρόγγυλο κεφάλι. Από την άλλη, το δέρμα του ίσως είναι λίγο πιο ξηρό, αφού, ειδικά τις πρώτες δύο εβδομάδες, οι παιδίατροι συνιστούν την επιλογή του στεγνού μπάνιου. Τίποτα από τα δύο δεν πρέπει να σε ανησυχήσει. Είναι εντελώς φυσιολογικά.

7. Πεινάνε αρκετά συχνά, αλλά τρώνε μόνο αλεσμένες τροφές. Μμμ, μάλλον βρήκες γιατί η συσκευασία με το γάλα αδειάζει τόσο πολύ γρήγορα…

Read More

And More