8 φράσεις που θα ανεβάσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου

Η αυτοπεποίθηση είναι μία από τις σημαντικότερες αρετές ενός μικρού παιδιού. Ένα από τα πλεονεκτήματα του. Να έχει θάρρος, να μπορεί να κάνει το πρώτα βήμα για να δημιουργεί νέες φιλίες, να σηκώνει το χέρι του στην (ηλεκτρονική) τάξη, να συμμετέχει σε ομαδικά αθλήματα, να μην φοβάται να πει τη γνώμη του. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι είναι κάτι που πρέπει να καλλιεργήσεις στο παιδί σου ως γονιός. Και είναι κάτι που μπορείς να κάνεις από τα πρώτα του χρόνια. Αρκεί, να χρησιμοποιείς τις σωστές φράσεις. Αλήθεια, ποιες είναι οι καλύτερες για να μεγαλώσεις ένα παιδί γεμάτο αυτοπεποίθηση;

Μαθαίνεις γρήγορα!
Είναι μια φράση υποστήριξης που πρέπει οι γονείς να λένε στα παιδιά τους από νωρίς, ώστε να τα ενθαρρύνουν στη διαδικασία μάθησης αλλά και στην προσπέραση των εμποδίων, όταν τα “μαθήματα” αρχίζουν να δυσκολεύουν και να δημιουργούν αμφιβολίες στο μικρό σου, όπως, παραδείγματος χάρη, αν είναι καλοί μαθητές.

Μου αρέσει αυτό που είσαι
Η πιο μαγική φράση αποδοχής που μπορεί να πει μια μητέρα στο παιδί της ώστε να το κάνει να αισθανθεί δυνατό και σίγουρο για τον εαυτό του! Πέντε λέξεις που μόλις συνδυαστούν σε μία πρόταση μπορούν να δημιουργήσουν αυτή την τόσο ευεργετική φράση για την αυτοπεποίθηση του.

Έκανες λάθος! Ε, και;
Όλοι έχουν δικαίωμα στα λάθη, πόσο μάλλον ένα μικρό παιδάκι που ακόμα ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να το μαλώσεις ή να το βάλεις σε τιμωρία, απλά να το πάρεις μία αγκαλιά, να του εξηγήσεις με αγάπη τι πήγε στραβά, αλλά και πώς θα το κάνει την επόμενη φορά σωστά.

Τι νομίζεις εσύ;
Μην ξεχνάς ότι τις περισσότερες φορές που ένα μικρό παιδάκι κάθεται ήρεμο στην γωνιά του δεν είναι επειδή δεν έχει άποψη επί του θέματος που συζητάτε, αλλά επειδή δεν αισθάνεται σίγουρο ότι αυτό που θα πει είναι σωστό. Ώρα να το αλλάξεις! Και αυτό, γιατί η συμμετοχή τους όμως από μικρή ηλικία σε θέματα που τα αφορούν, τα γεμίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά!

Πώς νιώθεις;
Όλα τα συναισθήματα είναι χρήσιμα σημαντικά, αρκεί να ξέρουμε να τα εκδηλώσουμε σωστά και να μην διαλέξουμε πράξεις που στεναχωρούν ή πονάνε τους άλλους. Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που πρέπει να μεταδώσεις στο παιδί σου, για να αισθάνεται ελεύθερο να κλάψει, να κάνει κοιλιακούς από τα γέλια και να θυμώσει. 

Τα κατάφερες!
Μπορεί αυτό που ανέλαβε να κάνει το παιδάκι σου να μην είναι ήταν και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όμως, μετά από σκληρή προσπάθεια και κόπους, τα κατάφερε. Ακόμα, και δεν το πίστευε από την αρχή. Η στιγμή να το επιβραβεύσεις έφθασε!

Πιστεύω σε εσένα!
Σύμφωνα με του ειδικούς, δεν χρειάζεται να πεις πολλά, για να κάνεις το μικρό σου να αποκτήσει θάρρος και δύναμη. Η συγκεκριμένη φράση αρκεί.

Ναι, ναι, ναι!
Μία λέξη φθάνει. Αρκεί να την συνδυάζεις με τον απαραίτητο χρωματισμό της φωνής σου. Συνήθως τα παιδιά ακούνε περισσότερο “όχι” από τους γονείς. Καλό όμως είναι να μάθουμε ότι το positive parenting, η μετατροπή της άρνησης σε κατάφαση δηλαδή, έχει πολύ μεγάλη αξία για ένα παιδί!

Read More

And More