Αγοράζοντας παιχνίδια: 10 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το ιδανικό για το μικρό σου!

Μπαίνοντας σε ένα (ηλεκτρονικό) κατάστημα με παιδικά παιχνίδια έρχεσαι αντιμέτωπη με αμέτρητες επιλογές. Περισσότερες από όσες φανταζόσουν. Αρχίζεις να αμφιταλαντεύεσαι. Τεράστιες φουσκωτές μπάλες, πολύχρωμα τουβλάκια κάθε είδους και μεγέθους, επιτραπέζια για κάθε ηλικία, τόξα, σφεντόνες, ηλεκτρονικά και οτιδήποτε άλλο περνάει αυτή τη στιγμή από το μυαλό σου. Μπροστά σου δημιουργείται ένας κόσμος γεμάτος από παιχνίδια και στόχος σου είναι να διαλέξεις εκείνο που θα ενθουσιάσει το μικρό σου. Με ποια κριτήρια; Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, αρκεί να απαντήσεις σε δέκα ερωτήσεις, προκειμένου να βρεις το… σωστό.

Ερώτηση no.1: Τι θα του διδάξει το συγκεκριμένο παιχνίδι;

Αν το παιδί σου είναι αρκετά μικρό, τότε αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα παιχνίδι, που θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις ικανότητες του και να μάθει νέα πράγματα, όπως για παράδειγμα την άλφα – βήτα ή τους πρώτους είκοσι αριθμούς. Για αυτό, πριν καταλήξεις στην αγορά σου, αναλογίσου την ηλικία του παιδιού σου και τις ικανότητες του.

 

Ερώτηση no.2: Θα τραβήξει την προσοχή του;

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που του αρέσει να κρίνει το βιβλίο από το εξώφυλλο του, αυτός είναι σίγουρα το παιδί σου. Τα ματάκια του παρατηρούν ακόμα και τη συσκευασία που απλά “κρύβει” το παιχνίδι. Σκέψου έξυπνα. Επίλεξε εκείνο το παιχνίδι που έχει αποχρώσεις από το αγαπημένο του χρώμα και μία συσκευασία με παιδικά σχεδιάκια ή ζωάκια. Έτσι, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι θα του αρέσει και το περιτύλιγμα.

 

Ερώτηση no.3: Είναι ασφαλές;

Δε θέλεις να τραυματίσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι. Για αυτό, ρίξε μία ματιά στις οδηγίες της συσκευασίας και βρες όλα όσα χρειάζεσαι: σε ποια ηλικία απευθύνεται, ποιες δεξιότητες αναπτύσσει και αν χρειάζεται ο γονέας (δηλαδή εσύ) να είναι παρών όσο το μικρό του ασχολείται με τα τουβλάκια του.

 

Ερώτηση no.4: Προωθεί τη δημιουργικότητα του;

Φαντασία και δημιουργικότητα πάνε πακέτο. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καλλιεργήσεις τα ιδανικά αυτά στο μικρό σου; Φυσικά, μέσα από το αντικείμενο που περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του. Τα παιχνίδια του.

 

Ερώτηση no.5: Του μαθαίνει να λύνει τα προβλήματα του;

ή έστω τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει, μέχρι να φτάσει στην επίλυση αυτού που του απασχολεί; Μήπως να του περάσεις μερικά παζλ με τους αγαπημένους του ήρωες από ταινίες και παραμύθια;

Ερώτηση no.6: Μήπως προωθεί τη βία;

Δεν θέλει ερώτηση. Απλά, να το αφαιρέσεις από τη λίστα αγορών σου. Όταν υπάρχουν τόσες επιλογές, γιατί να περιοριστείς σε εκείνα που κρύβουν πλαστικά όπλα;

 

Ερώτηση no.7: Κάνει ενοχλητικούς θορύβους;

Κάθε παιδικό παιχνίδι που σέβεται τον εαυτό του παράγει μερικούς ήχους. Για παράδειγμα, ένα λούτρινο γαϊδουράκι μπορεί να αναπαραστήσει τη φωνή του αντίστοιχου ζωντανού. Μήπως, όμως, η ένταση ξεπερνάει και το εκατό και ξαφνικά το σπίτι σου μετατρέπεται σε ζωολογικό κήπο; Που να συγκεντρωθείς και εσύ…

 

Ερώτηση no.8: Μπορεί να παίξει μαζί του πάνω από ένα άτομο;

Πώς θα απασχολήσεις το αδερφάκι του, που είναι τόσο “κοντά” ηλικιακά; Τι θα κάνουν οι φίλοι του, όταν έρθουν για επίσκεψη στο σπίτι; Μην αφήσεις τις σκέψεις αυτές στο πίσω μέρος του μυαλού σου.

 

Ερώτηση no.9: Πόσες αισθήσεις διεγείρει;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα πετυχημένο παιχνίδι διεγείρει τρεις τουλάχιστον αισθήσεις του παιδιού: την όραση, την αφή και την ακοή. Επίλεξε, λοιπόν, το κατάλληλο.

 

Ερώτηση no.10: Σου αρέσει εσένα το παιχνίδι;

Γιατί, ήδη το ξέρεις, ότι κάποια στιγμή θα παίξεις μαζί με το μικρό σου. Φρόντισε, λοιπόν, να μπορείς να το ευχαριστηθείς και εσύ.

Read More

And More