Αν το μωρό μπαινοβγάζει συχνά τη γλώσσα του πρέπει να ανησυχήσω;

Εννοείται ότι το παραμικρό που συμβαίνει με το μωρό σου σε απασχολεί και ανάλογα σε αγχώνει. Κι αν έχεις παρατηρήσει ότι βάζει και βγάζει τη γλώσσα του πολύ συχνά, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί αν είναι φυσιολογικό ή πρέπει να ανησυχήσεις. Ο διακεκριμένος παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης γράφει…

Είναι αναμενόμενο οι γονείς να ανησυχούν, όταν βλέπουν ότι το νεογέννητο μωρό τους βγάζει και βάζει την γλώσσα του πολύ συχνά. Έχουν ακούσει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να συνδέεται με παθολογικές καταστάσεις. Η εξέταση από τον παιδίατρο θα δώσει την απάντηση για το αν είναι κάτι φυσιολογικό ή αν πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις.

Η πρώτη απάντηση είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, όμως ας δούμε ποιες είναι οι αιτίες που συμβαίνει αυτό και ποιες είναι οι παθολογικές καταστάσεις που πρέπει να κάνουν τους γονείς να ανησυχήσουν

Σημάδι πείνας
Τα μωράκια, όταν πεινάνε, κλαίνε ή βάζουν το δάχτυλο στο στόμα. Μερικές φορές, όμως, μπορεί να μπαινοβγάζει την γλώσσα του και αυτό υποδηλώνει ότι πεινάει

Το γύρω περιβάλλον
Το μωρό χρησιμοποιεί την γλώσσα του για να εξερευνήσει τον κόσμο – περιβάλλον.

Ενυδάτωση
Το μωρό βγάζει την γλώσσα του, για να ενυδατώνει τα χειλάκια του, όταν τα νιώθει στεγνά.

Αντανακλαστική αντίδραση
Το μωρό αντανακλαστικά βγάζει την γλώσσα προς τα έξω, όταν ένα αντικείμενο πλησιάζει στο στόμα του.

Μνήμη των κινήσεων
Το μωρό αντανακλαστικά βγάζει την γλώσσα του, όταν κάποιος το παίρνει αγκαλιά, διότι νομίζει ότι θα του δώσουν να φάει.

Για παιχνίδι!
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το να μπαινοβγάζει την γλώσσα του είναι ένα παιχνίδι, για να διασκεδάζει.

ΠΟΤΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ
1. Μακρογλωσσία
: Αυτό σημαίνει ότι η γλώσσα του μωρού είναι μεγαλύτερη από το κανονικό. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μωρά που έχουν ορμονολογικές διαταραχές, όπως υποθυρεοειδισμό, το σύνδρομο Down και άλλες γενετικές ανωμαλίες. Όσον αφορά στο σύνδρομο Down, να πούμε ότι γενικά τα παιδιά που έχουν αυτό το σύνδρομο έχουν μακρογλωσσία, όμως όλα τα παιδιά με μακρογλωσσία δεν σημαίνει ότι έχουν σύνδρομο Down.

2. Μικρό στόμα: Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή το στόμα είναι μικρό, φαίνεται ότι η γλώσσα είναι μεγάλη. Αυτό συμβαίνει διότι, λόγω του μειωμένου χώρου, το μωρό είναι αναγκασμένο να μπαινοβγάζει την γλώσσα του. Το πρόβλημα αυτό συνδέεται με αρκετές γενετικές ανωμαλίες, όπως λαγώχειλο, λυκόστομα, σύνδρομο Pierre Robin και άλλα.

3. Μειωμένος μυϊκός τόνος: Όπως ξέρουμε, η γλώσσα είναι ένας πάρα πολύ ισχυρός μυς. Υπάρχουν καταστάσεις παθολογικές που μειώνουν τον μυϊκό τόνο της γλώσσας, όπως εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο Down και άλλα.

4. Αναπνοή από το στόμα: Μερικά μωρά έχουν πρόβλημα να αναπνέουν από τη μύτη, όπως είναι το φυσιολογικό, και αναπνέουν με το στόμα. Αυτή η απόφραξη της διόδου του αέρα από την μύτη προκαλεί την κίνηση της γλώσσας προς τα έξω.

Επομένως, αν το μωρό μπαινοβγάζει την γλώσσα του δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός στους νέους γονείς, αλλά να εξετάζεται ενδελεχώς από τον παιδίατρο, ώστε να αποφανθεί αν είναι κάτι φυσιολογικό ή αν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος

Read More

And More