Ανατροφή νηπίου: Τα λάθη που καλό είναι να αποφύγεις

Και ξαφνικά το μωρό σου έγινε νήπιο. Οι μήνες πέρασαν πιο γρήγορα, το μωρό σου έχει κλείσει έναν χρόνο στον κόσμο αυτό και είναι γεμάτο ενέργεια και όρεξη να εξερευνήσει. Το σπίτι, το δωμάτιο, τα παιχνίδια, τον κόσμο, ακόμα και το ίδιο του το σώμα. Η ενέργεια τους βέβαια μπορεί να τα καθιστά και λίγο ανεξέλεγκτα, αφού ακόμα δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις κινήσεις και τα συναισθήματα τους. Κάποια λάθη, όμως, στην ανατροφή των γονέων μπορούν να κάνουν αυτή τη διαδικασία ακόμα πιο ζόρικη. Για αυτό, σήμερα, σου βρήκαμε εκείνα τα πέντε λάθη που καλό είναι να αποφύγεις…

Το βοηθάς υπερβολικά
Η νηπιακή ηλικία είναι εκείνη η περίοδος που το παιδί πρέπει να μάθει να κάνει μερικά πράγματα μόνο του. Ξεκινώντας από τα απλά. Για παράδειγμα, αν το βοηθάς συνέχεια να φοράει τα ρούχα του ή του ετοιμάζεις το παιχνίδι με το οποίο θα περάσει τη μέρα του, τότε στην πραγματικότητα δεν συμβάλλεις στο να του δείξεις τα βήματα, ώστε στο μέλλον να το κάνει μόνο του. Είναι σπουδαίο τα παιδιά να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και να γίνουν σταδιακά πιο ανεξάρτητα, κάτι που θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν και περισσότερη αυτοπεποίθηση όσο μεγαλώνουν.

Δεν του δίνεις ποικιλία τροφών
Το νήπιο σου έχει βρει τις αγαπημένες του τροφές και εσύ, επειδή δεν θες να βάλει τα κλάματα, του τις προσφέρεις στον υπερθετικό βαθμό. Λάθος! Ένα παιδί χρειάζεται να μάθει από νωρίς ότι το πιάτο του πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών και ειδικότερα φρούτα και λαχανικά. Πειραματίσου με τις γεύσεις σου, πρόσθεσε τις απαραίτητες τροφές σε μερικές συνταγές και νίκησε την επιλεκτικότητα του παιδιού σου από νωρίς.

Ξεκινάς την εκπαίδευση τουαλέτας πολύ νωρίς
Η μετάβαση από την πάνα στο γιο γιο και από το γιο γιο στην κανονική τουαλέτα είναι μία στιγμή ορόσημο στη ζωή ενός νηπίου. Μία διαδικασία που πρέπει να γίνει σωστά, αλλά όχι βιαστικά. Μην επιταχύνεις, λοιπόν, τη μετάβαση αυτή και το σημαντικότερο: δες τα σημάδια που φανερώνει το μωρό σου.

Δεν εμποδίζεις το παιχνίδι με τις μπλε οθόνες
Οι εποχές έχουν αλλάξει. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη μαγεία του κινητού και του τάμπλετ από πολύ νωρίς, κάτι, όμως, το οποίο δεν πρέπει να γίνει πριν το μικρό σου γίνει τριών. Προσπάθησε να μάθεις στο παιδί σου να απασχολεί το χρόνο του με άλλες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι με φυσικά αντικείμενα, τη ζωγραφική ή ακόμα και με το να σου κάνει γκριμάτσες.

Δεν το αφήνεις να ξεσπάσει
Θες ηρεμία και αυτό είναι κάτι παραπάνω από λογικό. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάς ότι το νήπιο σου αδυνατεί να εκφραστεί με τις λέξεις. Άφησε το, λοιπόν, να κάνει το μικρό το ξέσπασμα και στη συνέχεια ηρέμησε το με το δικό σου μοναδικό τρόπο.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More