Angry Birds! Μάθε στο παιδί σου (και στον εαυτό σου) να διαχειρίζεται τον θυμό του!

“Μαμά, θύμωσα!” Το ακούμε συχνά από τα παιδιά μας και η πρώτη μας σκέψη είναι να τα στείλουμε στο δωμάτιό τους για να ηρεμήσουν ή να τους τσακωθούμε μαζί τους γιατί… «ποιος νομίζεις οτι είσαι και θυμώνεις με τη μαμά;»
Αυτό όμως δεν πρόκειται να λύσει το θέμα του θυμού μακροπρόθεσμα, αντιθέτως μάλλον θα εντείνει τις συγκρούσεις μεταξύ σας και θα σας χαλάει κάθε φορά τη διάθεση.
Τι επιλογές έχεις για να διαχειριστείς αυτή την άβολη κατάσταση και να βοηθήσεις το παιδί να καταλάβει τον εαυτό του καλύτερα; Η Μάρεα Λαουτάρη-Δεληγιάννη, Life Coach / Strategic Interventionist, USA έχει μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις!

Τι κρύβεται πίσω από το θυμό;
Αναρωτήσου τι σημαίνει «θύμωσα». Εάν ψάξεις λίγο πίσω από το τρομακτικό και φασαριόζικο συναίσθημα το θυμού, αυτό που θα βρείς θα είναι ο πόνος, η στεναχώρια και ένα γλυκό παράπονο που λέει «Νομίζω ότι δεν με αγαπάς…». Φυσικά και το αγαπάς και θέλεις να του το δείχνεις με κάθε τρόπο.

Η πρόταση του “Μεταμορφωτικού Λεξιλογίου”
Χρησιμοποίησε τη δύναμη του Μεταμορφωτικού Λεξιλογίου, μια τεχνική που αλλάζει αμέσως το συναίσθημα (τόσο το δικό σουόσο και του παιδιού) και πες του οτι αντί να λέει «Θύμωσα» μπορεί να χρησιμοποιεί μία πιο ειλικρινή λέξη για το συναίσθημα του εκείνη τη στιγμή, δηλαδή, την λέξη «Στεναχωρήθηκα». Θα διαπιστώσεις ότι με έναν περίεργο τρόπο, αισθάνεσαι και εσύ εντελώς διαφορετικά όταν ακούς «Στεναχωρήθηκα» αντί «Θύμωσα». Και ακριβώς επειδή νιώθεις διαφορετικά, η αντίδρασή σου θα είναι πιο ήπια και δημιουργική οπότε έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να λύσεις το πρόβλημα πιο γρήγορα.

Κάθε αλλαγή θέλει επανάληψη και συνέπεια

Για να μάθει το παιδί μας κάτι καινούργιο, όπως σε όλα τα νεα «μαθήματα», χρειάζεται επιμονή και υπομονή, οπότε δεσμεύσου να επαναλαμβάνεις με συνέπεια στο παιδί την επιλογή της νέας λέξης «στεναχωρήθηκα» όταν αισθάνεται θυμό. Σταδιακά, θα δεις οτι θα χρησιμοποιεί τελικά τη νέα λέξη και μαζί με την λέξη θα αλλάζει η ένταση των συναισθημάτων του αλλά και των δικών σου.


Μαθήματα επικοινωνίας: Ζήτα του να σου εξηγήσει!

Γονάτισε, εάν χρειάζεται, για να σταθείς στο ύψος των ματιών του παιδιού και ρωτήσέ το ήρεμα, χωρίς να το πιέζεις, τον λόγο για τον οποίο στεναχωρήθηκε. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για κάτι απλό, για παράδειγμα δεν θέλει να φάει τις φακές που του μαγείρεψες, δεν θέλει να διαβάσει ή θέλει πίσω το παιχνίδι που του στέρησες. Οταν καταλάβεις ακριβώς την «πηγή» του θυμού του, μπορείς να απαντήσεις κατάλληλα για να το ηρεμήσεις. Όλα λύνονται όταν ξέρουμε να επικοινωνούμε καλά, και το παιδί δεν γεννιέται γνωρίζοντας τις βασικές αρχές επικοινωνίας, είναι δικό μας καθήκον να του μάθουμε να μιλάει για το τι το ενοχλεί και να μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
Το κλειδί της επιτυχίας εδώ είναι να δείξουμε κατανόηση τη στιγμή που επικοινωνούμε και να διατηρήσουμε τη φωνή μας ήρεμη και σταθερή ώστε να ηρεμήσει και το παιδί.

Χτύπα το μαξιλάρι!
Τα παιδιά ηρεμούν πιο γρήγορα εάν χρησιμοποιήσουν την ένταση και την ενέργεια που νιώθουν στο σώμα τους τη στιγμή του θυμού με κάποιον δημιουργικό τρόπο. Δεν είναι σωστό να ξεσπάει πάνω σου ή πάνω σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, μπορεί όμως εάν θέλει να κάνει τραμπολίνο, να χοροπηδήσει (εκφράζοντας έτσι τον θυμό του) ή ακόμη καλύτερα να χτυπήσει ένα μαξιλάρι μέχρι να εκτονώσει την ένταση των συναισθημάτων του.

Το παιδί σου μιμείται εσένα!
Σκέψου λίγο τη δική σου αντίδραση όταν θυμώνεις. Τα παιδιά μιμούνται τον τρόπο συμπεριφοράς των γονιών τους. Αναλογίσου μήπως τελικά το παιδί το κάνει με τον τρόπο που το κάνεις εσύ. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να αποφασίσεις πώς θα αντιδράσεις την επόμενη φορά εάν θέλεις σταδιακά και το παιδί να ακολουθήσει πιο δημιουργικούς τρόπους αντίδρασης. Όσα αναφέραμε πιο πάνω, μπορούν να βοηθήσουν και εσένα οπότε χρησιμοποίησε το Μεταμορφωτικό Λεξιλόγιο, εξήγησε γραπτώς ή στον σύντροφό σου τον πραγματικό λόγο της στεναχώριας σου, βγες μια βόλτα ή χτύπησε ένα μαξιλάρι (θα το απολαύσεις!) και επιβράβευσε τον εαυτό σου για τις αλλαγές που πετυχαίνεις!

Πες του μπράβο όταν πετύχει να αλλάξει κάτι!
Μόλις διαπιστώσεις οτι έχει πετύχει να κάνει κάποια αλλαγή στον τρόπο που διαχειρίζετε τον θυμό του επιβράβευσέ το με μία αγκαλιά, πες του πόσο υπερήφανη και χαρούμενη σε κάνει και το σημαντικότερο, ανακοίνωσε την πρόοδό του και στην υπόλοιπη οικογένεια (δημοσίως δηλαδή) με την πρώτη ευκαιρία. Έτσι θα το κάνεις να νιώσει οτι πετυχαίνει και τα καταφέρνει, θα αισθανθεί αυτοπεποίθηση και αυτό θα το κάνει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη νέα του τακτική στο μέλλον.

Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Read More

And More