Άνοιξη και σχολείο: Πώς να κάνεις το διάβασμα διασκεδαστικό για τα παιδιά σου

Η φύση ανθίζει, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια μοσχομυρίζουν, ο ήλιος καίει και τα παιδιά… ξεμυαλίζονται! Η άνοιξη μπορεί να θεωρείται για όλους η εποχή της «αναγέννησης», της ενέργειας και της χαράς, αλλά για τα παιδιά όλα αυτά συμβαίνουν σε υπερθετικό βαθμό! Ο καλός καιρός είναι ικανός να φέρει τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ψυχολογία και αυτό ισχύει φυσικά και για τα παιδιά! Μετά από ένα βαρύ και μακρόσυρτο χειμώνα, που τα “αιχμαλώτισε” στο σπίτι και τη ρουτίνα, η διάθεσή τους τώρα φτιάχνει όλο και περισσότερο και επιζητούν συνεχώς να είναι έξω, να παίζουν στο πάρκο και τις παιδικές χαρές με τους φίλους τους, να κάνουν βόλτες με τα ποδήλατα και να… μαζεύουν ήλιο! Παρ’ όλα αυτά, το σχολείο δυστυχώς δεν έχει τελειώσει και όσο κι αν θέλουν να βρίσκονται μονίμως έξω από το σπίτι και να διασκεδάζουν κάνοντας κάθε λογής εξωτερικές δραστηριότητες, οι… υποχρεώσεις παραμένουν στη θέση τους -τουλάχιστον για λίγο ακόμη!

Όταν, λοιπόν, η ευδιαθεσία της άνοιξης και του επερχόμενου καλοκαιριού “πιάνει” τα μικρά σου, εσύ θέλεις να φέρεις την απαραίτητη ισορροπία και να τους υπενθυμίσεις πως όσο έχουν μαθήματα, δεν πρέπει να παραμελούν τις υποχρεώσεις τους, και κάπου εκεί τα πράγματα μπορεί να… σκουρύνουν! Με λίγα λόγια, προετοιμάσου να δεχθείς… σωρεία αντιδράσεων! Γι’ αυτό, θα χρειαστεί να επιστρατεύσεις όλη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου για να σκαρφιστείς τρόπους που θα βοηθήσουν τα μικρά σου να διασκεδάσουν ακόμη και όταν είναι η ώρα του διαβάσματος! Και η αλήθεια είναι πως το “διάβασμα” ούτε τελειώνει ποτέ, ούτε περιορίζεται στα σχολικά μαθήματα! Αντιθέτως, οι βάσεις για τη μόρφωση και την καλλιέργεια των παιδιών -ανεξαρτήτως ηλικίας- πηγάζουν και θεμελιώνονται μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον και τους γονείς τους!

Επομένως, αντί να… χολοσκάς που τα παιδιά έχουν ξεμυαλιστεί, ίσως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα βοηθήσεις να περάσουν καλά, να παίξουν και να γελάσουν, ενώ παράλληλα παίρνουν και το… μάθημά τους! Για να κάνεις το διάβασμα διασκέδαση μπορείς να δεις παρακάτω μερικούς τρόπους που σίγουρα θα ευχαριστήσουν τα μικρά… ζιζάνια!

 

“Παίξε” με την αριθμητική
Μία από τις πιο εύκολες λύσεις, όταν τα μικρά σου δυσκολεύονται στα μαθηματικά είναι να προσπαθήσεις να τους τα εξηγήσεις μέσα από έννοιες που μπορούν να αντιληφθούν με μεγαλύτερη ευκολία! Από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους στα παιδιά είναι η αριθμητική με… τουβλάκια Lego! Τα αγαπημένα τους παιχνίδια δεν είναι απαραίτητο να μπουν στο… ράφι κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, αλλά αντιθέτως να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο! Μέσα από τα χρωματιστά τουβλάκια τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ευκολότερα τις πράξεις της πρόσθεσης, της αφαίρεσης, του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης!

 

“Διάβασε” ορθογραφία
Η ορθογραφία είναι μία περίπτωση που μπορεί να ταλαιπωρεί πολλά παιδιά –και τους γονείς τους! Πολλές φορές, η διαδικασία της εκμάθησης σωστής ορθογραφίας μπορεί να είναι κουραστική και βαρετή για τα παιδιά και να χρειάζονται κάτι περισσότερο ενδιαφέρον για να εμπεδώσουν τους κανόνες και τη γραμματική! Εκείνο που μπορεί να τους αλλάξει τη γνώμη απέναντι στην ορθογραφία, όμως, μπορεί να είναι το αγαπημένο βιβλίο τους ή το λατρεμένο comic τους! Δοκίμασε να τα “εμπνεύσεις” να… αντιγράψουν παραγράφους από το βιβλίο που τους αρέσει πιο πολύ αυτό τον καιρό! Με αυτό τον τρόπο θα βρουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτό που προσπαθούν να γράψουν!

 

“Ταξίδεψε” στη γεωγραφία
Μπορεί να είναι ένα μεγάλο “αγκάθι” για τα παιδιά, αλλά η γεωγραφία πέρα από πολύ χρήσιμη και σημαντική, μπορεί να είναι και ιδιαίτερα διασκεδαστική! Αρκεί να γίνει συναρπαστική για να τους “κλέψει” την καρδιά! Η “ξερή” γνώση της γεωγραφικής θέσης κάθε χώρας και πρωτεύουσας είναι αρκετά κουραστική για τα παιδιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει σούπερ… γοητευτική! Μπορείς να τα αφήσεις να επιλέξουν τυχαία μια χώρα στην υδρόγειο και έπειτα να τα “μαγέψεις” με την κουλτούρα και τις παραδόσεις κάθε περιοχής! Μίλησέ τους για τον τόπο που διάλεξαν, βάλε τους να ακούσουν τοπική μουσική, γνώρισέ τους με την κουλτούρα και την ιστορία του τόπου και είναι σίγουρο ότι μέσα από το χορό, τα τραγούδια και τις γεύσεις, θα τους εντυπωθούν περισσότερες πληροφορίες για τη χώρα!

 

“Βόλταρε” στα μαθήματα
Από τη στιγμή που όσο καλύτερος είναι ο καιρός, τόσο περισσότερες θα είναι και οι εξωτερικές δραστηριότητές σας, δεν σημαίνει πως η εκπαίδευση δεν μπορεί να βγει μαζί σας… βόλτα! Άλλωστε, τα μεγαλύτερα μαθήματα μπορεί να μην κρύβονται καν στα βιβλία… Από το να πάτε μαζί για διάβασμα στον κήπο ενός cafe ή στα καταπράσινα γρασίδια ενός πάρκου, μέχρι να θέτετε απλά ερωτήματα ορθογραφίας σε καθημερινά πράγματα που συναντάτε γύρω σας, το “διάβασμα” μπορεί να γίνει σούπερ διασκεδαστικό! Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δείτε στο δρόμο την αγαπημένη του φωτεινή επιγραφή του κινηματογράφου της γειτονιάς ή την πινακίδα που οδηγεί στο πάρκο, ρωτήστε το πώς γράφεται η λέξη που διαβάζει!

 

“Παρακολούθησε” την ιστορία
Ίσως να είναι το δυσκολότερο task για τα παιδιά! Η ιστορία είναι συχνά “βραχνάς” για τα μικρά που καλούνται να θυμηθούν με κάθε λεπτομέρεια γεγονότα και κατορθώματα από το πιο απλό, μέχρι το πιο περίπλοκο! Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς και σε αυτή την περίπτωση να βρεις εναλλακτικές λύσεις! Το ήξερες πως υπάρχουν πολλά animation “ντοκιμαντέρ” που μιλούν για την ιστορία; Αρκεί να βρεις τα κατάλληλα για την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού και αντί να παρακολουθήσετε μια οποιαδήποτε παιδική ταινία, να αφιερώσετε μια βραδιά σε αυτή την… παιχνιδιάρικη πλευρά της ιστορίας!

Read More

And More