Ανοιξιάτικες χειροτεχνίες με φυσικά υλικά και… ανθισμένη φύση για τα παιδιά

Ο Μάρτιος μπήκε και έφερε μαζί του την άνοιξη! Ζεστός ήλιος, ανεβασμένες θερμοκρασίες, ανθισμένες αμυγδαλιές, καταπράσινη φύση και πολλή διάθεση για εξορμήσεις! Ήδη είχες σίγουρα τη δυνατότητα να απολαύσεις ανέμελες Σαββατιάτικες βόλτες στη λιακάδα με τα παιδιά σου, να επισκεφτείτε το κοντινότερο πάρκο και τις ηλιόλουστες αμμουδιές στις παραλίες! Άλλωστε, η άνοιξη και ο καλός καιρός πάντα “ανοίγουν” την όρεξη και φτιάχνουν τη διάθεση, δίνοντάς σου την ευκαιρία να βγεις έξω με τα μικρά και να απολαύσετε τις φωτεινές ημέρες και τις γλυκές βραδιές!

Ωστόσο, επειδή μπορεί ημερολογιακά να διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες της πιο ανθισμένης και χαρούμενης εποχής του χρόνου, αλλά όπως λέει και το ρητό: “Μάρτη γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης”! Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα κάνουν την εμφάνισή τους τα (τελευταία, ας ελπίσουμε!) γκρίζα σύννεφα και θα σε ξανακλείσουν, έστω για λίγο, στο σπίτι, πάνω που είχες πάρει… φόρα! Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, μπορείς να φέρεις την άνοιξη στο σπίτι, σχεδιάζοντας μια σειρά από δραστηριότητες για… εσωτερικούς χώρους με τα πιτσιρίκια! Μάλιστα, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και “στοιχεία” της φύσης θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε χειροτεχνίες και να δημιουργήσετε τέχνη, που θα ξετρελάνει τους μικρούς μπόμπιρες!

Πέτρες κάθε μεγέθους και χρώματος, φύλλα από δέντρα και φυτά, “γέρικα” ξύλα και κλαδιά, κηρομπογιές, ξυλομπογιές και χαρτί, λίγος σπάγκος και χρωματιστές κλωστές είναι τα ελάχιστα υλικά που θα χρειαστείτε για να μπαίνετε στο ανοιξιάτικο κλίμα, ακόμα και τις ώρες που είστε στο σπίτι!

Δες τις “ανοιξιάτικες” χειροτεχνίες που μπορείς να κάνεις με τα παιδιά στο σπίτι!


“Ανθισμένες” γιρλάντες

Τι θα χρειαστείτε: Φύλλα και πέταλα από λουλούδια, σπάγκος/κλωστή/νήμα, βελονάκι για κέντημα
Τι να κάνετε: Αφού έχεις παροτρύνει τα παιδιά να μαζέψουν φύλλα και λουλούδια από τη βόλτα στο πάρκο ή την εξοχή, εφοδιάσου με τα υπόλοιπα υλικά και ξεκινήστε το… κέντημα! Περάστε το νήμα από τη βελόνα και με προσοχή τρυπήστε κάθε φύλλο και πέταλο στην άκρη του, περνώντας την κλωστή από κάθε ένα. Αν τα παιδιά είναι μικρότερης ηλικίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διακορευτή χαρτιού, ώστε να τρυπήσετε με ευκολία τα φύλλα. Περνώντας την κλωστή διαδοχικά από κάθε φύλλο και πέταλο μπορείτε να φτιάξετε όσο μεγάλες γιρλάντες θέλετε ή ακόμη και μικρά βραχιολάκια και κολιέ για τα μικρά!

 

Χρωματιστά κλαδιά

Τι θα χρειαστείτε: Αυτοκόλλητη ταινία, νήματα σε διάφορα χρώματα, ξυλαράκια και κλωνάρια
Τι να κάνετε: Πάρτε κάθε κομμάτι ξύλου, διαλέξτε ποιο χρώμα νήματος θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κάντε στη μια άκρη του κλωναριού έναν κόμπο με την κλωστή. Περάστε και ένα κομμάτι αυτοκόλλητης ταινίας για να είναι πιο σταθερό το αποτέλεσμα και συνεχίστε να τυλίγετε την κλωστή γύρω από το ξυλαράκι. Έτσι, θα έχετε το πιο ωραίο και χαρούμενο διακοσμητικό για το παιδικό δωμάτιο!

 

“Εκτυπωμένα” φύλλα

Τι θα χρειαστείτε: Τσιγαρόχαρτο, ξυλομπογιές, κηρομπογιές και φύλλα από φυτά
Τι να κάνετε: Ο πιο απλός και όμορφος πίνακας ζωγραφικής γίνεται αποτυπώνοντας το φύλλο στο χαρτί! Τοποθετήστε σε μια σταθερή επιφάνεια το φύλλο και από πάνω το ημιδιάφανο τσιγαρόχαρτο, πιέστε και ξεκινήστε το… μουτζούρωμα με τις μπογιές! Περνώντας το μολύβι πάνω από το λεπτό φύλλο χαρτιού, τα “νεύρα” και οι ανάγλυφες λεπτομέρειες του πράσινου, χλωρού φύλλου θα εμφανίζονται πάνω στο χαρτί!

 

“Ζωντανές” πέτρες
Τι θα χρειαστείτε: Νερομπογιές και τέμπερες, ανεξίτηλο μαύρο μαρκαδόρο και πέτρες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα
Τι να κάνετε: Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και ζωγραφίστε με τις νερομπογιές πρόσωπα πάνω στις πέτρες! Ό,τι χρώμα θέλουν τα μικρά, ό,τι έκφραση μπορούν να σκεφτούν, έτσι μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη και μια ολόκληρη οικογένεια από… Πετρο- ανθρώπους! Με το μαρκαδόρο μπορείτε να σχηματίσετε μάτια, μύτες και χαμόγελα ή μαλλιά, αν είναι δύσκολο να τα ζωγραφίσουν τα παιδιά με τις τέμπερες.

Read More

And More