Ανοιξιάτικη δερματίτιδα στα παιδιά από τις κάμπιες: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θα τα αντιμετωπίσεις

Η κακοκαιρία αποτελεί παρελθόν, η θερμοκρασία, ανεβαίνει, διανύουμε ένα τριήμερο και το πιθανότερο είναι να βρεθεί με τα μικρά σου στην εξοχή. Από εδώ και στο εξής οι βόλτες και οι μικρές αποδράσεις το weekend αυξάνονται αλλά θα πρέπει πάντα να σκέφτεσαι πως όσο η φύση ανθίζει κρύβει παράλληλα και μικρές παγίδες όπως είναι για παράδειγμα οι αλλεργικές αντιδράσεις. Μία από τις πιο συχνές μάλιστα προέρχονται από τις κάμπιες. Πως θα αναγνωρίσεις όμως τη δερματίτιδα από τις κάμπιες και κυρίως με ποιον τρόπο θα την αντιμετωπίσεις; 

Δες όλες τις λεπτομέρειες στη συνέχεια. 

Είναι μία από τις πιο συχνές δερματολογικές παθήσεις της άνοιξης και παράλληλα η πρώτη ενόχληση στα παιδιά που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης. Ακολουθούν αρκετές ακόμη όπως ρινίτιδα, άσθμα ή αναφυλαξία στην γύρη των λουλουδιών και των πεύκων.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζεις πως η κάμπια των πεύκων έχει την ικανότητα, όταν νιώθει ότι απειλείται από κάποιο ακούμπισμα να εκτοξεύει στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν μια ισχυρή τοξίνη που ερεθίζει το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα του παιδιού. Η επαφή και μόνο από σημεία από τα οποία πέρασε η κάμπια και άφησε τα τριχίδια της, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι οι τρίχες με την τοξίνη μπορούν να μεταφερθούν με τον αέρα αρκετά μακριά από το σημείο που βρίσκεται η ίδια η κάμπια και να προκαλέσουν εξίσου σημαντικό πρόβλημα στο παιδί. Επίσης, οι βλάβες στο δέρμα δεν περιορίζονται μόνο στα εκτεθειμένα σημεία, αλλά μπορεί να περάσουν και μέσα από τα ρούχα και να εμφανιστούν σημάδια σε οποιοδήποτε άλλο σημείο.

Τα τριχίδια μοιάζουν με καμάκι και διεισδύουν εύκολα στην επιδερμίδα του παιδιού, απελευθερώνονται τοξικές ουσίες οι οποίες προκαλούν αντίδραση υπερευαισθησίας, είτε άμεσα, είτε μερικές ώρες μετά. Σπάνια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και να απειληθεί η ζωή του παιδιού, αν δεν ληφθούν γρήγορα θεραπευτικά μέτρα.

Τα συμπτώματα είναι κοκκινίλες και έντονη φαγούρα. Οι κοκκινίλες εξελίσσονται σε τρεις με τέσσερις ημέρες και μπορεί να αφήσουν στο τέλος ένα καφέ χρώμα που αργεί να υποχωρήσει. Μερικές φορές, όλο αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούμε και το αποτύπωμα της πορείας της κάμπιας πάνω στο δέρμα. Χρειάζεται πολλή προσοχή στα μάτια, διότι αν τα έχουν ακουμπήσει τριχίδια, τότε μπορεί να εμφανιστεί κοκκινίλα και με το τρίψιμο λόγω της φαγούρας να τραυματισθεί το άσπρο του ματιού. Επίσης, η εισπνοή των τριχιδίων μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα, κρίση βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και στα ευαίσθητα παιδιά ακόμη και κρίση άσθματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση:
Συνήθως, ένας έμπειρος παιδίατρος που έχει δει και στο παρελθόν δερματίτιδες από κάμπιες, μπορεί να βγάλει εύκολα την διάγνωση. Το πρόσφατο ιστορικό, δηλαδή πού βρισκόταν το παιδί τις τελευταίες ώρες, θα βοηθήσει.

Υπάρχει και μια μέθοδος με την χρήση κολλητικής ταινίας που εφαρμόζεται πάνω στις βλάβες του δέρματος και μετά γίνεται παρατήρηση στο μικροσκόπιο όπου διαπιστώνεται η παρουσία ή μη τριχιδίων της κάμπιας.

Πώς θεραπεύεται η δερματίτιδα από κάμπιες:

  •  Απομακρύνουμε τις τρίχες της κάμπιας με ένα μικρό τσιμπιδάκι ή με λίγο σελοτέιπ.
  • Πλένουμε με καθαρό τρεχούμενο νερό την περιοχή που έχει ερεθισμό.
  • Τοποθετούμε κομπρέσες με δροσερό νερό πάνω στα ερεθισμένα σημεία.
  • Εφαρμόζουμε τοπικά αλοιφές με κορτιζόνη για να μειωθεί η κοκκινίλα και η φαγούρα.

Προληπτικά μέτρα:

  •  Ενημερώνουμε και εξηγούμε στα παιδιά να μην πλησιάζουν τα πεύκα που φαίνεται ότι πάνω τους υπάρχουν φωλιές από κάμπιες.
  • Συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην αγγίζουν τις κάμπιες ή τις φωλιές τους.
  • Την περίοδο της άνοιξης αποφεύγουμε να απλώνουμε τα ρούχα σε εξωτερικούς χώρους.
  • Φοράμε στα παιδιά κατάλληλα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια.
  • Φοράμε στα παιδιά γυαλιά ηλίου και γάντια αν πρόκειται να ασχοληθούν με την κηπουρική.
  • Συμβουλευόμαστε τον γιατρό αν τα συμπτώματα είναι επίμονα ή το παιδί εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή.

 

 

And More