“Απαγορευμένη” η χορήγηση φαρμάκων με κωδεΐνη σε παιδιά

“Απαγορευμένη” η χορήγηση φαρμάκων με κωδεΐνη σε παιδιά | tlife.gr

Σύμφωνα με οδηγίες του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν κωδεΐνη, τη δραστική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα φάρμακα για το βήχα και το άλγος! Οι γονείς θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών σε φάρμακα για τον πόνο και για τον βήχα, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν περιέχουν κωδεΐνη, ή μια άλλη ουσία, που ονομάζεται tramadol, προτού δώσουν το φάρμακο στο παιδί τους.

Τι λέει ο FDA για την κωδεΐνη
Ανακοινώθηκαν αλλαγές ως προς τις οδηγίες για την αναγραφή ουσιών στις ετικέτες των φαρμάκων που περιέχουν κωδεΐνη, λόγω των πολλών αναφορών ότι μερικά παιδιά αντιμετωπίζουν απειλητικά για τη ζωή τους προβλήματα αναπνοής, ενώ έχουν σημειωθεί και θάνατοι μετά τη λήψη φαρμάκων ανάλογων!

Από το 1969 έως το 2015, ο FDA έλαβε 64 αναφορές σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων στα παιδιά που συνδέονται με τη χρήση φαρμάκων που περιέχουν κωδεΐνη. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν 24 θάνατοι. Οι περισσότερες περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που συνδέονται με το φάρμακο εμφανίστηκαν σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Καμπανάκι και για άλλη ουσία
Εκτός από τις νέες προειδοποιήσεις για την λήψη κωδεΐνης από παιδιά, ο FDA προειδοποίησε επίσης για τη χρήση ενός άλλου φαρμάκου ανακούφισης του πόνου, που ονομάζεται τραμαδόλη (tramadol) σε παιδιά κάτω των 12 ετών και κατά της χρήσης και των δύο ουσιών (κωδεΐνη και τραμαδόλη) σε γυναίκες που θηλάζουν.

Τόσο η κωδεΐνη, όσο και η τραμαδόλη, είναι τύποι φαρμάκων με οπιοειδή. Η κωδεΐνη βρίσκεται σε ορισμένα απλά φάρμακα για το βήχα, καθώς και σε συνταγογραφούμενα αναλγητικά φάρμακα. Η τραμαδόλη βρίσκεται σε ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή και είναι εγκεκριμένη για χρήση μόνο σε ενήλικες.

Κωδεΐνη, παχυσαρκία και υπνική άπνοια
Ο FDA ανακοίνωσε, επίσης, ότι η κωδεΐνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών εάν είναι παχύσαρκοι, ή έχουν παθήσεις, όπως αποφρακτική άπνοια ύπνου, ή σοβαρή πνευμονική νόσο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων.

Σε μητέρες που θηλάζουν συνιστάται επίσης να μην λαμβάνουν κωδεΐνη ή τραμαδόλη, επειδή τα φάρμακα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παρενέργειες σε ορισμένα βρέφη, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής υπνηλίας, σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων και θανάτων.

Πηγή: iatropedia.gr
Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock

READ more