Από 1 ενός 18 μηνών: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί αναλυτικά τα στάδια ανάπτυξης ενός μωρού

Και τώρα που έφερες στον κόσμο αυτό το μωρό σου και επιστρέψατε μαζί στο σπίτι, το πρώτο σου άγχος ως νέα μαμά αφορά την ανάπτυξη του μωρού σου. Τι αναμένεται να συμβεί ανά μήνα και πότε πρέπει να απευθυνθείς στον παιδίατρο σου; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί. Ο λόγος στον ίδιο… 

Μετά τον τοκετό και την επιστροφή στο σπίτι και μετά τις πρώτες αγωνίες για την προσαρμογή στην ζωή με το παιδί στο σπίτι, οι γονείς ενδιαφέρονται και αναρωτιούνται για το τι πρέπει να παρατηρούν στο παιδί τους όσον αφορά την ανάπτυξη του. Τι είναι το αναμενόμενο και τι αυτο που θα πρέπει να τους ανησυχήσει; Τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού ποικίλουν από μήνα σε μήνα. Μια σχετική παρακολούθηση και παρατήρηση θα μπορούσε να είναι η εξής:

Την 1η μέρα της ζωής του και για ένα μήνα σχεδόν το μωρό διατηρεί την λεγόμενη εμβρυϊκή στάση. Δηλαδή το κορμάκι του είναι μαζεμένο, όπως ακριβώς μέσα στην κοιλιά, και χέρια – πόδια είναι μαζεμένα. Αν θα μπορούσαμε να κάνουμε το περίγραμμα το σώματος, του θα λέγαμε ότι μοιάζει με ένα αβγό.

1-6 μηνών
Στον 1ο μήνα αν βάλουμε το μωρό μπρούμητα, τότε διαπιστώνουμε ότι μπορεί να σηκώνει το πηγούνι του, αλλά το κεφάλι και το βλέμμα είναι στραμμένα προς το έδαφος. Στον 2ο μήνα το μωρό είναι ικανό ευρισκόμενο στην θέση μπρούμητα, να σηκώνει και το κεφάλι του μαζί με τον θώρακα σε σχήμα κόμπρας. Συνιστάται για κάποια λεπτά της μέρας να το βάζουμε μπρούμητα, διότι έτσι δυναμώνουν οι ραχιαίοι μυς. Στον 3ο μήνα είναι ικανό να ανοίγει και να τεντώνει τα χέρια και τα πόδια και να τα κλείνει ξανά. Στον 4ο μήνα μπορεί να κάθεται με τον κορμό στην όρθια θέση 45-90 μοίρες με κάποια στήριξη στην πλάτη. Στον 5ο μήνα το μωρό μπορεί να κάθεται στον ποπό του, να πιάνει αντικείμενα και να τα κουνάει. Χρειάζεται μόνο μια πολύ μικρή βοήθεια στήριξης της πλάτης του. Το μωρό μπορεί να κάθεται άνετα στο καρεκλάκι φαγητού και να παίζει με διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά του.

7 – 12 μηνών
Στον 7ο μήνα μπορεί να κάθεται μόνο του χωρίς στήριξη της πλάτης του. Μεταξύ του 7ου και του 8 ούτε μήνα αρχίζει να σέρνεται σαν να μπουσουλάει. Στον 8ο μήνα μπορεί να αρχίσει να στέκεται στα πόδια του, αν κάποιος το στηρίζει στην πλάτη του. Μεταξύ του 8ου και του 10ου μήνα είναι ικανό να γυρίζει το κορμάκι του πότε αριστερά και πότε δεξιά για να δει ή να πιάσει ένα αντικείμενο. Στον 9ο μήνα μπορεί να πιάνεται από τα έπιπλα και να σηκώνεται στα πόδια του προσπαθώντας να φτάσει αντικείμενα. Μεταξύ του 9ου και του 10ου μήνα μπουσουλάει σε σχήμα γάτας στηριζόμενο στα χέρια και τα πόδια στα γόνατα. Στους 11 μήνες μπορεί να κάνει μερικά βήματα όρθιο, αν κάποιος του κρατάει το χέρι. Στους 12 μήνες μπουσουλάει σαν γάτα και πηγαίνει να πιάσει μια μπάλα στο πάτωμα.

13 – 18 μηνών
Στους 13 μήνες μπορεί να ανεβεί σκαλοπάτια μπουσουλώντας. Στους 14 μήνες σηκώνεται και στέκεται στα πόδια του μόνο του για λίγα λεπτά. Στους 15 μήνες σηκώνεται και περπατάει από μόνο του για μερικά μέτρα. Από 16-18 μηνών μπορεί να ανεβαίνει σε μια καρέκλα ενηλίκων. Στους 18 μήνες περπατάει μόνο του όρθιο κρατώντας και ένα παιχνίδι στα χέρια του.

Read More

And More