Απόκριες 2020: Οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές

Βρισκόμαστε στην καρδιά των Αποκριών και οι μικροί μας φίλοι περιμένουν πως και πως να τελειώσουν τα μαθήματα στο σχολείο και να ξεκινήσουν τους εορτασμούς. Να ντυθούν με τις αγαπημένες τους στολές, να πετάξουν χαρτοπόλεμο και σερπαντίνες, να χορέψουν, να τραγουδήσουν και (φυσικά) να χαρούν. Ο ρυθμός των Αποκριών “κυλάει” σε όλη τη χώρα, με τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας να έχουν ετοιμάσει αμέτρητες εκδηλώσεις για τους μικρούς (και όχι μόνο) φίλους μας.

Γι’ αυτό και σήμερα θα δούμε παρέα τα μεγαλύτερα και άκρως αποκριάτικα… street parties, καθώς και τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα!

*Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται όλα τα καρναβάλια της Ελλάδας.

Απόκριες στο Δήμο Αθηναίων

Οι δρόμοι γεμίζουν με κονφετί, μάσκες, κάπες και καπέλα. Κρουστά και τύμπανα δίνουν τον ρυθμό, αρλεκίνοι, πιερότοι και κλόουν κρύβονται στις παρυφές της Ακρόπολης, στο κέντρο και στις γειτονιές, για να μας παρασύρουν με χαρούμενους σκοπούς… Λιλιπούτειοι καρναβαλιστές περπατούν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όσο γνωστοί τραγουδιστές δίνουν το ρυθμό του Φετινού Καρναβαλιού.

Καρναβάλι στο Ίλιον

Ποιος είπε ότι ένας δήμος δεν μπορεί να οργανώσει το δικό του Καρναβάλι; Φέτος, Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της πόλης, με τη συμμετοχή των σχολείων, των πολιτιστικών συλλόγων και άλλων καρναβαλικών ομάδων του Ιλίου, εμπλουτίζεται με την ομάδα θεάτρου δρόμου “Teatro-Theama” και απογειώνεται από τους ήχους της μπάντας κρουστών Quilombo. Ο ρυθμός των κρουστών μετατρέπει το Ίλιον στον απόλυτο προορισμό για τους φετινούς εορτασμούς, δίνοντας μία εσάνς Βραζιλίας στην πόλη.

Καρναβάλιμος στον Άλιμο

Αν μένεις στα Νότια προάστια, μη αγχώνεσαι καθόλου! Ο Δήμος Αλίμου έχει ετοιμάσει και φέτος τις καλύτερες και πιο ιδιαίτερες εκδηλώσεις. Το τριήμερο ξεκινά με δωρεάν παραστάσεις στο Θέατρο Σκιών, προκειμένου οι μικροί μας φίλοι να μάθουν το μύθο της Αποκριάς. Συνεχίζεται με άφθονο τραγούδι και χορό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κορύφωση των εκδηλώσεων. Στο Κολυμβητήριο του Δήμου, το Πατρινό Καρναβάλι ζωντανεύει και οι ρυθμοί του δίνουν παλμό σε όλη την Πόλη. Φυσικά, μην παραλείψεις να παρευρεθείς στη Μεγάλη Αποκριάτικη παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής.

Απόκριες στην Καλλιθέα

Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δήμος αυτός ζει ξέφρενες στιγμές. Κάθε μέρα περιλαμβάνει από μία διαφορετική εκδήλωση. Καντάδες, δρώμενα για παιδιά, θέατρο, παιδικές ταινίες, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, αναβιώσεις εθίμων, Κούλουμα με παραδοσιακά εδέσματα και μεγάλη συναυλία συνθέτουν ένα εκπληκτικό παζλ που προσφέρεται δωρεάν σε όποιον βρεθεί εντός του δήμου.

 

Πέρα, όμως, από την Αθήνα, ποιες περιοχές της Ελλάδας θα φορέσουν τα… αποκριάτικα τους;

 

Καρναβάλι στην Πάτρα

Φυσικά, από τη λίστα αυτή, δε θα μπορούσε να λείπει ο προορισμός που αυτές τις ημέρες, συγκεντρώνει μικρούς και μεγάλους από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Ξεχωριστή καρναβαλική θέση κατέχουν η νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου της Αποκριάς (29/2), αλλά και η  κορύφωση του καρναβαλιού με τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (1/3). Τελικό στάδιο; το καθιερωμένο κάψιμο του Καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι. Και… “Πατρινό Καρναβάλι για Πάντα!”

Η Γιορτή των Αισθήσεων στη Ξάνθη

Τι διαφορετικό μας περιμένει, φέτος, στη Βόρεια Ελλάδα; Φέτος, η θεματική του καρναβαλιού είναι τα «Όνειρα, Χρώματα, Μυρωδιές και Αρώματα», όπου οι αιώνιοι καρναβαλιστές θα ζήσουν στους ρυθμούς τους. Η κεντρική πλατεία της πόλης μετατρέπεται στο μεγαλύτερο πάρτι. Μικροί και μεγάλοι, ντυμένοι στα αποκριάτικα τους, γίνονται ένα: χορεύουν, τραγουδούν και περνούν υπέροχα. Ο θεσμός κλείνει με την θεαματική καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του Τζάρου.

Τζαμάλες στα Ιωάννινα

Μικροί και μεγάλοι, φοράνε τα γιορτινά τους, και συνδυάζουν παράδοση και… Καρναβάλι. Τι είναι οι Τζαμάλες; Ένας ιδιαίτερος εορτασμός της Αποκριάς στις συνοικίες των Ιωαννίνων, στις πλατείες των οποίων δημιουργείται ένας κύκλος από άμμο, και μέσα τοποθετούνται κούτσουρα και μικροί κορμοί δέντρων, τα οποία καίγονται μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Η νικήτρια συνοικία στις περισσότερες δοκιμασίες ανακηρύσσεται το Κάστρο της Πόλης.

Καρναβάλι στο Ρέθυμνο

Τι θα έλεγες για μία βόλτα στην όμορφη Κρήτη; Εκεί, σε περιμένει το πιο εντυπωσιακό Καρναβάλι που μπορείς να φανταστείς!  Σημείο ορόσημο η Νυχτερινή Παρέλαση Ομάδων Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, που ξεκινά από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου και καταλήγει στην πλατεία Μικρασιατών με live συναυλίες και υπερθεάματα, καθώς και η Μεγάλη Παρέλαση Ομάδων και Αρμάτων την Κυριακή, όπου οι λιλιπούτειοι ήρωες πρωταγωνιστούν!

Read More

And More