Ατυχήματα στο σπίτι: Τα σημεία που πρέπει να προσέξεις για να τα προλάβεις

Είσαι στο σπίτι, χαλαρώνεις και ξαφνικά βλέπεις το μικρό σου να προσπαθεί να πιάσει εκείνα τα παιχνίδια, που από πριν είχες αφήσει στο πάτωμα, τεντώνοντας το χέρι του, με το υπόλοιπο σώμα να κρατιέται για να μην πέσει από το καναπέ. Θα συμβεί ατύχημα. To διαισθάνθηκες. Και ίσως να μην είχες άδικο, αφού σύμφωνα με μία έρευνα, το 80% των παιδικών ατυχημάτων συμβαίνουν εντός του σπιτιού. Μεγάλο ποσοστό, μεγαλύτερη η προσοχή που πρέπει να επιδείξεις. Ποια σημεία της κατοικίας σου είναι καλό να διπλοτσεκάρεις;

 

 

Τα στόρια και τις κουρτίνες. Ποιο παιδάκι δεν λατρεύει να στριφογυρίζει ανάμεσα στις μακριές και υφασμάτινες κουρτίνες, μετατρέποντας αυτήν την – όχι και τόσο ακίνδυνη – εμπειρία σε παιχνίδι; Το κουρτινόξυλο κουνιέται και ο κίνδυνος να πέσει στο πάτωμα αυξάνεται. Για αυτό προτίμησε μεταλλικές κουρτινόξυλα, κουρτίνες που “δένουν” ψηλά και καλά, όσο φροντίζεις το παιδί σου να μην πλησιάζει και πολύ.

 

Τα παράθυρα ή τα ντουλάπια. Μερικές φορές “ανοίγουν” λίγο περισσότερο από ό,τι υπολόγιζες, με τις γωνίες τους να εκτείνονται απειλητικά στο χώρο. Ακόμα και η γρατζουνιά από τα συγκεκριμένα αντικείμενα πονάει. Πολύ. Για να προστατεύεις το μικρό σου, μπορείς να καλύψεις τα σημεία με ειδικά προστατευτικά που θα βρεις σε οικονομικές τιμές στην αγορά.

 

Το πάτωμα. Η ζωή στο σπίτι με ένα πολύ μικρό παιδί είναι γεμάτη από λεκέδες. Οι τελευταίοι, με τη σειρά τους, θέλουν καθάρισμα. Και σφουγγάρισμα. Μην το γελάς! Έρευνα ενός από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. αποκαλύπτει ότι είναι ο χώρος, στον οποίο αρκετά παιδιά γλιστράνε και χτυπάνε αρκετά συχνά.

 

 

Λάμπες και φωτιστικά. Το φως δυνατό και η θερμότητα που εκπέμπεται ακόμα περισσότερο. Προτίμησε να τα τοποθετήσεις λίγο πιο ψηλά, μέχρι το παιδάκι σου να μεγαλώσει και να συνειδητοποιήσει, γιατί δεν πρέπει να βάζει το χέρι του μέσα στο λαμπατέρ.

 

Βιβλιοθήκη ή απλά ράφια. Τα βιβλία που απλά στέκονται στη βιβλιοθήκη σαγηνεύουν τα μάτια των μικρών παιδιών. Επόμενο βήμα; Να προσπαθούν πάση θυσία να τα ακουμπήσουν και από τη βιβλιοθήκη στα χέρια τους να καταλήξουν. Αρκετά ψηλά, λοιπόν, τα ράφια και τα βιβλία σε κάθετη θέση.

 

Τα φυτά εσωτερικού χώρου. Πριν διακοσμήσεις το σπίτι σου με το αγαπημένο σου τροπικό φυτό, καλό είναι να γνωρίζεις πόσα από αυτά περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες και ποια είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά. Δεν θέλεις να πάει κάτι στραβά…

 

 

Το μάτι της κουζίνας. Μήπως το ξέχασες ανοιχτό; Αν το παιδάκι σου είναι ακόμα μικρό, θα ήταν ιδανικό να μαγειρεύεις το αγαπημένο του φαγητό με τη συνοδεία μουσικής και στη συνέχεια να του το σερβίρεις, γιατί ο συνδυασμός παιδιού και ματιού κουζίνας εν θερμώ δεν θα έχει happy end.

 

Το μπάνιο. Πέρα από την μπανιέρα που γλιστράει πολύ συχνά, ακόμα και τα αρώματα σε γυάλινη συσκευασία μπορεί να κάνουν τη ζημιά τους, γιατί οι πιθανότητες ένα παιδικό χεράκι να τα σπρώξει και η συσκευασία να σπάσει είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

 

Μην ξεχάσεις το τασάκι. Αν κάποιο μέλος της οικογένειας σου καπνίζει, τότε φρόντισε το τασάκι να είναι καθαρισμένο και να μην έχει αποτσίγαρα, αφού, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδάκια έχουν ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτά, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να καταλήγουν στο στόμα τους.

 

 

 

 

Read More

And More