Blue Monday alert! Πώς θα το βοηθήσεις να αντιμετωπίσει την πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου;

Ναι, η μέρα που όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε (με νύχια και με δόντια) πλησιάζει. Για την ακρίβεια, νιώθουμε την ανάσα της. Την αισθανόμαστε. Κάπως έτσι, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ πιο σύντομα από ότι πιστεύουμε. Αύριο. Ναι, καλά διάβασες. Αύριο, είναι η Blue Monday.

 

Τι είναι, όμως, η Blue Monday;

 

Αν και είμαι σίγουρος ότι όλο και κάπου θα την έχει πάρει το αυτάκι σου, η Blue Monday θεωρείται ως η πιο μελαγχολική ημέρα κάθε έτους. Εκείνη η μέρα, που νιώθεις το άγχος να σε κυριεύει, οι καταστάσεις να φαίνονται μη αντιμετωπίσιμες και εσύ το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να κλειστείς στο δωμάτιο σου, να κοιτάξεις το ταβάνι και να πάρεις βαθιές ανάσες, προκειμένου να ηρεμήσεις.

 

Πώς προκύπτει η Blue Monday;

 

To πότε θα “πέσει” υπολογίζεται βάσει έξι παραγόντων: Οι καιρικές συνθήκες, τα έσοδα, ο ελεύθερος χρόνος, ο χρόνος από την αποτυχία να υλοποιηθούν οι στόχοι που είχες θέσει για το νέο έτος, το χρονικό διάστημα που απέχουμε από το τέλος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, αλλά και την ανάγκη να δράσεις, για να πετύχεις. Έτσι, το φετινό μείγμα όρισε ως Blue Monday την αυριανή ημέρα, την 20η του Ιανουαρίου, δηλαδή.

Πώς θα βοηθήσεις το παιδί σου να αντέξει την αυριανή Δευτέρα;

 

Και αν νομίζεις ότι μόνο εσύ καλείσαι να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες, σκέψου απλά τη ψυχολογία του παιδιού σου, που πρέπει να τα βγάλει πέρα με δύο καταστάσεις που δεν του αρέσουν: Ότι όλοι θα έχουν αυτό το αίσθημα μελαγχολίας και ότι είναι Δευτέρα. Δε ξέρω τι είναι πιο σκληρό!

– Ξύπνησε το με το αγαπημένο του τραγούδι. Όλο και πιο ευχάριστα θα ανοίξει το μάτι (δε μπορεί).

– Μαζί με το κολατσιό του, δώσε του ένα σοκολάτα. Κάθε παιδικός ουρανίσκος την αναζητά και κάθε άσχημη μέρα τη χρειάζεται, για να γίνει καλύτερη.

– Κάντε όλοι μαζί μία οικογενειακή έξοδο. Το απόγευμα μετά τη δουλειά. Θα σας βοηθήσει όλους και η ημέρα θα περάσει, πριν πείτε… κύμινο.

– Παίξτε ένα επιτραπέζιο. Να χαλαρώσει λίγο σώμα και πνεύμα και κάθε κίνηση να συμβολίζει την απελευθέρωση από το άγχος και τη θλίψη.

– Ψέκασε το σπίτι με μυρωδιές. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα ωραίο άρωμα μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση. Δε νομίζω ότι έχεις λόγο να τους αμφισβητήσεις.

– Δείτε μαζί μία κωμωδία ή αστεία βιντεάκια. Να γελάσει και λίγο το χειλάκι σας!

– Άφησε το να μην κάνει μία άσκηση για το σχολείο. Μία ημέρα το δικαιούται. Όμως, για να είσαι σίγουρη ότι δεν θα ξαναγίνει, εξήγησε του ότι πρέπει να κάνει τις υπόλοιπες και να μην τους πατήσει… skip.

– Κοιμηθήκατε αργότερα! Ακόμα και μισή ώρα μετά έχει την αξία της!

Blue Monday είναι… θα περάσει!

 

Read More

And More