Διάβασμα: Πώς θα κάνεις το παιδί σου να το αγαπήσει

Εδώ και μερικές μέρες τα σχολεία άνοιξαν ξανά. Οι μικροί μας φίλοι συνήθισαν το πρωινό ξύπνημα, να ακούν το δάσκαλο ή τη δασκάλα σου, να απολαμβάνει το διάλειμμα με τους φίλους του και να τρώει το κολατσιό του πριν το κουδούνι για την επόμενη ώρα χτυπήσει. Ένα πρόβλημα υπάρχει μόνο. Το διάβασμα. Ναι, το μικρό σου δεν έχει και τόση όρεξη να διαβάσει και να μελετήσει. Και τώρα; Πρώτον, δεν χρειάζεται να αγχωθείς και δεύτερον να εφαρμόσεις τις παρακάτω έξυπνες συμβουλές, ώστε να το κάνεις να το αγαπήσει…

Κάνε τον υπολογιστή σύμμαχο σου και όχι εχθρό
Το ότι είναι η αγαπημένη του συσκευή, το γνωρίζεις. Αν σκέφτεσαι, λοιπόν, να το αφαιρέσεις από την καθημερινότητα του, σκέψου το ξανά! Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις μερικά audio-book ή να προσθέσεις στα “αγαπημένα” του ορισμένα e-books με αστείες ιστορίες και παιχνιδιάρικους ήρωες, για να γίνει η ανάγνωση ακόμα πιο… διασκεδαστική. Και διασκέδαση σημαίνει μόνο χαμόγελα και χαρές.

Λίγη παρέα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν
Κάθε μικρό παιδάκι αγαπάει να ξεκινάει οτιδήποτε καινούριο με την έμπρακτη στήριξη της μαμάς του. Ναι, μπορεί να μην είναι ο πρώτος Σεπτέμβριος που το παιδί σου καλείται να προσαρμοστεί στις σχολικές του υποχρεώσεις, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η μετάβαση από την περίοδο χαλάρωσης στην καθημερινότητα του σχολείου είναι εύκολη. Για αυτό, τις πρώτες ημέρες, αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου και κάνε συντροφιά στο μικρό σου, όσο εκείνο διαβάζει. Έτσι, θα κάνει τις ασκήσεις του χαρούμενο και θα συνηθίσει πιο ομαλά, γιατί θα είσαι δίπλα του.

Ο δικός του προσωπικός χώρος είναι το “κλειδί” της επιτυχίας
Υπό κανονικές συνθήκες, το γραφείο είναι το ιδανικότερο μέρος για ανάγνωση, ώστε να είναι και πιο συγκεντρωμένο. Ωστόσο, αν βλέπεις ότι το δικό σου παιδί λειτουργεί καλύτερα στην τραπεζαρία ή το σαλόνι, βοήθησε το να εγκατασταθεί εκεί για να είναι το διάβασμά του πιο αποτελεσματικό και πιο ευχάριστο. Γιατί, όλοι μας είμαστε χαρούμενοι, όταν βρίσκουμε και δημιουργούμε το δικό μας χώρο.

Μάθε του να διαβάζει δυνατά
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, όταν ακούμε αυτό που πρέπει να αποθηκεύσουμε στο μυαλό μας, η μνήμη μας το συγκρατεί καλύτερα. Επίσης, άμα αρχίσει να διαβάζει με φωνή δυνατή, να είσαι σίγουρη ότι θα αλλάζει συχνά θέση: τη μία στιγμή, θα είναι καθιστό στο γραφείο του. Την άλλη, θα περπατάει στο δωμάτιο του. Έτσι, θα βαρεθεί δυσκολότερα και… αργότερα.

Μερικά ράφια αρκούν…
Αν δεν θες να του ετοιμάσεις ολόκληρη βιβλιοθήκη. Όσο πιο πολύ τα βλέπει, τόσο περισσότερο συνηθίζει και αγαπά την ιδέα του διαβάσματος. Γιατί, είναι παντού μέσα στο δικό του χώρο. Στο δωμάτιο του. Τα βλέπει, τα αγαπά και μαθαίνει να ζει μαζί τους.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More