Εφηβεία: Πώς θα ευχαριστηθεί το παιδί τις καλοκαιρινές διακοπές ακόμη και στην πόλη

Το να αντεπεξέλθεις στις προσδοκίες, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός έφηβου γιου ή μιας έφηβης κόρης μπορεί να είναι από μόνο του πολύ μεγάλη πρόκληση για κάθε γονέα! Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα πράγματα μπορεί να είναι ελαφρώς πιο ήρεμα και μερικώς… ελεγχόμενα, μιας και οι σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις, η συχνή και “πυκνή” συναναστροφή με τους φίλους τους και γενικά η καθημερινότητα με συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορεί να προσέφεραν ένα ήπιο κλίμα στο σπίτι. Τι γίνεται, όμως, τα καλοκαίρια; Όταν ο ελεύθερος χρόνος είναι άπλετος και κάπως πρέπει να γεμίσει; Όσες έχουν βρεθεί στην ανάλογη θέση, τότε σίγουρα καταλαβαίνουν το συνειρμό! Τα πράγματα, όμως, είναι απλά! Όπως έβρισκες τρόπους να “απασχολήσεις” το μικρό σου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, έτσι θα καταφέρεις να σκαρφιστείς δραστηριότητες και ευχάριστες ασχολίες και για τη… θερινή περίοδο, που το σχολείο παύει να απασχολεί πλήρως την καθημερινότητα των παιδιών!

Ειδικά για τους έφηβους, το καλοκαίρι είναι ίσως η καλύτερη περίοδος! Αν σκεφτείς ότι το σχολείο και τα μαθήματα έχουν ήδη δυσκολέψει και το πρόγραμμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, αντιλαμβάνεσαι πως με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες τα παιδιά έχουν ανάγκη να ξεφύγουν, να διασκεδάσουν και να αποφορτιστούν! Φυσικά, το γεγονός πως το “μαθητικό” καλοκαίρι διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες κάνει την κατάσταση ακόμη πιο ευχάριστη και απολαυστική για τους νέους! Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι απαραίτητο να χαλαρώσουν, να υιοθετήσουν πιο ήπιους ρυθμούς και να ευχαριστηθούν το ελεύθερο διάστημα που τους προσφέρεται, γεμάτα ανεμελιά!

Αν θέλεις, λοιπόν, να βρεις τους πιο απλούς και εύκολους τρόπους που θα βοηθήσουν το εφηβάκι σου να ευχαριστηθεί το καλοκαίρι, ρίξε μια ματιά παρακάτω και πάρε ιδέες!

♦ Άφησέ του το περιθώριο να ξεκουραστεί
Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από… τεμπελιά! Και επειδή ο χρόνος είναι αρκετός, μπορεί να αφιερώσει κάποιον από αυτό για να “φορτίσει” τις μπαταρίες του, να κοιμηθεί, να ξεκουραστεί και να αποφορτιστεί από τις δυσκολίες του χειμώνα!

♦ Βοήθησε το παιδί να ασχοληθεί με ένα μουσικό όργανο
Ο χειμώνας μπορεί να ήταν γεμάτος υποχρεώσεις και να μην κατάφερε να χωρέσει και τη μουσική στο πρόγραμμά του, αλλά τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αφιερώσει χρόνο σε αυτό που αγαπά!

♦ Δώσε του την ευκαιρία να βρει την κλίση του σε κάποιο άθλημα
Η ενασχόληση με τα sports είναι σίγουρο ότι θα προσφέρουν πολλά στο έφηβο παιδί, μιας και διδάσκουν την αλληλεπίδραση με πολύ κόσμο, την επίτευξη ενός κοινού στόχου και την κοινωνικοποίηση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν και στην καλή φυσική κατάσταση!

♦ Πρότεινέ του να κάνετε πράγματα μαζί ή με τους φίλους του
Πηγαίνετε βόλτα στα μαγαζιά, κάντε ποδηλατάδες, κολυμπήστε μαζί ή άφησε το παιδί να συναναστραφεί περισσότερο τους φίλους του, να πάει σε πάρτι ή να κοιμηθεί στην/στον κολλητή/ό του!

♦ Δώσε την ευκαιρία να παρακολουθήσει περισσότερο κινηματογράφο
Αν το παιδί ευχαριστιέται τις ταινίες στο σινεμά, τότε σίγουρα θα ξετρελαίνεται με το θερινό κινηματογράφο! Διοργανώστε βραδινές εξόδους για ταινίες ή αφήσέ το να πάει με τους φίλους του στο σινεμά της γειτονιάς! Έτσι θα νιώσει πιο ελεύθερο και θα αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του!

♦ Πηγαίνετε για μπάνιο στη θάλασσα
Ναι, μπορεί η καλοκαιρινή άδεια να είναι ακόμα μακριά, αλλά τα Σαββατοκύριακα είναι κρίμα να πηγαίνουν… χαμένα! Πηγαίνετε μαζί για μπάνιο και χαλάρωση στη θάλασσα ή προγραμμάτισε με τις οικογένειες των φίλων του παιδιού τις “εξορμήσεις” των παιδιών στις παραλίες με την επίβλεψη κάποιου γονέα (ακόμη και σε βάρδιες)!

♦ Δώσε του να διαβάσει βιβλία
Τι καλύτερο από τα “καλοκαιρινά” μυθιστορήματα; Αν καταφέρεις να κάνεις την αρχή, τότε είναι σίγουρο ότι το παιδί θα… κολλήσει! Αρκεί να βρεις την αγαπημένη του θεματολογία και να το εφοδιάσεις με βιβλία που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον, ώστε να έχεις σύντομα έναν πρώτης τάξεως… βιβλιοφάγο στο σπίτι!

Read More

And More