Έφηβοι: Ποια εμβόλια είναι απαραίτητο να κάνουν

Η αλήθεια είναι ότι η στιγμή που ένα παιδί επισκέπτεται τον παιδίατρο του για να εμβολιαστεί δεν είναι και η πιο ευχάριστη. Είναι, όμως, απαραίτητη. Σήμερα, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας εξηγεί ποια εμβόλια είναι απαραίτητο να κάνει το εφηβάκι σου. Ο λόγος στον ίδιο…

Η εφηβική ηλικία είναι μία ιδιαίτερη και κρίσιμη περίοδος του ανθρώπου. Χαρακτηρίζεται από την έντονη προσωπικότητα των εφήβων, καθώς από την παιδική ηλικία περνούν στην ηλικία των μικρών ενηλίκων. Η τάση τους για ανεξαρτητοποίηση τους κάνει να αμφισβητούν γενικά το κοινωνικό καθεστώς και το κατεστημένο και μέσα σε αυτά είναι και η δυσκολία να τους πείσεις να εμβολιαστούν.

Τα στοιχεία
Υπολογίζεται ότι το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι έφηβοι και ότι πάνω από 1.000.000 από αυτούς χάνουν την ζωή τους ετησίως από διάφορες ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν ή να θεραπευτούν. Τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης ήταν αιτία να μειωθούν οι εμβολιασμοί στους εφήβους. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας από Κορονοϊό, διαπιστώθηκε μια μείωση του 80% στην πρώτη φάση της και στην δεύτερη μια μείωση του 40%.

Γιατί είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός;
Φαίνεται ότι ο αντιδραστικός χαρακτήρας των εφήβων, σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση και την έλλειψη επικοινωνίας και εκπαίδευσης έφερε αυτά τα χαμηλά επίπεδα των εμβολιασμών τους.
Οι έφηβοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από διάφορες μολυσματικές ασθένειες λόγω της ιδιαιτερότητας της κοινωνικής τους ζωής. Για παράδειγμα, οι κοινές συμπεριφορές τους που τους θέτουν σε κίνδυνο είναι ότι:

• μοιράζονται το φαγητό και το ποτό τους.
• στενές κοινωνικές επαφές με αγκαλιές και φιλιά.
• ομαδικές συνθήκες διαβίωσης με διανυκτερεύσεις.
• πολλοι απο αυτούς καπνίζουν

Ποια εμβόλια υπάρχουν;
Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια εμβόλια, τα οποία είναι κατάλληλα για αυτή την ηλικία και προφυλάσσουν τους εφήβους από πολύ σοβαρές νόσους:

Μηνιγγίτιδα από Μηνιγγιτιδόκοκκο
Η μηνιγγίτιδα είναι γενικά για όλες τις ηλικίες μια πολύ σοβαρή νόσος, καθώς είναι ικανή να οδηγήσει σε απώλεια της ζωής ή να αφήσει σοβαρές αναπηρίες. Είναι μια ύπουλη νόσος, καθώς μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται με ήπια συμπτώματα απλής ίωσης και ραγδαία να εξελιχθεί σε βαριά σηψαιμία. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι: πυρετός, εμετός, πονοκέφαλος, αίσθημα αδιαθεσίας και γρήγορα να εξελιχθεί με πόνο στα άκρα, δυσκαμψία στον αυχένα, σύγχυση και αιμορραγικό εξάνθημα.

Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από ένα μικρόβιο που ονομάζεται μηνιγγιτιδόκοκκος και ο οποίος εχει πολλές όρο-ομάδες , δηλαδή πολλούς τύπους. Στην Ελλάδα και στην ηλικία των εφήβων επικρατεί περισσότερο ο τύπος B και C. Για τον μηνιγγιτικδόκοκκο Β υπάρχουν δύο εμβόλια, τα οποία προστατεύουν σχεδόν 100% από την νόσο. Το ένα εμβόλιο γίνεται από την ηλικία των 2 μηνών και πάνω και το άλλο είναι για χρήση από 10 ετών και πάνω. Και τα δυο εμβόλια δρουν βοηθώντας τον οργανισμό να παράγει αντισώματα που είναι οι φυσικές άμυνες του οργανισμού, και τα οποία προστατεύουν το παιδί από την νόσο.

Για τον μηνιγγιτικδόκοκκο C υπάρχει εμβόλιο, το οποιο είναι τετραπλό. Δηλαδή περιέχει 4 διαφορετικά στελέχη: μηνιγγιτικδόκοκκο C, A, W135 και Y. Το εμβόλιο αυτο ΜΠΟΡΕΙ να δοθεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι απαραίτητο στους εφήβους αν δεν εχει γίνει μέχρι αυτή την ηλικία.

Διφθερίτιδα-Τέτανος-Κοκίτης-Πολιομυελίτιδα 
Το τετραπλό αυτό εμβόλιο ξεκινάει να γίνεται από την ηλικία των 2 μηνών. Μετά τα 10 χρόνια, όμως, απαιτείται άλλη μια δόση η οποία και δεν πρέπει να ξεχνιέται. Ειδικότερα, είναι χρήσιμη για τις γυναίκες πριν να μείνουν έγκυος, διότι με αυτο τον τρόπο θα προστατεύσουν τα έμβρυα τους και τα μωρά τους με τα αντισώματα που θα περάσουν μέσα από τον πλακούντα.

Ιός των ανθρωπίνων
Πρόκειται για ένα εμβόλιο για παιδιά από 9 ετών και πάνω. Χορηγείται με σκοπό να προστατέψει έναντι των νοσημάτων που προκαλούνται από τους εννέα τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Αυτά τα νοσήματα συμπεριλαμβάνουν τις προκαρκινικές βλάβες και τους καρκίνους των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών (τράχηλος μήτρας, αιδοίου και κόλπου) και τις προκαρκινικές βλάβες και τους καρκίνους του πρωκτού και τα γεννητικά κονδυλώματα στα αγόρια.
Το εμβόλιο αυτό έχει μελετηθεί για κορίτσια και γυναίκες από 9 έως 45 ετών και για αγόρια και άνδρες από 9 έως 26 ετών.

Γενικά, υπάρχει μια σχετική δυσκολία να πεισθεί ένας έφηβος να εμβολιασθεί. Μετα από μια περίοδο μερικών χρόνων που πιθανόν δεν χρειάσθηκε να επισκεφθεί τον παιδίατρο, ο έφηβος συνήθως αντιδρά στην σκέψη ότι πρέπει πάλι να επισκεφθεί τον παιδίατρο για να εμβολιασθεί. Χρειάζεται, λοιπόν, ειδική προσέγγιση από τον παιδάιτρο, τους γονείς, αλλά και τους φαρμακοποιούς προκειμένου με ενσυναίσθηση να ενημερωθεί ο έφηβος μικρός ενήλικας για την χρησιμότητα των εμβολιασμών στην ηλικία του.

Read More

And More