Εμβόλιο κατά του κορονοϊού για τα παιδιά: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης μας ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις

Είναι επίσημο! Εδώ και λίγες ημέρες, έχει ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού των παιδιών από 12 ετών και άνω. Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις; Για ποιο λόγο πρέπει να το κάνουν τα παιδιά; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, γράφει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις… 

Και στην Ελλάδα άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων από 12 ετών και πάνω. Η χώρα μας προσαρμόστηκε στα προγράμματα εμβολιασμού μετά από την θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η επιτροπή αυτή απαρτίζεται από καθηγητές Πανεπιστημίου και είναι η ίδια που γνωμοδοτεί και εγκρίνει όλα τα εμβόλια που γίνονται στα παιδιά.

Μετά την θετική έγκριση του εμβολίου της Pfizer με την μέθοδο mRNA, από τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, πολλές χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας ξεκίνησαν εδώ και τρεις μήνες να εμβολιάζουν εφήβους από 12 ετών και πάνω. Στις ΗΠΑ μέχρι τώρα έχουν εμβολιασθεί περίπου 10.000.000 έφηβοι, στην Ιταλία 1.500.00 και αρκετές χιλιάδες στις υπόλοιπες χώρες. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.
Τα παιδιά που θα εμβολιασθούν θα κλείνουν το ραντεβού στο φαρμακείο ή στα ΚΕΠ και θα συνοδεύονται στα εμβολιαστικά κέντρα με έναν από τους γονείς. Θα κάνουν κανονικά δυο δόσεις.

Οι εξελίξεις…
Τις προσεχείς εβδομάδες θα γίνει σύσκεψη με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος που θα μπορούσαν να γίνονται τα εμβόλια από τους προσωπικούς-οικογενειακούς παιδιάτρους στα ιατρεία, όπως άλλωστε γίνεται μέχρι τώρα με όλα τα άλλα εμβόλια.
Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να συντηρηθεί για ένα μήνα στα κοινά ψυγεία και μια εβδομάδα αφότου ανοιχτεί το φιαλίδιο.

Μερικοί από τους λόγους που τα παιδιά πρέπει να εμβολιασθούν είναι οι εξής:
• Και τα παιδιά μπορούν να νοσήσουν από κορονοιό. Αρκετά παιδιά θα νοσηλευτούν, μερικά θα μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και ευτυχώς λίγα μπορεί να χάσουν την ζωή τους.
• Μερικά παιδιά μετά την νόσηση από κορονοϊό μπορεί να αποκτήσουν το λεγόμενο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο από το οποιο μπορεί πάλι να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.
• Μερικά παιδιά μπορεί να αποκτήσουν το λεγόμενο post covid σύνδρομο, το οποιο ταλαιπωρεί για αρκετές μήνες κάποιο από τα όργανα τους. 
• Αν θέλουμε τα παιδιά να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο που είναι τα σχολεία, τα αθλητικά κέντρα και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα πρέπει να εμβολιασθούν.
• Τα παιδιά στην Ελλάδα από 12-17 ετών (μαθητές γυμνασίου και λυκείου) είναι περίπου 1.400.000. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός για να συμβάλει στην ανοσία της “αγέλης”.
• Τα παιδιά που θα εμβολιασθούν, θα αποτελέσουν κίνητρο για τους ενήλικες που ακόμη διστάζουν να εμβολιασθούν.

Επίσης, η εταιρία Pfizer έχει ολοκληρώσει τις κλινικές μελέτες για τις ηλικίες από 5 ετών και πάνω και τώρα επεξεργάζονται τα στοιχεία. Αυτο σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες και μετά από την σχετική έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων, θα ανοιχτεί το ενδεχόμενο να εμβολιασθούν και αυτες οι ηλικίες.

Είναι σαφές ότι η υγειονομική κρίση του πλανήτη δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί αν δεν εμβολιασθεί το 80% του πληθυσμού του πλανήτη.

Read More

And More