Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Ποιες οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες στα παιδιά

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, τα παιδιά που έχουν συμπληρώσει τα δώδεκα χρόνια εν ζωή, μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Για να έχουν μία πιο ομαλή καθημερινότητα και να αισθάνονται πιο ασφαλή στο σχολείο. Είναι πολύ πιθανό τη μέρα της πρώτης ή της δεύτερης δόσης να εμφανίσουν μερικές παρενέργειες. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, γράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Είναι πια γεγονός ότι τα εμβόλια του κορονοϊού γίνονται και στα παιδιά από 12 ετών και πάνω. Η έγκριση απο τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων δόθηκε στις αρχές Μαΐου 2021. Μετά και την έγκριση απο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών Ελλάδας, η ελληνική παιδιατρική εταιρεία και η πανελλήνια ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων συστήνουν και αυτοί το εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό. Το εμβόλιο είναι εθελοντικό.

Το εμβόλιο γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του γονέα. Μέχρι τώρα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα. Από αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει να γίνεται στα ιατρεία των παιδιάτρων, όπως γίνεται για όλα τα εμβόλια μέχρι τώρα. Αυτό αποφασίστηκε για 2 λόγους:

• Το εμβόλιο, αφού βγει απο τους -70 βαθμούς, μπορεί να συντηρηθεί στα απλά ψυγεία του ιατρείου για 31 μέρες. Το φιαλίδιο αν ανοιχτεί συντηρείται στο ψυγείο για 6 ώρες.

• Εκτιμήθηκε ότι οι οικογενειακοί παιδίατροι θα μπορούν να ενημερώσουν τους γονείς και τα παιδιά για την χρησιμότητα του εμβολίου και έτσι θα αυξηθούν οι συμμετοχές στο εμβολιαστικά προγράμματα.

Φαίνεται ότι επεξεργάζεται και ένα πρόγραμμα, ώστε οι παιδίατροι να μπορούν να εμβολιάζουν και τους γονείς των παιδιών με το ίδιο εμβόλιο, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας, όπως παιδιά πάνω απο 18 ετών.

Επειδή όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και των εμβολιασμών, οι γονείς δέχονται τεράστια ποσότητα πληροφόρησης απο καθε μέσο, είναι εύλογο να έχουν ανησυχία και απορίες για την ασφάλεια του εμβολίου και για τυχόν παρενέργειες.

Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έχουν γίνει περίπου 15.000.000 εμβόλια σε εφήβους σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκαν τα πρώτα αποτελέσματα για τις παρενέργειες σε σύνολο 9.000.000 εμβολιασμών σε παιδιά πάνω απο 12 ετών. Μεταξύ αυτών των εφήβων αναφέρθηκαν 9.000 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν οι εξής:

• Ένα στα πέντε παιδιά εμφάνισε ζαλάδα.
• Ένα στα δέκα παιδιά εμφάνισε λιποθυμικό επεισόδιο.
• Ένα στα δέκα παιδιά εμφάνισε πονοκέφαλο.
• Από τα παιδιά που λιποθύμησαν, ένα στα πέντε δήλωσε άγχος και φόβο για τις βελόνες.

Όσον αφορά τις πιο σοβαρές παρενέργειες, αυτές είχαν σχέση με την καρδιά. Συγκεκριμένα 860 έφηβοι εμφάνισαν τέτοιες παρενέργειες
• περίπου 430 έφηβοι ανέφεραν πόνο στο στήθος.
• περίπου 400 έφηβοι παρουσίασαν φλεγμονή στην καρδιά, δηλαδή αυτό που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα.
• υπήρξαν και 14 θάνατοι, οι οποίοι, όμως, δεν είχαν σχέση με το εμβόλιο, καθώς 2 έφηβοι αυτοκτόνησαν, 1 πέθανε απο βαριά βακτηριακή λοίμωξη, 2 απο πνευμονική εμβολή κλπ.
• κανένας θάνατος δεν σχετιζόταν με την φλεγμονή στην καρδιά.

Όσον αφορά τις μυοκαρδίτιδες, όλες αντιμετωπίστηκαν με αντιβίωση και αντιφλεγμονώδη σε 3-4 μέρες.
Η φλεγμονή στην καρδιά, όμως, είναι έτσι και αλλιώς μία από τις επιπλοκές της νόσησης από τον κορονοϊό. Υπολογίζεται ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας στους αν εμβολιαστούν εφήβους είναι 21 φορές περισσότερο στα κορίτσια και 6 φορές περισσότερο στα αγόρια, από την νόσηση και όχι μετά απο εμβολιασμό.

Από αυτή την μεγάλη μελέτη, εξάγεται το συμπέρασμα, ότι το εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA, είναι πολυ καλά ανεκτό απο την εφηβική ηλικία. Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και αναστρέψιμες. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τα πραγματικά στοιχεία, ώστε να αποφασίζουν εθελοντικά να δίνουν την συγκατάθεση τους για τον εμβολιασμό των ανηλίκων παιδιών τους.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More