Επιπεφυκίτιδα του καλοκαιριού στο παιδί: Πώς θα την αναγνωρίσεις και τι πρέπει να κάνεις

Kαλοκαίρι! H εποχή που το μικρό σου περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας εκτός σπιτιού. H εποχή που η έκθεση στον ήλιο, στον αέρα ή απλά στη σκόνη της ατμόσφαιρας είναι μεγάλη. Για αυτό, πρέπει να το προσέχεις -όπως κάνεις ούτως ή άλλως- σαν τα μάτια σου. Ακόμα και τα μάτια του. Οι αλλεργίες παραμονεύουν. Για αυτό, σήμερα, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας εξηγεί τα πάντα γύρω από την επιπεφυκίτιδα. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό… 

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τα παιδιά ζουν περισσότερες ώρες έξω από το σπίτι. Στη θάλασσα, το βουνό, τις παιδικές χαρές κλπ. Το σώμα τους γενικότερα είναι εκτεθειμένο σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η σκόνη, ο αέρας, ο ήλιος, η θάλασσα.
Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος που μπορεί να επηρεασθεί από φυσικούς παράγοντες είναι τα μάτια.
Οποιοσδήποτε εξωτερικός παράγοντας ή και κάποιο μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει τον ερεθισμό των ματιών. Αυτό ονομάζεται επιπεφυκίτιδα.

Τα συμπτώματα της επιπεφύκιτιδας είναι:
• το ένα ή και τα δυο μάτια κοκκινίζουν στο άσπρο του βολβού ή και στα βλέφαρα.
• το παιδί νιώθει φαγούρα και έχει την αίσθηση ότι κάποιο ξένο σώμα έχει μπει στο μάτι του.
• τα μάτια δακρύζουν και “τρέχουν” και μερικές φορές μπορεί να έχουν τσίμπλες, δηλαδή κολλώδες υγρό.
• τα βλέφαρα πρήζονται και κοκκινίζουν.

Τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση της επιπεφύκιτιδας;
• Κατ’ αρχάς, τα παιδί δεν πρέπει να τρίβει τα μάτια του, διότι μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.
• Δοκιμάστε να κάνετε κομπρέσες με καθαρό κρύο νερό ή με φυσιολογικό όρο. Επίσης, το χαμομήλι μετά από βράσιμο μπορεί να ανακουφίσει την ενόχληση.
• Ο παιδίατρος θα προτείνει κάποιο κολλύριο.
• Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε θα χρειασθεί οφθαλμολογική εξέταση μήπως και υπάρχει ξένο σώμα στο μάτι, ώστε να το απομακρύνει ο γιατρός.

Το καλύτερο μέτρο είναι η πρόληψη!
Μετά από την έκθεση σε ήλιο, θάλασσα, σκόνη κλπ φροντίστε να καθαρίζεται επαρκώς τα μάτια με άφθονο νερό. Τα γυαλιά ηλίου και οι μάσκες προσώπου θαλάσσης είναι ένα μέσο για την προφύλαξη των ματιών από ερεθισμούς.

Read More

And More